CELEX:32025R1142: Regulamentul delegat (UE) 2025/1142 al Comisiei din 27 februarie 2025 de completare a Regulamentului (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează cerințele referitoare la politicile și procedurile privind conflictele de interese aplicabile furnizorilor de servicii de criptoactive, precum și detaliile și metodologia referitoare la conținutul informațiilor publicate privind conflictele de interese

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 10/06/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria L2025/114210.6.2025REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2025/1142 AL COMISIEI din 27 februarie 2025 de completare a Regulamentului (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează cerințele referitoare la politicile...

Informatii

Data documentului: 27/02/2025; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 30/06/2025; intrare în vigoare data publicării +20 a se vedea articolul 9
Data încetării: No end date
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital
Formă: Repertoriu EUR-Lex
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2025/1142

10.6.2025

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2025/1142 AL COMISIEI

din 27 februarie 2025

de completare a Regulamentului (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează cerințele referitoare la politicile și procedurile privind conflictele de interese aplicabile furnizorilor de servicii de criptoactive, precum și detaliile și metodologia referitoare la conținutul informațiilor publicate privind conflictele de interese

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 mai 2023 privind piețele criptoactivelor și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010 și (UE) nr. 1095/2010 și a Directivelor 2013/36/UE și (UE) 2019/1937 (1), în special articolul 72 alineatul (5) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

Atunci când pun în aplicare și mențin politici și proceduri de identificare, prevenire, gestionare și divulgare a conflictelor de interese, astfel cum se menționează la articolul 72 din Regulamentul (UE) 2023/1114, furnizorii de servicii de criptoactive ar trebui să țină seama de principiul proporționalității pentru a se asigura că politicile și procedurile privind conflictele de interese sunt suficiente pentru atingerea obiectivelor articolului respectiv. În conformitate cu articolul 72 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2023/1114, furnizorii de servicii de criptoactive trebuie să țină seama și de amploarea, natura și gama serviciilor de criptoactive furnizate.

(2)

Pentru a se asigura că politicile și procedurile privind conflictele de interese sunt în interesul superior al furnizorilor de servicii de criptoactive și al clienților acestora, respectivele politici și proceduri ar trebui să vizeze situațiile care pot influența sau afecta ori care pot părea să influențeze sau să afecteze capacitatea furnizorilor de servicii de criptoactive sau a persoanelor afiliate acestora de a-și exercita atribuțiile sau responsabilitățile în mod obiectiv și independent în interesul clienților, precum și performanța entității.

(3)

În cazul în care furnizorul de servicii de criptoactive aparține unui grup, circumstanțele legate de acest fapt ar trebui, de asemenea, să fie luate în considerare.

(4)

Prin urmare, furnizorii de servicii de criptoactive care fac parte dintr-un grup ar trebui să abordeze în mod corespunzător situațiile care pot genera un conflict de interese din cauza structurii și a activităților comerciale ale altor entități din cadrul grupului lor. În acest scop, atunci când un furnizor de servicii de criptoactive furnizează, pe cont propriu sau împreună cu alte entități din cadrul grupului său, multiple servicii de criptoactive și activități conexe, politicile și procedurile privind conflictele de interese ar trebui să prevină orice abuz rezultat din controlul concentrat și gestionarea tranzacțiilor cu părți afiliate, inclusiv a tranzacțiilor care implică societăți afiliate.

(5)

Pentru a preveni conflictele de interese care le-ar putea crea prejudicii furnizorilor de servicii de criptoactive și clienților acestora, politicile și procedurile privind conflictele de interese ar trebui să asigure monitorizarea atentă a situațiilor în care persoanele afiliate furnizorului de servicii de criptoactive au o relație de natură personală, profesională sau politică cu o altă persoană. Astfel de relații ar putea influența raționamentul obiectiv al furnizorului de servicii de criptoactive și al persoanelor asociate. Relațiile de natură personală ar trebui să includă relațiile dintre rudele de sânge sau prin alianță, precum și relațiile sociale care nu se limitează la parteneriat oficial sau căsătorie. Relațiile de natură politică ar trebui să includă apartenența la partide politice sau relațiile cu administrația publică sau cu alți funcționari publici. Relațiile de natură profesională ar trebui să vizeze relațiile desfășurate într-un cadru profesional, inclusiv la locul de muncă sau într-un context de afaceri.

