CELEX:32021R2266: Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/2266 al Comisiei din 17 decembrie 2021 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 92/83/CEE a Consiliului în ceea ce privește certificarea și autocertificarea micilor producători independenți de băuturi alcoolice în scopul aplicării accizelor

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 27/06/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

20.12.2021   ROJurnalul Oficial al Uniunii EuropeneL 455/26REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/2266 AL COMISIEIdin 17 decembrie 2021de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 92/83/CEE a Consiliului în ceea ce privește certificarea și autocertificarea micilor producători independenți de băuturi alcoolice în...

Informatii

Data documentului: 17/12/2021; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 09/01/2022; intrare în vigoare data publicării +20 a se vedea articolul 7
Data încetării: No end date
Autor: Comisia Europeană, Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală
Formă: Repertoriu EUR-Lex

20.12.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 455/26


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/2266 AL COMISIEI

din 17 decembrie 2021

de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 92/83/CEE a Consiliului în ceea ce privește certificarea și autocertificarea micilor producători independenți de băuturi alcoolice în scopul aplicării accizelor

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 92/83/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind armonizarea structurilor accizelor la alcool și băuturi alcoolice (1), în special articolul 23a alineatul (4),

întrucât:

(1)

Directiva 92/83/CEE stabilește condițiile pentru asigurarea instituirii și funcționării pieței interne în domeniul impozitării alcoolului.

(2)

Directiva (UE) 2020/1151 a Consiliului (2), care a modificat Directiva 92/83/CEE, a extins posibilitatea ca statele membre să aplice rate reduse ale accizelor, care erau disponibile numai pentru berea și alcoolul etilic produse în volume mici de către micii producători independenți, pentru a include celelalte băuturi alcoolice produse în cantități mici de către micii producători independenți. În conformitate cu articolul 23a alineatul (1) din Directiva 92/83/CEE, statele membre sunt obligate, la cerere, să furnizeze un certificat anual micilor producători independenți stabiliți pe teritoriul lor, care să confirme producția anuală totală a producătorilor, precum și conformitatea acestora cu criteriile stabilite în Directiva 92/83/CEE (denumit în continuare „certificatul”). În scopul de a facilita recunoașterea statutului de mic producător independent în toate statele membre, trebuie utilizat un formular comun pentru certificat.

(3)

Este preferabil ca certificarea micilor producători independenți să fie efectuată de către statul membru în care este stabilit micul producător independent. Pentru a reduce sarcina administrativă, este oportun să se prevadă autocertificarea de către micii producători independenți, cu condiția ca statele membre să ia măsuri adecvate pentru a preveni evaziunea, evitarea sau abuzul sistemului.

(4)

Pentru a facilita recunoașterea statutului micilor producători independenți, trebuie inclusă o trimitere la certificatul pentru micii producători independenți în documentul administrativ pentru circulația mărfurilor în temeiul capitolului IV sau al capitolului V din Directiva 2008/118/CE a Consiliului (3), astfel cum se prevede la articolul 23a alineatul (1) din Directiva 92/83/CEE.

(5)

Pentru a preciza tipurile de dovezi care trebuie utilizate în cazul autocertificării de către micii producători independenți, este necesar să se specifice informațiile care trebuie incluse în documentul administrativ și în documentul însoțitor simplificat pentru circulația mărfurilor în temeiul capitolului IV sau V din Directiva 2008/118/CE.

(6)

Aplicarea prezentului regulament trebuie amânată până la 1 ianuarie 2022, pentru ca acesta să fie aliniat la aplicarea măsurilor naționale adoptate pentru transpunerea Directivei (UE) 2020/1151.

