CELEX:32023D2881: Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/2881 a Comisiei din 20 decembrie 2023 de înființare a consorțiului pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată rețelei de radiotelescoape de joasă frecvență (LOFAR ERIC) [notificată cu numărul C(2023) 8904]

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 27/06/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria L2023/288122.12.2023DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/2881 A COMISIEI din 20 decembrie 2023 de înființare a consorțiului pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată rețelei de radiotelescoape de joasă frecvență (LOFAR ERIC)[notificată cu numărul C(2023) 8904](Numai textele în...

Informatii

Data documentului: 20/12/2023; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 22/12/2023; intră în vigoare data notificării
Data încetării: No end date
Autor: Comisia Europeană, Direcția Generală Cercetare și Inovare
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Destinatar: Italia, Polonia, Irlanda, Ţările de Jos, Bulgaria, Republica Federală Germania
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2023/2881

22.12.2023

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/2881 A COMISIEI

din 20 decembrie 2023

de înființare a consorțiului pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată rețelei de radiotelescoape de joasă frecvență (LOFAR ERIC)

[notificată cu numărul C(2023) 8904]

(Numai textele în limbile bulgară, neerlandeză, engleză, germană, irlandeză, italiană și polonă sunt autentice)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) (1), în special articolul 6 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Bulgaria, Germania, Irlanda, Italia, Țările de Jos și Polonia au prezentat Comisiei o cerere în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009 pentru înființarea LOFAR ERIC (denumită în continuare „cererea”).

(2)

Solicitanții au convenit ca Țările de Jos să fie statul membru-gazdă al LOFAR ERIC.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 723/2009 a fost încorporat în Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) prin Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE (2).

(4)

În temeiul articolului 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, Comisia a evaluat cererea și a concluzionat că aceasta îndeplinește cerințele stipulate în regulamentul respectiv. În cursul evaluării, Comisia a obținut opiniile unor experți independenți în domeniul impactului astronomiei cu raze gamma, al astrofizicii, al fizicii particulelor, al fizicii plasmei și al fizicii fundamentale.

(5)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 20 din Regulamentul (CE) nr. 723/2009,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se înființează consorțiul pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată rețelei de radiotelescoape de joasă frecvență (LOFAR ERIC).

(2)   Elementele esențiale ale statutului LOFAR ERIC, astfel cum se menționează la articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, sunt prevăzute în anexă.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Republicii Bulgaria, Republicii Federale Germania, Irlandei, Republicii Italiene, Regatului Țărilor de Jos și Republicii Polone.

Adoptată la Bruxelles, 20 decembrie 2023.

Pentru Comisie

Iliana IVANOVA

Membră a Comisiei


(1)  
JO L 206, 8.8.2009, p. 1 [astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 1261/2013, JO L 326, 6.12.2013, p. 1].

(2)  Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE din 20 martie 2015 de modificare a Protocolului 31 la Acordul privind SEE, privind cooperarea în domenii specifice în afara celor patru libertăți [2016/755] (JO L 129, 19.5.2016, p. 85).


ANEXĂ

ELEMENTELE ESENȚIALE ALE STATUTULUI LOFAR ERIC

1.   Forma juridică și denumirea

(Articolul 1 din statutul LOFAR ERIC)

Se instituie un consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare. Acest consorțiu are forma juridică a unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC), constituit în temeiul dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 723/2009, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 1261/2013 (denumit în continuare „Regulamentul ERIC”) și este denumit „LOFAR ERIC”.

2.   Sediul statutar

(Articolul 2 din statutul LOFAR ERIC)

Sediul statutar al LOFAR ERIC este situat la Dwingeloo, în Țările de Jos, denumită în continuare „țara-gazdă”.

3.   Sarcini și activități

(Articolul 3 din statutul LOFAR ERIC)

1.

Principala sarcină a LOFAR ERIC este de a asigura exploatarea coordonată a infrastructurii LOFAR, de a produce cercetări științifice de talie mondială și de a continua dezvoltarea, cu scopul de a maximiza productivitatea și impactul pentru membri și comunitatea științifică internațională, poziționând LOFAR ERIC ca infrastructură de cercetare distribuită de vârf la nivel mondial, cu o perspectivă pe termen lung, situată în țările membre LOFAR ERIC, precum și în alte țări în care LOFAR ERIC a decis să localizeze unele dintre instalațiile sale.

2.

În vederea îndeplinirii sarcinii sale principale, LOFAR ERIC desfășoară următoarele activități:

(a)

asigură o operare coordonată și o exploatare științifică a instalațiilor LOFAR ca infrastructură coerentă, în cadrul unei strategii comune pe termen lung și al unor politici comune, pentru a obține rezultate și efecte științifice maxime pentru membri și comunitatea internațională;

(b)

oferă comunității de utilizatori un acces efectiv la serviciile științifice LOFAR ERIC, încorporând principiile evaluării inter pares și principiile științei deschise;

(c)

funcționarea generală a LOFAR ERIC, care acoperă aspecte juridice, de guvernanță și financiare;

(d)

participarea la proiecte ale UE, (multi-)naționale și proiecte finanțate de alte părți terțe care sunt în conformitate cu obiectivele LOFAR ERIC.