(6)

Pentru a asigura eficacitatea politicilor și procedurilor privind conflictele de interese, furnizorii de servicii de criptoactive ar trebui să aibă o structură organizatorică și managerială transparentă, coerentă cu strategia lor generală și cu profilul lor de risc și bine înțeleasă de organul lor de conducere, de entitățile afiliate, de autoritățile naționale competente și de clienți.

(7)

Buna guvernanță și gestionare a furnizorilor de servicii de criptoactive este fundamentală pentru a asigura atât funcționarea acestora, cât și încrederea lor în piețele financiare. Din aceste motive, politicile și procedurile privind conflictele de interese ar trebui să vizeze cazurile în care conflictele de interese ar putea afecta capacitatea membrilor organului de conducere de a lua decizii obiective și imparțiale în interesul superior al furnizorului de servicii de criptoactive și al clienților acestuia.

(8)

Conflictele de interese potențiale și existente care trebuie luate în considerare de furnizorii de servicii de criptoactive în temeiul articolului 72 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2023/1114 ar trebui să fie cele care afectează sau ar putea afecta interesele clienților, precum și cele care afectează sau ar putea afecta performanța și situația furnizorului de servicii de criptoactive ca atare și, prin urmare, afectează în mod indirect și interesele clienților.

(9)

Pentru a asigura transparența cu privire la măsurile luate în vederea atenuării conflictelor de interese identificate, furnizorii de servicii de criptoactive ar trebui să respecte cerințele de divulgare a conflictelor de interese prevăzute la articolul 72 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/1114. Totuși, pentru a se asigura că politicile și procedurile privind conflictele de interese își îndeplinesc obiectivul, furnizorii de servicii de criptoactive nu ar trebui să se bazeze pe simpla divulgare a conflictelor de interese ca modalitate de soluționare a acestora. Prin urmare, aceștia ar trebui să respecte cerințele de divulgare, dar și să asigure identificarea, prevenirea și gestionarea conflictelor de interese.

(10)

Remunerarea personalului implicat în furnizarea de servicii de criptoactive clienților poate genera conflicte de interese. Cu toate că furnizorii de servicii de criptoactive au libertatea de a-și stabili politicile de remunerare în mod general, aceștia ar trebui să se asigure că politicile și practicile lor de remunerare nu generează conflicte între interesele clienților și cele ale furnizorului de servicii de criptoactive sau ale persoanelor afiliate și nu afectează capacitatea persoanelor afiliate de a-și îndeplini sarcinile și responsabilitățile în mod independent și obiectiv. Pentru a se asigura aplicarea eficientă și consecventă a cerințelor privind conflictele de interese în domeniul remunerării, noțiunea de remunerație ar trebui să includă toate formele de plată și beneficiile financiare sau nefinanciare furnizate direct sau indirect de furnizorii de servicii de criptoactive persoanelor care au un impact, direct sau indirect, asupra serviciilor de criptoactive oferite de furnizorii de servicii de criptoactive sau asupra comportamentului corporativ al acestora. Politicile de remunerare puse în aplicare în contextul politicilor privind conflictele de interese ar trebui să asigure un tratament echitabil al clienților și să evite ca interesele acestora să fie afectate de practicile de remunerare adoptate de furnizorii de servicii de criptoactive pe termen scurt, mediu sau lung.

(11)

În vederea punerii în aplicare, menținerii și revizuirii corespunzătoare a politicilor și procedurilor privind conflictele de interese, astfel de politici și proceduri ar trebui să asigure existența unor resurse umane adecvate și independente la nivel intern pentru gestionarea conflictelor de interese. Aceste resurse umane ar trebui, de asemenea, să dețină competențele, cunoștințele și expertiza necesare în materie de conflicte de interese. Din acest motiv, persoana responsabilă cu gestionarea conflictelor de interese ar trebui să poată avea acces la canalul intern de raportare relevant și să raporteze către acesta în cadrul funcției sale de conducere și, după caz, al funcției sale de supraveghere.