(7)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru accize,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Certificat pentru un mic producător independent

Modelul certificatului pentru micii producători independenți menționat la articolul 23a alineatul (1) din Directiva 92/83/CEE (denumit în continuare „certificatul”) este prevăzut în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Trimiterea la certificat din documentul administrativ pentru circulația mărfurilor în temeiul capitolului IV din Directiva 2008/118/CE

În scopul trimiterii la certificat din documentul administrativ pentru circulația mărfurilor în temeiul capitolului IV din Directiva 2008/118/CE, informațiile care trebuie incluse în documentul administrativ, astfel cum se prevede în tabelul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei (4), sunt următoarele:

(a)

în caseta 17l: „Produsul descris a fost fabricat de” urmat, după caz, de unul dintre următorii termeni:

(a)

„o mică fabrică de bere certificată independentă”;

(b)

„un mic producător de vin certificat independent”;

(c)

„un mic producător certificat independent de băuturi fermentate, altele decât vinul și berea”;

(d)

„un mic producător certificat independent de produse intermediare”;

(e)

„o mică distilerie certificată independentă”;

(b)

în caseta 18e: tipul de document pentru certificat;

(c)

în caseta 18f: numărul de serie al certificatului.

Articolul 3

Trimiterea la certificat din documentul administrativ pentru circulația mărfurilor în temeiul capitolului V din Directiva 2008/118/CE

(1)   În scopul trimiterii la certificat din documentul administrativ pentru circulația mărfurilor în temeiul capitolului V din Directiva 2008/118/CE, informațiile care trebuie incluse în caseta 14 din documentul de însoțire simplificat, astfel cum se prevede în Regulamentul (CEE) nr. 3649/92 al Comisiei (5), sunt numărul de serie al certificatului și termenul „certificat al” urmat, după caz, de unul dintre următorii termeni:

(a)

„unei mici fabrici de bere independente”;

(b)

„unui mic producător de vin independent”;

(c)

„unui mic producător independent de băuturi fermentate, altele decât vinul și berea”;

(d)

„unui mic producător de produse intermediare independent”;

(e)

„unei mici distilerii independente”.

(2)   În cazurile în care circulația mărfurilor include diferite băuturi alcoolice și se intenționează aplicarea accizei reduse numai pentru anumite băuturi, descrierea comercială a băuturilor alcoolice produse de către micul producător independent trebuie indicată în caseta 14 din documentul însoțitor simplificat, astfel cum se prevede în Regulamentul (CEE) nr. 3649/92.

Articolul 4

Autocertificarea de către micii producători independenți

În cazul în care micii producători independenți se încadrează în definițiile stabilite la articolul 4 alineatul (2), articolul 9a alineatul (2), articolul 13a alineatul (4), articolul 18a alineatul (3) sau articolul 22 alineatul (2) din Directiva 92/83/CEE, iar statele membre permit micilor producători independenți stabiliți pe teritoriul lor să se autocertifice, statutul producătorilor, precum și producția lor anuală trebuie declarate în documentul administrativ în conformitate cu articolele 5 și 6 din prezentul regulament.

Articolul 5

Cerințe pentru completarea documentului administrativ în cazul autocertificării pentru circulația mărfurilor în temeiul capitolului IV din Directiva 2008/118/CE

(1)   Pentru circulația mărfurilor în temeiul capitolului IV din Directiva 2008/118/CE, statutul micilor producători independenți trebuie declarat în caseta 17l din documentul administrativ, astfel cum se prevede în tabelul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 684/2009, după cum urmează: „Se certifică prin prezentul că produsul descris a fost fabricat de” urmat, după caz, de unul dintre următorii termeni:

(a)

„o mică fabrică de bere independentă”;

(b)

„un mic producător de vin independent”;

(c)

„un mic producător independent de băuturi fermentate, altele decât vinul și berea”;

(d)

„un mic producător de produse intermediare independent”;

(e)

„o mică distilerie independentă”.

(2)   În cazul în care expeditorul băuturilor alcoolice nu este un mic producător independent autocertificat, numărul din sistemul de schimb de date privind accizele menționat la articolul 19 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 389/2012 al Consiliului (6) („numărul SEED”) sau codul de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată („numărul TVA”) al producătorului trebuie declarat, de asemenea, în caseta 17l.

Numărul SEED este numărul autorizației pentru accize acordat de autoritățile competente menționate la articolul 19 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 389/2012. Codul de înregistrare în scopuri de TVA, astfel cum este prevăzut la articolul 214 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului (7), trebuie indicat numai în cazul în care micul producător independent nu are un număr SEED.