3.

LOFAR ERIC poate desfășura și următoarele activități:

(a)

continuarea dezvoltării infrastructurii LOFAR, a instalațiilor conexe și a capacităților științifice;

(b)

desfășurarea unui dialog strategic pentru a optimiza rolul LOFAR ERIC în comunitatea științifică mondială;

(c)

încurajarea unor noi aderări și parteneriate, astfel cum se prevede la articolele 14 și 19;

(d)

promovarea intereselor LOFAR ERIC în raport cu părțile interesate de la nivel național, european și internațional;

(e)

căutarea unor surse suplimentare de finanțare, în special pentru modernizări și extinderi, dar fără a se limita la acestea;

(f)

promovarea formării profesionale, a activităților de comunicare și a cooperării internaționale;

(g)

orice alte activități conexe necesare pentru îndeplinirea sarcinii sale principale.

4.

LOFAR ERIC își îndeplinește sarcina principală fără a urmări un scop lucrativ. Fără a aduce atingere normelor aplicabile ajutoarelor de stat, LOFAR ERIC poate desfășura activități economice limitate, cu condiția ca acestea să fie strâns legate de sarcina sa principală și să nu pună în pericol realizarea acesteia.

5.

LOFAR ERIC contabilizează separat costurile și veniturile din activitățile sale economice și percepe pentru acestea prețul pieței sau, în cazul în care acesta nu poate fi stabilit, costul total plus o marjă rezonabilă.

4.   Durata și procedura de lichidare

(Articolul 4 din statutul LOFAR ERIC)

1.

LOFAR ERIC există pentru o perioadă nedeterminată, însă poate fi lichidat în conformitate cu procedura specificată la punctele 2-6.

2.

Lichidarea LOFAR ERIC este decisă de Consiliu în conformitate cu articolul 27 alineatul (6) litera (d).

3.

Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece (10) zile de la adoptarea deciziei de dizolvare a LOFAR ERIC, LOFAR ERIC informează Comisia Europeană cu privire la această decizie.

4.

Activele rămase după plata datoriilor LOFAR-ERIC se distribuie între membri, proporțional cu contribuțiile anuale la LOFAR-ERIC ale fiecăruia, în conformitate cu articolul 21.

5.

Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece (10) zile de la data finalizării procedurii de dizolvare, LOFAR ERIC informează Comisia Europeană în această privință.

6.

LOFAR ERIC își încetează existența la data publicării de către Comisia Europeană a anunțului corespunzător în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

5.   Răspundere și asigurare

(Articolul 5 din statutul LOFAR ERIC)

1.

LOFAR ERIC răspunde pentru datoriile sale. LOFAR ERIC nu răspunde pentru datoriile care decurg din exploatarea instalațiilor LOFAR deținute separat.

2.

Membrii nu răspund în solidar pentru datoriile LOFAR ERIC. Răspunderea financiară a membrilor în ceea ce privește datoriile LOFAR ERIC în cauză este limitată la valoarea corespunzătoare contribuției anuale a fiecărui membru în parte, convenită în bugetul anual.

3.

LOFAR ERIC ia măsurile adecvate pentru acoperirea riscurilor specifice creării și funcționării LOFAR ERIC.

6.   Politica de acces la serviciile LOFAR ERIC

(Articolul 6 din statutul LOFAR ERIC)

1.

LOFAR ERIC oferă și sprijină oportunități efective de acces al utilizatorilor la serviciile LOFAR ERIC pentru desfășurarea cercetării științifice. Aceste servicii includ, printre altele: efectuarea de observații, generarea de produse de date științifice, gestionarea unei arhive de date științifice accesibile publicului, asistență pentru utilizatori și formare.

2.

Serviciile LOFAR ERIC furnizate sunt anunțate și documentate public, împreună cu oportunitățile de acces, procedurile și criteriile de alocare pentru aceste servicii diverse.

3.

Politica de acces care reglementează toate serviciile LOFAR ERIC pentru cercetare științifică este stabilită și menținută de Consiliu, principiile sale fiind stabilite în conformitate cu articolul 27 alineatul (6) litera (b), iar punerea sa în aplicare fiind decisă în conformitate cu articolul 27 alineatul (5) litera (e).

4.

Politica de acces a LOFAR ERIC garantează că, din totalul bugetului de operațiuni cheltuit pentru furnizarea de servicii, majoritatea este direcționată către sprijinirea cercetării de către comunitatea mondială. Atunci când accesul liber este oferit pe bază concurențială, acesta se acordă prin intermediul unei evaluări științifice inter pares independente.