(12)

Pentru a se asigura că clienții pot lua o decizie în cunoștință de cauză, furnizorii de servicii de criptoactive ar trebui să actualizeze informațiile publicate cu privire la caracterul general și la sursele conflictelor de interese, precum și la măsurile luate pentru atenuarea acestora în temeiul articolului 72 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/1114. O astfel de divulgare ar trebui să aibă în vedere diversele tipuri de clienți cărora li se adresează, inclusiv faptul că respectivii clienți au niveluri diferite de cunoștințe și experiență.

(13)

Furnizorii de servicii de criptoactive își pot desfășura activitatea într-o manieră integrată pe verticală sau în strânsă cooperare cu entitățile afiliate sau cu entitățile din același grup. Pentru a le explica clienților care este rolul și capacitatea în care acționează furnizorul de servicii de criptoactive, informațiile publicate menționate la articolul 72 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/1114 ar trebui să includă o descriere suficient de detaliată, specifică și clară a situațiilor care generează sau pot genera conflicte de interese. Aceste informații sunt deosebit de relevante în situațiile în care furnizorul de servicii de criptoactive se promovează ca fiind implicat în schimburi de criptoactive, însă participă efectiv în cadrul unor funcții sau activități multiple ori le combină, printre acestea numărându-se operarea unei platforme de tranzacționare a criptoactivelor, formarea pieței, oferirea de tranzacții în marjă, facilitarea custodiei, decontării, creditării, împrumutării și tranzacționării pe cont propriu. Pentru a asigura protecția investitorilor, clienții actuali și potențiali ar trebui să aibă acces la informațiile publicate, menționate la articolul 72 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/1114, într-o limbă pe care o cunosc. Prin urmare, furnizorii de servicii de criptoactive ar trebui să pună la dispoziție aceste informații publicate în toate limbile utilizate de furnizorul de servicii de criptoactive pentru a-și promova serviciile sau pentru a comunica cu clienții din statul membru relevant.

(14)

Dreptul Uniunii în materie de protecție a datelor, în special Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului (2), se aplică prelucrării datelor cu caracter personal de către furnizorii de servicii de criptoactive, inclusiv informațiilor colectate prin intermediul politicilor și procedurilor acestora privind conflictele de interese.

(15)

În conformitate cu principiul reducerii la minimum a datelor, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (UE) 2016/679, furnizorii de servicii de criptoactive ar trebui să specifice categoriile de date cu caracter personal pe care le vor prelucra pentru a identifica, preveni și gestiona conflictele de interese în cadrul politicilor și procedurilor lor menționate la articolul 72 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2023/1114, ținând seama de amploarea, natura și gama serviciilor de criptoactive și a altor activități oferite sau desfășurate de furnizorul de servicii de criptoactive și de grupul din care face parte acesta.

(16)

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (3) și a emis un aviz la 17 iulie 2024.

(17)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare înaintate Comisiei de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe, în strânsă cooperare cu Autoritatea Bancară Europeană.

(18)

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe a organizat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat eventualele costuri și beneficii aferente și a solicitat opinia Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor instituit în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (4),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„persoană afiliată” înseamnă oricare dintre persoanele menționate la articolul 72 alineatul (1) litera (a) punctele (i)-(iv) din Regulamentul (UE) 2023/1114;

2.

„remunerație” înseamnă orice formă de plată sau alte beneficii financiare sau nefinanciare furnizate direct sau indirect de furnizorii de servicii de criptoactive în legătură cu furnizarea de servicii de criptoactive clienților;

3.

„grup” înseamnă un grup astfel cum este definit la articolul 2 punctul 11 din Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului (5).

