CELEX:52024XC03986: Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 27/06/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria CC/2024/398626.6.2024Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat...

Informatii

Data documentului: 26/06/2024; data publicării
Autor: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2024/3986

26.6.2024

Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei

(C/2024/3986)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 6b alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE SAU AL UNEI INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE ORIGINARE DINTR-UN STAT MEMBRU

[Regulamentul (UE) nr. 1151/2012]

„Arroz de Valencia / Arròs de València”

Nr. UE: PDO-ES-0151-AM02 – 18.4.2024

DOP (X) IGP ( )

1.   Denumirea produsului

„Arroz de Valencia / Arròs de València”

2.   Statul membru căruia îi aparține aria geografică

Spania

3.   Autoritatea din statul membru care comunică modificarea standard

Conselleria de Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática y Transición Ecológica – Dirección General de Desarrollo Rural

4.   Descrierea modificării (modificărilor) aprobate

Explicația faptului că modificarea (modificările) se încadrează în definiția modificării standard, astfel cum este prevăzută la articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

Este vorba despre o „modificare standard”, astfel cum este prevăzută la articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 1151/2012, deoarece modificările aduse nu implică modificarea denumirii indicației geografice protejate, nu riscă să anuleze legătura și nici nu introduce noi restricții în ceea ce privește comercializarea produsului.

Adăugarea a trei noi soiuri de orez: „Campanar PV”, „Regina” și „Hispasur”.

Modificarea implică adăugarea a trei noi soiuri de orez în catalogul soiurilor autorizate pentru a face parte din DOP „Arroz de Valencia” și vizează modificarea punctului 3.2 din documentul unic și a secțiunii B din caietul de sarcini. Aceste soiuri, mai exact „Campanar PV”, „Regina” și „Hispasur”, prezintă caracteristici similare celor care caracterizează două dintre soiurile permise, Jsendra (ultimele două) și Copsemar 7 (primul), care derivă dintr-o relație genetică directă, drept care se consideră că această modificare nu afectează în mod semnificativ nici identitatea produsului, nici legătura. În plus, au fost anexate trei rapoarte, unul pentru fiecare soi, pentru a justifica această ultimă afirmație.

Modificarea vizează documentul unic.

DOCUMENT UNIC

„Arroz de Valencia / Arròs de València”

Nr. UE: PDO-ES-0151-AM02 – 18.4.2024

DOP (X) IGP ( )

1.   Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

„Arroz de Valencia / Arròs de València”

2.   Statul membru sau țara terță

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs (a se vedea anexa XI)

Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Orez (Oryza sativa) din soiurile Senia, Bahía, Bomba, J. Sendra, Montsianell, Gleva, Sarçet, Albufera, Bombón, Argila, Copsemar 7, Campanar PV, Regina și Hispasur. Se comercializează sub formă de orez alb sau orez integral cu următorii parametri (valori medii):

 

Boabe medii – 4 %

 

Boabe de culoare galbenă și arămie – 0,20 %

 

Boabe de culoare roșie și cu striații de culoare roșie – 0,50 %

 

Boabe cretoase și imature – 2 %

 

Boabe pătate și afectate de insecte – 0,50 %

 

Materii străine – 0,10 %

 

Cantitate minimă fără defecte – 92,70 %

Caracteristicile bobului crud prelucrat (valori medii): Soi – Lungime (mm) – Lungime/lățime – Aspect perlat (%)

 

Bahía – 5,6 – 1,8 – 99

 

Senia – 5,6 – 1,8 – 99

 

Bomba – 5,2 – 1,8 – 99

 

J. Sendra – 5,7 – 1,8 – 99

 

Montsianell – 5,7 – 1,8 – 99

 

Gleva – 5,7 – 1,8 – 99

 

Sarçet – 6 – 1,8 – 99

 

Albufera – 5,2 – 1,7 – 99

 

Bombón – 5,3 – 1,8 – 99

 

Argila – 5,7 – 1,8 – 99

 

Copsemar 7 – 5,7 – 1,8 – 99

 

Campanar PV – 6 – 1,8 – 99

 

Regina – 5,8 – 1,9 – 99

 