(3)   Producția anuală de băuturi alcoolice a micului producător independent trebuie declarată în caseta 17n din documentul administrativ, astfel cum se indică în tabelul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 684/2009. Cantitatea trebuie indicată în hectolitri, cu excepția alcoolului etilic, care trebuie indicat în hectolitri de alcool pur.

Articolul 6

Cerințe pentru completarea documentului administrativ în cazul autocertificării pentru circulația mărfurilor în temeiul capitolului V din Directiva 2008/118/CE

Pentru circulația mărfurilor în temeiul capitolului V din Directiva 2008/118/CE, următoarele informații trebuie declarate în caseta 14 din documentul însoțitor simplificat, astfel cum se prevede în Regulamentul (CEE) nr. 3649/92:

(a)

statutul micului producător independent în următorii termeni: „Se certifică prin prezentul că produsul descris a fost fabricat de” urmat, după caz, de unul dintre următorii termeni:

(a)

„o mică fabrică de bere independentă”;

(b)

„un mic producător de vin independent”;

(c)

„un mic producător independent de băuturi fermentate, altele decât vinul și berea”;

(d)

„un mic producător de produse intermediare independent”;

(e)

„o mică distilerie independentă”.

(b)

producția anuală totală în hectolitri, cu excepția alcoolului etilic, care trebuie declarat în hectolitri de alcool pur;

(c)

numărul SEED sau codul de înregistrare în scopuri de TVA al micului producător independent autocertificat, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (2) din prezentul regulament, în cazul în care expeditorul băuturilor alcoolice nu este producătorul acestora;

(d)

descrierea comercială a băuturilor alcoolice produse de micul producător independent în cazul în care circulația mărfurilor include diferite băuturi alcoolice și dacă se intenționează aplicarea unei accize reduse numai pentru anumite băuturi.

Articolul 7

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2022.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 decembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 316, 31.10.1992, p. 21.

(2)  Directiva (UE) 2020/1151 a Consiliului din 29 iulie 2020 de modificare a Directivei 92/83/CEE privind armonizarea structurilor accizelor la alcool și băuturi alcoolice (JO L 256, 5.8.2020, p. 1).

(3)  Directiva 2008/118/CE a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind regimul general al accizelor și de abrogare a Directivei 92/12/CEE (JO L 9, 14.1.2009, p. 12).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei din 24 iulie 2009 de implementare a Directivei 2008/118/CE a Consiliului în ceea ce privește procedurile informatizate pentru deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize (JO L 197, 29.7.2009, p. 24).

(5)  Regulamentul (CEE) nr. 3649/92 al Comisiei din 17 decembrie 1992 privind documentul de însoțire simplificat pentru circulația intracomunitară a produselor supuse accizelor și care au fost eliberate pentru consum în statul membru de expediere (JO L 369, 18.12.1992, p. 17).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 389/2012 al Consiliului din 2 mai 2012 privind cooperarea administrativă în domeniul accizelor și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2073/2004 (JO L 121, 8.5.2012, p. 1).

(7)  Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).


ANEXĂ

UNIUNEA EUROPEANĂ

CERTIFICAT DE ACCIZĂ PENTRU MICII PRODUCĂTORI INDEPENDENȚI DE BĂUTURI ALCOOLICE

(Directiva 92/83/CEE a Consiliului – articolul 23a)

Numărul de serie:

1.

IDENTIFICAREA MICILOR PRODUCĂTORI INDEPENDENȚI

Denumirea/numele

Strada și numărul

Codul poștal, localitatea

Statul membru al UE de stabilire

Numărul SEED/numărul TVA

2.

DESCRIEREA BĂUTURILOR ALCOOLICE PENTRU CARE SE SOLICITĂ CERTIFICATUL DE ACCIZĂ

 

 

 

 

Tipul de băuturi alcoolice

Descriere

Producția anuală totală

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

IDENTIFICAREA AUTORITĂȚII COMPETENTE

Nume

Numărul de referință al biroului (dacă este cazul)

Adresă

Număr de telefon

Adresă de e-mail

4.