Articolul 2

Conflicte de interese care i-ar putea crea prejudicii furnizorului de servicii de criptoactive

(1)   Politicile și procedurile de identificare, prevenire, gestionare și divulgare a conflictelor de interese care i-ar putea crea prejudicii furnizorului de servicii de criptoactive, menționate la articolul 72 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2023/1114, specifică circumstanțele care pot afecta în mod direct sau indirect obiectivitatea și imparțialitatea persoanelor afiliate în exercitarea atribuțiilor și responsabilităților lor. Aceste politici și proceduri țin seama, cel puțin, de situațiile sau relațiile în care o persoană afiliată:

(a)

are un interes economic față de o persoană, un organism sau o entitate cu interese aflate în conflict cu cele ale furnizorului de servicii de criptoactive;

(b)

are o relație actuală cu o persoană, un organism sau o entitate care are interese aflate în conflict cu cele ale furnizorului de servicii de criptoactive, relație ce ar putea fi de natură personală, profesională sau politică, ori a avut o astfel de relație în ultimii 3 ani de la data evaluării;

(c)

îndeplinește sarcini ori activități sau primește responsabilități care intră în conflict cu cele ale furnizorului de servicii de criptoactive sau este supravegheată ierarhic de o persoană responsabilă de funcții sau sarcini care intră în conflict cu cele ale furnizorului de servicii de criptoactive.

(2)   În scopul identificării persoanelor, organismelor sau entităților care se află în conflict de interese cu cele ale furnizorilor de servicii de criptoactive, aceștia din urmă țin seama cel puțin de măsura în care persoana, organismul sau entitatea respectivă:

(a)

este probabil să obțină un câștig financiar sau să evite o pierdere financiară în detrimentul furnizorului de servicii de criptoactive;

(b)

are un interes legat de rezultatul unui serviciu de criptoactive furnizat sau al unei activități desfășurate de furnizorul de servicii de criptoactive care diferă de interesul furnizorului de servicii de criptoactive în legătură cu acel rezultat;

(c)

desfășoară aceeași activitate ca furnizorul de servicii de criptoactive sau este un client, consultant, consilier, delegat, destinatar al externalizări, prestator de servicii sau alt tip de furnizor (inclusiv subcontractanți) al furnizorului de servicii de criptoactive și există motive demonstrabile că ar putea exista un conflict de interese cu furnizorul de servicii de criptoactive.

(3)   În sensul alineatului (1) litera (a), furnizorii de servicii de criptoactive iau în considerare situațiile în care persoana afiliată care este membru al organului de conducere, angajat al furnizorului de servicii de criptoactive sau acționar ori membru care deține o participație calificată în cadrul furnizorului de servicii de criptoactive:

(a)

deține acțiuni, tokenuri (inclusiv tokenuri de guvernanță), alte drepturi de proprietate sau calitatea de membru al persoanei, organismului sau entității respective;

(b)

deține instrumente de datorie sau are alte acorduri de împrumut cu persoana, organismul sau entitatea respectivă;

(c)

are orice formă de acorduri contractuale legate de activitățile reglementate în temeiul Regulamentului (UE) 2023/1114 cu persoana, organismul sau entitatea respectivă.

Articolul 3

Conflicte de interese care le pot crea prejudicii clienților

În sensul identificării conflictelor de interese care apar atunci când sunt furnizate servicii de criptoactive și care pot prejudicia interesele clienților, furnizorii de servicii de criptoactive iau în considerare dacă furnizorul de servicii de criptoactive sau orice persoană afiliată:

(a)

este probabil să obțină un câștig financiar, să evite o pierdere financiară sau să primească un alt beneficiu în detrimentul clientului;

(b)

are un interes legat de rezultatul unui serviciu de criptoactive furnizat clientului sau al unei tranzacții efectuate în numele clientului care este diferit de interesul clientului privind acel rezultat;

(c)

beneficiază de un stimulent financiar sau de altă natură pentru a favoriza interesul unuia sau mai multor clienți în detrimentul intereselor unui alt client;

(d)

desfășoară aceeași activitate ca și clientul;

(e)

primește sau va primi din partea altei persoane decât clientul său un stimulent pentru serviciul furnizat clientului, sub formă de beneficii pecuniare sau nepecuniare ori sub formă de servicii.