5.

Politica de acces a LOFAR ERIC garantează, de asemenea, eligibilitatea tuturor membrilor LOFAR ERIC de a beneficia de acces rezervat; acest lucru va reglementa dreptul la părți din oportunitățile disponibile pentru accesul utilizatorilor la serviciile LOFAR ERIC.

7.   Politica în materie de evaluare științifică

(Articolul 7 din statutul LOFAR ERIC)

Activitățile LOFAR ERIC vor fi evaluate de un grup independent de experți internaționali cel puțin o dată la 5 ani. Protocolul de evaluare (inclusiv obiectivele, mandatul, componența grupului de experți și procedura de numire a membrilor acestuia) este stabilit de Consiliu în conformitate cu articolul 27 alineatul (5) litera (j). Grupul de experți raportează Consiliului.

8.   Politica de diseminare

(Articolul 8 din statutul LOFAR ERIC)

1.

LOFAR ERIC facilitează cercetarea și, ca regulă generală, încurajează principiile științei deschise în ceea ce privește datele de cercetare.

2.

LOFAR ERIC încurajează cercetătorii să-și pună rezultatele și datele la dispoziția publicului (acces deschis) și prin intermediul LOFAR ERIC.

3.

LOFAR ERIC utilizează multiple canale pentru a atinge diverse categorii de public țintă, inclusiv portaluri web, ateliere, prezența la conferințe, articole și mass-media.

4.

Datele științifice generate prin intermediul serviciilor LOFAR ERIC vor fi, în măsura în care acest lucru este permis din punct de vedere juridic, disponibile și accesibile tuturor cercetătorilor, instituțiilor științifice și altor părți interesate, în cadrul politicilor Consiliului, în conformitate cu principiile științei deschise și cu politica în materie de date, astfel cum se prevede la articolul 32.

9.   Politica privind drepturile de proprietate intelectuală

(Articolul 9 din statutul LOFAR ERIC)

1.

Termenul „proprietate intelectuală” se înțelege în conformitate cu articolului 2 din Convenția de instituire a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, semnată la 14 iulie 1967.

2.

LOFAR ERIC își adoptă propria politică privind drepturile de proprietate intelectuală [articolul 27 alineatul (5) litera (h)]. LOFAR ERIC este proprietarul întregii proprietăți intelectuale care rezultă din activitățile sale în temeiul prezentului statut, inclusiv, dar fără a se limita la proprietatea intelectuală, produsă de personalul angajat de LOFAR ERIC în condițiile stabilite în politica LOFAR ERIC privind drepturile de proprietate intelectuală, cu excepția cazului în care acest lucru este reglementat de acorduri contractuale separate sau în cazul în care legislația obligatorie sau prezentul statut prevede altfel.

3.

Proprietatea intelectuală preexistentă a membrilor sau a entităților reprezentante ale acestora rămâne proprietatea acestora. Aceasta este licențiată către LOFAR ERIC, dacă este necesar și prin intermediul unor acorduri specifice.

4.

Membrii care contribuie la partea lor de costuri pentru activitatea de dezvoltare desfășurată de un alt membru (alți membri) pot utiliza în mod liber proprietatea intelectuală rezultată numai în scopuri științifice. În cazul în care un membru al LOFAR ERIC dorește să utilizeze orice proprietate intelectuală în scopul obținerii unui câștig comercial, acesta trebuie să obțină permisiunea proprietarului proprietății intelectuale.

10.   Politica privind ocuparea forței de muncă

(Articolul 10 din statutul LOFAR ERIC)

1.

LOFAR ERIC poate angaja personal. Politica LOFAR ERIC în materie de angajare este conformă legislației țării în care este angajat personalul.

2.

Procedurile de selecție, recrutare și angajare a personalului pentru posturile din cadrul LOFAR ERIC sunt transparente, nediscriminatorii și respectă egalitatea de șanse. Toate locurile de muncă vacante din cadrul LOFAR ERIC sunt anunțate public.

11.   Politica privind achizițiile

(Articolul 11 din statutul LOFAR ERIC)

1.

LOFAR ERIC tratează candidații și ofertanții din cadrul unei proceduri de achiziții publice într-un mod echitabil și nediscriminatoriu, indiferent dacă sunt sau nu stabiliți în Uniunea Europeană. Politica în materie de achiziții publice a LOFAR ERIC respectă principiile transparenței, nediscriminării și concurenței. Normele detaliate privind procedurile și criteriile în materie de achiziții publice se stabilesc de către Consiliu.

2.

Achizițiile publice efectuate de membri și de observatori în cadrul activităților LOFAR ERIC se realizează ținând cont în mod adecvat de nevoile LOFAR ERIC, precum și de cerințele și specificațiile tehnice emise de organismele relevante.

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/2881/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x