CONFIRMAREA DE CĂTRE AUTORITATEA COMPETENTĂ

Autoritatea națională subsemnată confirmă:

producția anuală totală descrisă la rubrica 2 a micului producător independent menționat la rubrica 1.

că micul producător independent identificat la rubrica 1 îndeplinește criteriile stabilite, după caz, la articolul 4 alineatul (2), articolul 9a alineatul (2), articolul 13a alineatul (4), articolul 18a alineatul (3) și articolul 22 alineatul (2) din Directiva 92/83/CEE.

 

 

 

 

Numele și calitatea semnatarului

Localitatea, data

Ștampila (dacă este cazul)

Semnătura

Note explicative

1.

Prezentul certificat servește drept document justificativ pentru aplicarea unei rate reduse a accizei pentru băuturile alcoolice produse de micii producători independenți, astfel cum se menționează la articolul 23a din Directiva 92/83/CEE. În consecință, pentru fiecare mic producător independent trebuie întocmit câte un certificat anual care să menționeze toate tipurile de băuturi alcoolice produse.

2.

Formatul modelului de certificat este de 210 × 297 mm. În cazul în care modelul de certificat este imprimat, imprimarea se face pe hârtie albă care nu conține pastă mecanică.

3.

Certificatul trebuie completat în mod lizibil și astfel încât datele înscrise să nu poată fi șterse. Nu sunt permise ștersături sau suprascrieri. Certificatul trebuie completat într-o limbă recunoscută de statul membru în care este stabilit micul producător independent. Termenul „limbă recunoscută” înseamnă una dintre limbile utilizate în mod oficial în statul membru al micului producător independent sau orice altă limbă oficială a Uniunii pe care statul membru respectiv a declarat-o acceptabilă în acest scop.

4.

În cazul în care certificatul este redactat într-o altă limbă decât limba recunoscută de statul membru de destinație, destinatarul trebuie să anexeze la certificat o traducere, în momentul depunerii acestuia și la cererea autorităților statului membru respectiv. Acest stat membru poate, la propria discreție, să scutească de la obligația de a anexa traducerea.

5.

Numărul de serie este compus din 14 cifre. Acesta începe cu numărul format din două cifre care se referă la anul în care este eliberat certificatul, urmat de un identificator al statului membru sub forma unui cod din două litere pentru țara emitentă, în conformitate cu punctul 3 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 684/2009, urmat de un identificator unic format dintr-un număr alfanumeric național de 10 cifre, atribuit de statul membru în care este stabilit micul producător independent. Un exemplu de astfel de număr de serie este: 22ES01ABCD234E.

6.

La rubrica 1 a certificatului trebuie indicate datele relevante necesare pentru identificarea micului producător independent, inclusiv numărul SEED al acestuia. Codul de înregistrare în scopuri de TVA trebuie indicat numai în cazul în care micul producător independent nu are un număr SEED.

7.

La rubrica 2 a certificatului, autoritatea competentă indică producția anuală totală de băuturi alcoolice a micilor producători independenți pentru care se solicită certificatul, luând în considerare următoarele elemente:

(a)

tipul de băutură alcoolică trebuie specificat în conformitate cu următoarea listă, astfel cum este stabilită în Directiva 92/83/CEE:

(i)

bere;

(ii)

vin;

(iii)

băuturi fermentate, altele decât vinul și berea;

(iv)

produse intermediare;

(v)

alcool etilic;

(b)

se poate indica descrierea produsului. În cazul în care se indică descrierea produselor intermediare și a altor băuturi fermentate, descrierea trebuie să fie în conformitate cu articolul 13a alineatul (2) și alineatul (3) și cu articolul 18a alineatul (2) din Directiva 92/83/CEE;

(c)

cantitatea de băutură alcoolică trebuie exprimată în hectolitri, cu excepția alcoolului etilic, care trebuie exprimat în hectolitri de alcool pur.

8.

La rubrica 3 a certificatului trebuie indicate datele relevante necesare pentru identificarea autorității competente, inclusiv numărul de referință al biroului vamal, după caz, astfel cum se prevede la punctul 5 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 684/2009.

9.

Autoritățile competente pot scuti de obligația de a ștampila certificatul eliberat dacă acesta este autentificat prin alte mijloace, cum ar fi semnătura electronică.


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x