Articolul 4

Politicile și procedurile privind conflictele de interese menționate la articolul 72 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2023/1114

(1)   Politicile și procedurile privind conflictele de interese se stabilesc în scris și țin seama de:

(a)

amploarea, natura și gama serviciilor de criptoactive și a altor activități furnizate sau desfășurate de furnizorul de servicii de criptoactive;

(b)

în cazul în care furnizorul de servicii de criptoactive este membru al unui grup, orice circumstanțe care pot genera un conflict de interese din cauza structurii și a activităților comerciale ale altor entități din cadrul grupului.

(2)   Organul de conducere al furnizorului de servicii de criptoactive este responsabil de definirea, adoptarea și punerea în aplicare a acestor politici și proceduri. Comisia evaluează și revizuiește periodic eficacitatea acestora și remediază eventualele deficiențe în acest sens.

(3)   Furnizorii de servicii de criptoactive instituie canale interne eficace pentru a informa și a oferi acces continuu angajaților și membrilor organului de conducere cu privire la politicile și procedurile lor în materie de conflicte de interese, asigurând totodată o formare actualizată adecvată referitoare la politicile și procedurile respective privind conflictele de interese.

(4)   Politicile și procedurile privind conflictele de interese includ:

(a)

în legătură cu orice serviciu sau activitate de criptoactive oferită de furnizorul de servicii de criptoactive sau desfășurată în numele acestuia de către un consultant, un consilier, un delegat sau un destinatar al externalizării, o descriere a circumstanțelor care pot genera un conflict de interese, astfel cum se menționează la articolul 2 sau la articolul 3;

(b)

procesele care trebuie aplicate pentru identificarea, prevenirea, gestionarea și divulgarea conflictelor de interese menționate la articolele 2 și 3;

(c)

o trimitere clară la structura organizatorică și managerială a furnizorului de servicii de criptoactive.

(5)   Politicile și procedurile privind conflictele de interese țin seama de riscul de a aduce atingere intereselor unuia sau mai multor clienți sau intereselor furnizorului de servicii de criptoactive.

(6)   Procesele menționate la articolul 4 alineatul (4) litera (b) includ cel puțin următoarele elemente:

(a)

măsuri de raportare și comunicare cu promptitudine către canalul intern de raportare desemnat a oricărei chestiuni care ar putea genera sau care a generat un conflict de interese;

(b)

măsuri de prevenire și control al schimbului de informații între persoanele afiliate implicate în activități care presupun un risc de conflict de interese, atunci când schimbul acestor informații poate prejudicia interesele unuia sau mai multor clienți;

(c)

supravegherea internă separată a persoanelor afiliate ale căror funcții principale implică desfășurarea de activități în numele clienților ale căror interese pot intra în conflict unele cu altele sau cu interesele furnizorului de servicii de criptoactive ori furnizarea de servicii către aceștia;

(d)

eliminarea oricărei legături directe între remunerația oferită angajaților furnizorului de servicii de criptoactive, delegaților, destinatarilor externalizării, subcontractanților sau membrilor organului de conducere care desfășoară în principal o singură activitate și remunerația sau veniturile generate de diferiți angajați, delegați, destinatari ai externalizării, subcontractanți sau membri ai organului de conducere al furnizorului de servicii de criptoactive implicați în principal într-o altă activitate, în cazul în care există motive demonstrabile că ar putea apărea un conflict de interese în legătură cu activitățile respective;

(e)

măsuri prin care să se asigure că persoanele afiliate care desfășoară activități comerciale externe în legătură cu furnizorul de servicii de criptoactive sunt împiedicate să exercite o influență inadecvată în cadrul furnizorului de servicii de criptoactive în ceea ce privește activitățile respective;

(f)

măsuri de prevenire sau de control al implicării simultane sau consecutive a unei persoane afiliate în servicii sau activități diferite de criptoactive, atunci când implicarea respectivă poate prejudicia gestionarea corespunzătoare a conflictelor de interese;

(g)

măsuri prin care să se asigure că activitățile sau tranzacțiile incompatibile sunt încredințate unor persoane diferite;

(h)

măsuri prin care să se stabilească responsabilitatea membrilor organului de conducere de a-i informa pe ceilalți membri și de a se abține de la vot în orice chestiune în care un membru are sau ar putea avea un conflict de interese;

(i)

măsuri care să-i împiedice pe membrii organului de conducere să dețină poziții de conducere în cadrul furnizorilor de servicii de criptoactive concurenți din afara aceluiași grup;

(j)

măsuri de prevenire și control al schimbului de informații între persoanele afiliate implicate în activități care presupun un risc de conflict de interese, atunci când schimbul acestor informații poate prejudicia îndeplinirea responsabilităților persoanei respective față de furnizorul de servicii de criptoactive.