Hispasur – 6 – 1,9 – 99

De asemenea, orezul cu DOP Valencia are următoarele caracteristici ale compoziției (valori medii):

 

SOI – AMILOZĂ (%)

 

Bahía – 19,1 %

 

Senia – 16,3 %

 

Bomba – 24,9 %

 

J. Sendra – 17,5 %

 

Montsianell – 18,1 %

 

Gleva – 17,7 %

 

Sarçet – 16,3 %

 

Albufera – 25,6 %

 

Bombón – 24 %

 

Argila – 17 %

 

Copsemar 7 – 17 %

 

Campanar PV – 17 %

 

Regina – 22,8 %

 

Hispasur – 19,1 %

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Nu sunt stabilite cerințe la acest punct.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele, de la însămânțare la recoltare, uscare și pregătire pentru ambalare.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

Ambalarea trebuie să se realizeze în zona de producție, pentru a se garanta caracteristicile organoleptice ale produsului și a se asigura trasabilitatea în cadrul unui sistem de control unic.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Orezul care beneficiază de DOP trebuie să fie comercializat numai în ambalaje care poartă o contraetichetă numerotată. Mențiunea „Denominación de Origen «Arroz de Valencia»
” trebuie să apară pe etichetă și pe contraetichetă, eventual însoțită de echivalentul său în dialectul valencian „Denominació d’Orige «Arròs de València»
”.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Orezul este cultivat în zone umede naturale din provinciile Alicante, Castellón și Valencia, din Comunitatea Valencia, în principal în localitățile situate în zona de influență a Parque Natural de la Albufera, a Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva și a Marjal de Almenara. Toate aceste zone prezintă o valoare ecologică deosebită, orezul fiind extrem de important pentru sustenabilitatea ecosistemului.

Aria respectivă cuprinde localitățile:

Zona de influență a Parque Natural de la Albufera (provincia Valencia): Albal, Albalat de la Ribera, Alfafar, Algemesí, Beniparrell, Catarroja, Cullera, Massanassa, Sedaví, Silla, Sollana, Sueca și Valencia.

Alte localități din provincia Valencia: Alginet, Almacera, Almusafes, Alquería de la Condesa, La Alcudia, Alcira, Benifayó, Corbera, Favareta, Fortaleny, Llaurí, Masamagrell, Oliva, La Pobla de Farnals, Polinya del Xuquer, Puzol, Rafelbuñol, Riola, Sagunto și Tavernes de Valldigna.

Localitatea din provincia Alicante este: Pego.

Localitățile din provincia Castellón sunt: Almenara, Castellón, Chilches și La Llosa.

5.   Legătura cu aria geografică

Specificitatea ariei geografice

Factori naturali

DOP „Arroz de Valencia” se cultivă în zone mlăștinoase, care prezintă condiții specifice, propice inundațiilor. Solurile sunt calcaroase (30-50 % carbonați), argiloase, sărace în materie organică și alcaline (pH 8-8,3). Pământul este tare și nu foarte permeabil.

În ceea ce privește clima, întrucât zona este situată pe coasta Mării Mediterane, temperaturile sunt blânde pe tot parcursul anului, iar nivelul de precipitații este scăzut și se manifestă în principal primăvara și toamna.

Proximitatea mării face posibilă prezența brizelor, care nu permit apariția vânturilor reci în timpul zilei. În timpul verii, bate un vânt foarte cald și uscat (viento de poniente), care vine din vest, dinspre podiș.

O parte semnificativă a ariei delimitate este situată pe teritoriul Parque Natural de la Albufera (Valencia), o zonă de o frumusețe naturală deosebită. Din cauza caracteristicilor specifice zonei, singura cultură care poate fi cultivată aici este orezul, care este, la rândul său, esențial pentru menținerea echilibrului ecologic al parcului natural.

Parque Natural de la Albufera (Valencia) acoperă o suprafață de 21 120 de hectare, iar 65 % din suprafață este plantată cu orez.

Factori umani

Orezul este cultivat de secole în aria geografică delimitată. Există documente care dovedesc că orezul se cultiva în vechiul Regat al Valenciei încă înainte ca regatul să fi fost cucerit de Jaime I de Aragon în 1238. Și Llibre dels repartiments, care descria împărțirea terenurilor în regatul cucerit de puțin timp, menționa câmpurile de orez.

