CELEX:32024D1322: Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/1322 a Comisiei din 14 mai 2024 privind autorizarea unei metode de clasificare a carcaselor de porc în Malta [notificată cu numărul C(2024) 3102]
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 27/06/2024 |
|
Informatii
Data documentului: 14/05/2024; Data adoptăriiData intrării în vigoare: 16/05/2024; intră în vigoare data notificării
Data încetării: No end date
Autor: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Destinatar: Malta
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria L |
2024/1322 |
16.5.2024 |
DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1322 A COMISIEI
din 14 mai 2024
privind autorizarea unei metode de clasificare a carcaselor de porc în Malta
[notificată cu numărul C(2024) 3102]
(Numai textele în limbile malteză și engleză sunt autentice)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 20 primul paragraf litera (p),
întrucât:
(1) |
Articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede că grilele utilizate în Uniune pentru clasificarea carcaselor de porc se aplică în conformitate cu punctul B din anexa IV la regulamentul respectiv. Secțiunea B.IV punctul 1 din anexa IV la regulamentul menționat prevede că, pentru clasificarea carcaselor de porc, conținutul de carne slabă este evaluat prin metode de clasificare autorizate de Comisie, că sunt autorizate exclusiv metodele de evaluare cunoscute din punct de vedere statistic pe baza unor măsurători fizice ale uneia sau mai multor părți anatomice ale carcasei de porc și că autorizarea metodelor de clasificare se face sub rezerva unei toleranțe maxime de eroare statistică în evaluare. Această toleranță este definită în partea A punctul 1 al doilea paragraf din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2017/1182 al Comisiei (2). |
(2) |
Articolul 11 alineatul (6) din Regulamentul delegat (UE) 2017/1182 prevede că metodele de clasificare pot fi autorizate de Comisie fără un test de autorizare, cu condiția ca o astfel de autorizare să fi fost deja acordată pentru aceeași metodă de clasificare aplicabilă într-un alt stat membru pe baza unui test de autorizare în cadrul căruia eșantionul de carcase a fost suficient de reprezentativ pentru populațiile de porcine din statele membre în cauză. |
(3) |
Malta a solicitat Comisiei să autorizeze metoda „CSB Image-Meater 2.0” pentru clasificarea carcaselor de porc pe teritoriul său. |
(4) |
Aceeași metodă a fost deja autorizată în Spania prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/114 a Comisiei (3). |
(5) |
Malta a prezentat informații detaliate care confirmă că eșantionul din carcasă folosit drept bază pentru testul de autorizare în Spania este suficient de reprezentativ pentru populația de porcine din Malta. |
(6) |
Examinarea cererii respective a arătat că cerințele prevăzute în articolul 11 alineatul (6) din Regulamentul delegat (UE) 2017/1182 sunt îndeplinite. Prin urmare, această metodă de clasificare trebuie să fie autorizată în Malta. |
(7) |
Modificările aparatelor sau ale metodelor de clasificare trebuie permise numai dacă sunt autorizate în mod explicit printr-o decizie de punere în aplicare a Comisiei. |
(8) |
Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, |
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articolul 1
În conformitate cu secțiunea B.IV punctul 1 din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, în Malta este autorizată utilizarea următoarei metode de clasificare pentru evaluarea conținutului de carne macră al carcaselor de porc: aparatul „CSB Image-Meater 2.0” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în anexa la prezenta decizie.
Articolul 2
Modificările metodelor de clasificare autorizate sau ale aparatelor aferente menționate la articolul 1 sunt autorizate printr-o decizie de punere în aplicare a Comisiei.
Articolul 3
Prezenta decizie se adresează Republicii Malta.
Adoptată la Bruxelles, 14 mai 2024.
Pentru Comisie
Janusz WOJCIECHOWSKI
Membru al Comisiei
(1)
JO L 347, 20.12.2013, p. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.
(2) Regulamentul delegat (UE) 2017/1182 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de completare a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește grilele utilizate în Uniune pentru clasificarea carcaselor de bovine, porcine și ovine și în ceea ce privește raportarea prețurilor de piață ale anumitor categorii de carcase și animale vii (JO L 171, 4.7.2017, p. 74, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/1182/oj).
(3) Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/114 a Comisiei din 16 ianuarie 2018 de modificare a Deciziei 2009/11/CE privind autorizarea unor metode de clasificare a carcaselor de porc în Spania (JO L 20, 25.1.2018, p. 11, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2018/114/oj).
ANEXĂ
Metodă de clasificare a carcaselor de porc în Malta
CSB Image-Meater 2.0
1. |
Regulile aferente prezentei metode de clasificare se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul aparatului cunoscut sub denumirea „CSB-Image-Meater 2.0”. |
2. |
Aparatul CSB Image-Meater 2.0 este compus dintr-o cameră video, un PC dotat cu un card de analiză a imaginilor, un ecran, o imprimantă, un mecanism de comandă, un mecanism de declanșare și interfețe. Cele patru variabile ale CBS Image-Meater 2.0 se măsoară la linia mediană din zona jambonului (în jurul mușchiului gluteus medius). Valorile măsurate sunt transformate în estimare a cărnii macre de către o unitate centrală. |
3. |
Conținutul de carne macră al carcaselor se calculează după următoarea formulă: Y = 68,39920953 – (0,39050694 × F) – (0,32611391 × V4F) + (0,07864716 × M) – (0,00762296 × V4M) |
unde:
Y |
= |
procentul estimat de carne macră dintr-o carcasă. |
F |
= |
grosimea grăsimii la nivelul celui mai subțire strat care acoperă mușchiul gluteus medius (exprimată în milimetri). |
V4F |
= |
grosimea medie a grăsimii stratului complet de șuncă care acoperă cele patru vertebre lombare (numite VaF, VbF, VcF, VdF) (exprimată în milimetri). |
M |
= |
grosimea cărnii între partea anterioară (cranială) a mușchiului gluteus medius și canalul rahidian (exprimată în milimetri). |
V4M |
= |
grosimea medie a cărnii care acoperă cele patru vertebre lombare (numite VaM, VbM, VcM, VdM) (exprimată în milimetri). |
Această formulă este valabilă pentru carcasele cu o masă cuprinsă între 60 și 120 kg (masa la cald).
ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2024/1322/oj
ISSN 1977-0782 (electronic edition)