(7)   Furnizorul de servicii de criptoactive se asigură că politicile și procedurile menționate la alineatul (3) litera (b) oferă asigurări rezonabile că riscurile de prejudiciere a intereselor furnizorului de criptoactive sau ale clienților săi vor fi prevenite sau atenuate în mod corespunzător.

(8)   Politicile și procedurile privind conflictele de interese asigură faptul că furnizorul de servicii de criptoactive alocă resurse adecvate, inclusiv resurse umane adecvate și independente pentru punerea în aplicare, întreținerea și revizuirea acestora, inclusiv numirea unei persoane responsabile cu identificarea, prevenirea, gestionarea și divulgarea conflictelor de interese.

Persoana respectivă dispune de autoritatea necesară pentru a-și îndeplini responsabilitățile în mod corespunzător și independent și raportează direct către organul de conducere.

În cazul în care persoanei respective i-au fost atribuite alte roluri sau funcții, acestea trebuie să fie adecvate din perspectiva amplorii, naturii și gamei serviciilor de criptoactive și a altor activități ale furnizorului de servicii de criptoactive și să nu compromită independența și obiectivitatea persoanei respective.

Politicile și procedurile privind conflictele de interese definesc competențele, cunoștințele și expertiza necesare personalului însărcinat cu responsabilitățile menționate la primul paragraf și asigură accesul acestui personal la toate informațiile relevante pentru îndeplinirea responsabilităților care îi revin.

Articolul 5

Politici și proceduri privind conflictele de interese în contextul remunerării

(1)   În cadrul politicilor și procedurilor lor privind conflictele de interese menționate la articolul 72 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2023/1114, furnizorii de servicii de criptoactive definesc și pun în aplicare politici și proceduri de remunerare ținând seama de interesele tuturor clienților lor.

(2)   Furnizorii de servicii de criptoactive se asigură că politicile și procedurile de remunerare menționate la alineatul (1):

(a)

nu generează un conflict de interese sau un stimulent care ar putea determina persoanele cărora li se aplică să favorizeze propriile interese sau interesele furnizorului de servicii de criptoactive potențial în detrimentul vreunui client sau care ar putea determina persoanele vizate să își favorizeze propriile interese în detrimentul furnizorului de servicii de criptoactive;

(b)

să atenueze în mod corespunzător conflictele de interese care pot fi cauzate de acordarea unei remunerații variabile și de indicatorii-cheie de performanță și mecanismele de aliniere la riscuri subiacente, printre care se numără plata de instrumente către angajați sau organul de conducere ca parte a remunerației variabile sau fixe.

(3)   Furnizorii de servicii de criptoactive se asigură că politicile și procedurile lor de remunerare menționate la alineatul (1) se aplică tuturor celor de mai jos:

(a)

angajaților lor și oricărei alte persoane fizice ale cărei servicii sunt puse la dispoziția furnizorului de servicii de criptoactive și sub controlul acestuia și care este implicată în furnizarea de servicii de criptoactive de către furnizorul de servicii de criptoactive;

(b)

membrilor organelor lor de conducere;

(c)

oricărei persoane fizice direct implicate în furnizarea de servicii către furnizorul de servicii de criptoactive în temeiul unui acord de externalizare în scopul furnizării de servicii de criptoactive de către furnizorul de servicii de criptoactive.

(4)   Procedurile, politicile și mecanismele de remunerare ale furnizorului de servicii de criptoactive se aplică persoanelor menționate la alineatul (3) care au un impact, direct sau indirect, asupra serviciilor de criptoactive oferite de furnizorii de servicii de criptoactive sau asupra comportamentului lor corporativ, indiferent de tipul clienților și în măsura în care remunerarea acestor persoane și a altor persoane relevante poate genera un conflict de interese care să le încurajeze să acționeze împotriva intereselor oricăruia dintre clienții furnizorului de servicii de criptoactive sau să favorizeze propriile interese în detrimentul furnizorului de servicii de criptoactive.