Regulamentul din 1753 al regelui Ferdinand al VI-lea delimita zonele în care trebuia plantat orez. Alte documente care relatează istoria cultivării orezului în Comunitatea Valenciană sunt El arroz (1939) de Rafael Font de Mora y Llorens și Compendio arrocero (1952) de José María Carrasco García.

De-a lungul secolelor s-au dezvoltat practici specifice zonei, de exemplu „eixugons” („enjuagados” în limba spaniolă castiliană), care constă în a priva cultura de apă timp de câteva zile pentru a opri creșterea algelor. „Eixugons” se practică pe la sfârșitul lunii iunie, odată ce plantulele de orez au germinat.

O altă practică specifică zonei este inundarea pe perioada iernii, în care terenul se lasă necultivat. Acest procedeu contribuie la întreruperea ciclurilor biologice ale anumitor organisme prezente în sol, acționând ca un dezinfectant. În același timp, are loc o creștere a biodiversității acvatice (ciuperci, alge și artropode mici), care facilitează descompunerea rămășițelor recoltei și regenerează solul cu propriile resturi și cu aportul lor de macro și micronutrienți.

Specificitatea produsului

DOP Arroz de Valencia prezintă o capacitate înaltă de a absorbi arome, datorită procentajului ridicat de amiloză al soiurilor cultivate în zonă. Pe lângă procentajul mare de boabe perlate, dimensiunea uniformă a boabelor este un factor foarte important, care asigură fierberea foarte omogenă și constantă a orezului.

Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Aria geografică delimitată este situată între litoral și lanțurile muntoase costiere. Datorită acestei poziții unice, câmpurile beneficiază, pe timpul nopții, de o briză marină care contribuie la coacerea treptată a boabelor, evitându-se astfel apariția fisurilor și reducându-se la minimum numărul boabelor care se sparg în timpul măcinării sau al fierberii.

Aria geografică delimitată, care constă în mare parte în Parque Natural de la Albufera, este constituită din zone umede naturale străvechi. Aici, solurile sunt calcaroase, argiloase, sărace în materie organică și alcaline. Din cauza acestor caracteristici, solurile sunt grele, tari și impermeabile, permițând inundarea culturilor cu o cantitate minimă de apă și o utilizare foarte eficientă a elementelor nutritive din sol. În aceste condiții, boabele situate la baza fiecărui panicul se umplu mai bine, iar numărul boabelor diforme sau amorfe este redus la minimum.

În aria geografică delimitată nu bat vânturi reci în timpul zilei, iar apa este caldă, ceea ce favorizează formarea unor boabe perlate și permite semănarea unor soiuri de orez cu ciclu lung, fără risc de eșec, și cultivarea soiurilor cu DOP, cărora cultivarea în aria geografică delimitată le conferă o caracteristică distinctivă, și anume conținutul de amiloză. Orezul astfel obținut posedă calități culinare înalt apreciate, întrucât conținutul de amiloză este responsabil de echilibrul just între capacitatea de absorbție a aromelor și textura fermă a bobului.

Tradiția de cultivare a orezului din Valencia este strâns legată de tradiția culinară a acestei zone. Valencia deține o vastă tradiție culinară bazată pe orez, în centrul căreia se află paella, „arroces caldosos” (bucate din orez preparate cu supă concentrată) și „arroces al horno” (bucate din orez preparate la cuptor). Astfel, s-a stabilit o legătură cauză-efect cu soiurile tipice din zonă, întrucât acestea posedă o capacitate înaltă de absorbție și absorb o cantitate mare de arome din supa concentrată. A apărut astfel o gastronomie foarte particulară, dacă o comparăm cu tradițiile culinare bazate pe orez din alte părți ale lumii.

Poniente (vântul din vest) înlătură sporii de ciuperci, precum Pyricularia și Helminthosporium, ceea ce contribuie la reducerea numărului de boabe de proastă calitate.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

http://www.agricultura.gva.es/pc_arrozdevalencia


(1)  
JO L 179, 19.6.2014, p. 17.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3986/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x