CELEX:32024R1821: Regulamentul (UE) 2024/1821 al Comisiei din 25 iunie 2024 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului și a anexei II la Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cazeinatul de fier din lapte adăugat în produsele alimentare și utilizat la fabricarea de suplimente alimentare

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 27/06/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria L2024/182127.6.2024REGULAMENTUL (UE) 2024/1821 AL COMISIEI din 25 iunie 2024 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului și a anexei II la Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a...

Informatii

Data documentului: 25/06/2024; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 17/07/2024; intrare în vigoare data publicării +20 a se vedea articolul 3
Data încetării: No end date
Autor: Comisia Europeană, Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară
Formă: Repertoriu EUR-Lex
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2024/1821

27.6.2024

REGULAMENTUL (UE) 2024/1821 AL COMISIEI

din 25 iunie 2024

de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului și a anexei II la Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cazeinatul de fier din lapte adăugat în produsele alimentare și utilizat la fabricarea de suplimente alimentare

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 iunie 2002 referitoare la apropierea legislațiilor statelor membre privind suplimentele alimentare (1), în special articolul 4 alineatul (5),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare (2), în special articolul 3 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Anexele I și II la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 stabilesc lista vitaminelor și a substanțelor minerale care pot fi adăugate în produsele alimentare și formele în care acestea pot fi adăugate.

(2)

Anexele I și II la Directiva 2002/46/CE stabilesc lista vitaminelor și a substanțelor minerale care pot fi utilizate la fabricarea de suplimente alimentare, precum și formele în care acestea pot fi adăugate.

(3)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/949 al Comisiei (3) a autorizat cazeinatul de fier din lapte ca aliment nou, printre alte produse, în anumite alimente și suplimente alimentare, sub rezerva unor condiții specifice.

(4)

În cursul procesului de autorizare, la 4 august 2022, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) a emis un aviz științific (4) în care a concluzionat că cazeinatul de fier din lapte este sigur în condițiile de utilizare propuse și că reprezintă o sursă de fier biodisponibil.

(5)

Pe baza avizului științific respectiv, cazeinatul de fier din lapte a fost inclus pe lista Uniunii cu alimente noi autorizate prevăzută în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (5).

(6)

Comisia consideră că avizul autorității oferă suficiente motive pentru a stabili că utilizarea cazeinatului de fier din lapte, astfel cum este autorizat prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/949, atunci când este utilizat în alimente și suplimente alimentare, astfel cum se specifică în regulamentul respectiv, și excluzând utilizarea pentru sugari și copii de vârstă mică, nu reprezintă probleme de siguranță ca sursă de fier.

(7)

Pe baza avizului favorabil al autorității și a autorizării ca aliment nou, astfel cum se prevede în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/949, cazeinatul de fier din lapte ar trebui inclus în anexa II la Directiva 2002/46/CE și în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 ca formă de fier.

(8)

Grupul consultativ pentru lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor a fost consultat, iar observațiile sale au fost luate în considerare.

(9)

Prin urmare, anexa II la Directiva 2002/46/CE și anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 trebuie modificate în consecință,

(10)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa II la Directiva 2002/46/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 25 iunie 2024.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  
JO L 183, 12.7.2002, p. 51.

(2)  
JO L 404, 30.12.2006, p. 26.

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/949 al Comisiei din 12 mai 2023 de autorizare a introducerii pe piață ca aliment nou a cazeinatului de fier din lapte și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 (JO L 128, 15.5.2023, p. 60).

(4)  EFSA NDA Panel (Grupul științific al EFSA pentru nutriție, alimente noi și alergeni alimentari). „Safety of iron milk proteinate as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283 and bioavailability of iron from this source in the context of Directive 2002/46/EC” [Siguranța cazeinatului de fier din lapte ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 și biodisponibilitatea fierului din această sursă în contextul Directivei 2002/46/CE], EFSA Journal 2022;20(9):7549.

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72).


ANEXĂ

1.   

La punctul 2 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006, între rubrica „Fier elementar (carbonil + electrolitic + hidrogen redus)” și rubrica „Carbonat de cupru” se introduce următoarea rubrică:

„Cazeinat de fier din lapte (*)

(*)  Astfel cum figurează în lista cu alimente noi a Uniunii din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72.”

2.   

La punctul B din anexa II la Directiva 2002/46/CE, între rubrica „EDTA feric de sodiu” și rubrica „taurat de fier (II)” se introduce următoarea rubrică:

„cazeinat de fier din lapte (*)

(*)  Astfel cum figurează în lista cu alimente noi a Uniunii din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.”


(*)  Astfel cum figurează în lista cu alimente noi a Uniunii din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72.”

(*)  Astfel cum figurează în lista cu alimente noi a Uniunii din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.”


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1821/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x