Articolul 6

Politici și proceduri privind conflictele de interese în contextul tranzacțiilor personale

(1)   Politicile și procedurile privind conflictele de interese asigură faptul că tranzacțiile care au ca rezultat o poziție sau o expunere la un criptoactiv efectuate de o persoană afiliată sau în numele acesteia fac obiectul unei examinări și monitorizări atente în cazul în care este îndeplinit cel puțin unul dintre următoarele criterii:

(a)

persoana afiliată acționează în afara domeniului de aplicare al activităților pe care aceasta le desfășoară în calitate profesională;

(b)

tranzacția este efectuată în contul uneia dintre următoarele persoane:

(i)

persoana afiliată;

(ii)

orice persoană cu care o persoană afiliată are o legătură de rudenie sau legături strânse, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) punctul 31 din Regulamentul (UE) 2023/1114;

(iii)

o persoană de la care persoana afiliată se poate aștepta să obțină un avantaj material direct sau indirect legat de rezultatul tranzacției, altul decât un onorariu sau un comision obținut pentru executarea tranzacției.

În sensul primului paragraf litera (b) punctul (ii), o persoană cu care persoana afiliată are o legătură de rudenie înseamnă oricare dintre următoarele:

(a)

soțul/soția persoanei afiliate sau orice alt partener al persoanei în cauză care, în conformitate cu dreptul intern, este echivalent soțului/soției;

(b)

un copil natural sau vitreg aflat în întreținerea persoanei afiliate;

(c)

orice altă rudă a persoanei afiliate care a locuit în aceeași gospodărie cu persoana respectivă timp de cel puțin 1 an în cursul celor 5 ani anteriori datei tranzacției personale în cauză.

(2)   În ceea ce privește tranzacțiile menționate la alineatul (1), politicile și procedurile asigură faptul că:

(a)

în ceea ce privește decizia de a executa astfel de tranzacții:

(i)

aceste tranzacții sunt identificate sau notificate persoanei responsabile cu gestionarea conflictelor de interese înainte de luarea unei decizii privind executarea și condițiile tranzacției, iar tranzacțiile respective sunt documentate;

(ii)

deciziile de a efectua aceste tranzacții sunt luate în mod obiectiv, în interesul fiecărei părți;

(iii)

condițiile pentru tranzacție sunt echivalente cu cele care s-ar fi aplicat între părți independente pentru tranzacții similare în absența unui conflict de interese.

(b)

se instituie procese decizionale pentru efectuarea tranzacțiilor respective și se stabilesc praguri, exprimate ca volum al tranzacției, peste care o astfel de tranzacție necesită aprobarea organului de conducere;

(c)

angajații și membrii organului de conducere au cunoștință de normele aplicate tranzacțiilor respective și de măsurile stabilite de furnizorul de servicii de criptoactive în această privință;

(d)

furnizorul de servicii de criptoactive este informat cu promptitudine cu privire la oricare dintre tranzacțiile respective;

(e)

se ține o evidență a tranzacției identificate sau notificate furnizorului de servicii de criptoactive, în care se precizează data și ora tranzacției, condițiile, volumul acesteia, contrapartea și orice autorizație sau interdicție în legătură cu tranzacția respectivă.

Articolul 7

Informații publicate de către furnizorul de servicii de criptoactive, astfel cum se menționează la articolul 72 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/1114

(1)   Informațiile publicate în conformitate cu articolul 72 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/1114 conțin o descriere detaliată, specifică și clară a:

(a)

serviciilor, activităților sau circumstanțelor care generează sau pot genera conflicte de interese, astfel cum se menționează la articolul 2 alineatul (1) și la articolul 3 alineatul (1), inclusiv rolul și calitatea în care acționează furnizorul de servicii de criptoactive atunci când îi oferă clientului serviciul de criptoactive;

(b)

naturii conflictelor de interese identificate;

(c)

riscurilor identificate în legătură cu conflictele de interese menționate la articolul 2 alineatul (1) și la articolul 3 alineatul (1);

(d)

etapelor și măsurilor luate pentru a atenua conflictele de interese identificate.

(2)   Informațiile publicate menționate la alineatul (1) nu sunt considerate o modalitate suficientă de gestionare și atenuare a conflictelor de interese.

(3)   Furnizorii de servicii de criptoactive pun la dispoziția clienților lor informațiile menționate la alineatul (1) în permanență, într-un loc vizibil pe site-ul lor web și în formate disponibile pe orice dispozitiv pe care i se furnizează clientului serviciul de criptoactive. În cazul în care furnizorul de servicii de criptoactive publică astfel de informații pe dispozitivul relevant, acesta oferă, de asemenea, un link către respectivele informații publicate pe site-ul său web.

(4)   Furnizorii de servicii de criptoactive actualizează în permanență informațiile menționate la articolul 72 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/1114.

(5)   În sensul publicării menționate la alineatul (2), furnizorii de servicii de criptoactive țin evidențe actualizate ale tuturor situațiilor care generează conflicte de interese reale și potențiale, inclusiv ale serviciilor sau activităților de criptoactive relevante, precum și ale măsurilor luate pentru a preveni sau a gestiona astfel de conflicte în situațiile relevante. Perioada de păstrare a evidențelor este de 5 ani.

(6)   Furnizorii de servicii de criptoactive pun la dispoziție informațiile publicate în toate limbile pe care le utilizează pentru a-și promova serviciile și pentru a comunica cu clienții lor în statul membru relevant.

Articolul 8

Cerințe suplimentare în materie de plasament

(1)   În sensul identificării tipurilor de conflicte de interese care apar în cazul în care furnizorul de servicii de criptoactive oferă servicii de plasament, furnizorii de servicii de criptoactive iau în considerare, fără a aduce atingere articolului 79 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/1114, următoarele situații:

(a)

furnizorul de servicii de criptoactive oferă, de asemenea, servicii de stabilire a prețurilor în legătură cu oferta de criptoactive;

(b)

furnizorul de servicii de criptoactive asigură, de asemenea, executarea ordinelor aferente criptoactivelor în numele clienților și servicii de cercetare;

(c)

furnizorul de servicii de criptoactive plasează criptoactive al căror emitent este el însuși sau o entitate din cadrul grupului său.

(2)   Furnizorii de servicii de criptoactive instituie, pun în aplicare și mențin mecanisme interne pentru a asigura toate elementele următoare:

(a)

faptul că prețul ofertei nu promovează interesele altor clienți ai furnizorului de servicii de criptoactive sau interesele proprii ale furnizorului de servicii de criptoactive într-un mod care ar putea contraveni intereselor clientului emitent;

(b)

faptul că prețul ofertei nu promovează interesele clientului emitent, ale furnizorului de servicii de criptoactive sau ale unei persoane afiliate într-un mod care ar putea contraveni intereselor altor clienți;

(c)

prevenirea unei situații în care persoanele responsabile de furnizarea de servicii clienților de investiții ai furnizorului de servicii de criptoactive sau care decid ce produse ar trebui incluse pe lista produselor oferite sau recomandate de furnizorul de servicii de criptoactive sunt implicate direct în deciziile privind stabilirea prețurilor pentru clientul emitent;

(d)

prevenirea unei situații în care persoanele responsabile de furnizarea de servicii clienților de investiții ai furnizorului de servicii de criptoactive sunt direct implicate în deciziile referitoare la recomandările adresate clientului emitent cu privire la alocare;

(e)

împiedicarea exercitării drepturilor de staking fără acordul prealabil al clientului de investiții.

(3)   Furnizorii de servicii de criptoactive dispun de o procedură centralizată pentru a identifica toate operațiunile lor de plasament, inclusiv data la care furnizorul de servicii de criptoactive a fost informat cu privire la eventualele operațiuni de plasament.

Articolul 9

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 27 februarie 2025.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  
JO L 150, 9.6.2023, p. 40, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1114/oj.

(2)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/679/oj).

(3)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1725/oj).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/1095/oj).

(5)  Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2013/34/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/1142/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x