CELEX:52024XC05271: Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 27/08/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria CC/2024/527127.8.2024Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3)...

Informatii

Data documentului: 27/08/2024
Autor: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2024/5271

27.8.2024

Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei

(C/2024/5271)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 6b alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE SAU AL UNEI INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE ORIGINARE DINTR-UN STAT MEMBRU

[Regulamentul (UE) nr. 1151/2012]

„Pizzoccheri della Valtellina”

Nr. UE: PGI-IT-01349-AM01 – 30.5.2024

DOP ( ) IGP (X)

1. Denumirea (denumirile)

„Pizzoccheri della Valtellina”

2. Statul membru căruia îi aparține aria geografică

Italia

3. Autoritatea din statul membru care comunică modificarea standard

Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Pădurilor (MASAF), Oficiul pentru promovarea calității în domeniul agroalimentar (PQA) I

4. Descrierea modificării (modificărilor) aprobate

Explicația faptului că modificarea (modificările) se încadrează în definiția unei modificări standard, astfel cum este prevăzută la articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012:

Modificarea este standard în sensul articolului 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, deoarece nu include o modificare a denumirii sau a utilizării denumirii respective, nu riscă să anuleze legătura și nu presupune restricții suplimentare asupra comercializării produsului.

Etichetarea – această modificare vizează articolul 8 din caietul de sarcini al produsului și punctul 3.6 din documentul unic

Ultima teză de la articolul 8 din caietul de sarcini al produsului și de la punctul 3.6 din documentul unic,

care are următorul conținut:

„Fontul care trebuie utilizat pentru denumirea «Pizzoccheri della Valtellina» și care trebuie să figureze pe ambalaj este ITC Galliard, cu o dimensiune a caracterelor cuprinsă între 8 și 35 mm.”,

a fost eliminată.

Justificare:

De-a lungul timpului, această cerință legată de ambalare s-a dovedit a fi prea strictă, în special pentru producătorii care țintesc piețele străine, în cazul cărora imaginea produsului trebuie adaptată la nevoi de marketing care țin cont de particularitățile țărilor de destinație.

De asemenea, această modificare le va permite producătorilor să răspundă mai bine solicitărilor din partea diferitelor canale de distribuție, prin schimbarea dimensiunii și a fontului cu care este scrisă denumirea.

Modificarea vizează documentul unic.

DOCUMENT UNIC

„Pizzoccheri della Valtellina”

Nr. UE: PGI-IT-01349-AM01 – 30.5.2024

DOP ( ) IGP (X)

1. Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

„Pizzoccheri della Valtellina”

2. Statul membru sau țara terță

Italia

3. Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1. Codul din Nomenclatura combinată

19 – PREPARATE PE BAZĂ DE CEREALE, DE FĂINĂ, DE AMIDON, DE FECULE SAU DE LAPTE; PRODUSE DE PATISERIE

1902 – Paste alimentare chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu alte substanțe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi spaghete, macaroane, fidea, lasagna, gnochi, ravioli, caneloni; cușcuș, chiar preparat

3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Pizzoccheri della Valtellina” sunt paste făinoase făcute dintr-un aluat care conține cel puțin 20 % făină de hrișcă în amestec cu alte tipuri de făină.

„Pizzoccheri della Valtellina” pot fi paste atât uscate, cât și proaspete și se comercializează sub ambele forme. Produsul se prezintă sub mai multe tipuri de format: tagliatello steso, adică benzi subțiri, aplatizate, de lungime și lățime variabilă și întinse, tagliatello avvolto, adică benzi subțiri, aplatizate, de lungime și lățime variabilă și rulate sau gnocchetto, adică de formă concavă.

Tabelul de mai jos indică dimensiunile pastelor „Pizzoccheri della Valtellina” comercializate sub formă uscată și proaspătă:

Uscate

Lungime (mm)

Lățime (mm)

Grosime (mm)

Tagliatello steso

30 -60

7 -8

1,1 -1,7

Gnocchetto

16 -22

7 -11

1,5 -2

Tagliatello avvolto (denumite Tagliatella)

3 -11

1 -2,5

Proaspete

Lungime (mm)

Lățime (mm)

Grosime (mm)

Tagliatello

5 -11

1,3 -5,5

Caracteristici fizice și chimice

După modelare, pastele „Pizzoccheri della Valtellina” în stare proaspătă prezintă o consistență semi-dură, iar în stare uscată sunt tari și uscate.

Conținutul de apă nu trebuie să fie mai mic de 24 % din substanța uscată în cazul produsului în stare proaspătă sau mai mare de 12,5 % din substanța uscată în cazul produsului în stare uscată.

Caracteristici organoleptice

Pastele „Pizzoccheri della Valtellina” au culoarea maro mai mult sau mai puțin închis, cu zone tegumentare de culoarea alunei sau de culoare gri, tipică făinii de hrișcă.

După fierberea în apă cu sare, pastele „Pizzoccheri della Valtellina” capătă un gust delicat și caracteristic produselor obținute din făină de hrișcă în amestec cu alte tipuri de făină.

3.3. Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Ingredientele din care se obțin pastele „Pizzoccheri della Valtellina” comercializate în stare uscată sunt următoarele:

un amestec ce poate conține până la 80 % griș de grâu dur, singur sau în combinație cu făină de grâu dur, și cel puțin 20 % făină de hrișcă;

apă.

Produsul comercializat în stare proaspătă se compune din:

un amestec ce poate conține până la 80 % făină de grâu comun, singură sau în combinație cu griș de grâu dur, și cel puțin 20 % făină de hrișcă;

apă.

3.4. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele de producție a pastelor „Pizzoccheri della Valtellina” trebuie să aibă loc în aria de producție menționată la punctul 4.

3.5. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

Produsul în stare proaspătă poate fi comercializat în vrac la locul producției și/sau cu amănuntul, cu condiția ca informațiile menționate la punctul 3.6 să fie vizibile pentru consumatori. Produsul în stare proaspătă poate fi ambalat în tăvițe și pungi, în ambele cazuri într-o atmosferă protectoare.

Produsul în stare uscată este ambalat în cutii de carton sau în pungi și, dacă este necesar, poate fi depozitat în silozuri înainte de ambalare.

3.6. Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pe lângă mențiunile prevăzute de normele în materie de etichetare a produselor alimentare, pe ambalajul produsului „Pizzoccheri della Valtellina” trebuie să figureze, cu caractere tipografice clare și lizibile, următoarele mențiuni:

denumirea „Pizzoccheri della Valtellina”;

acronimul IGP sau denumirea completă „Indicație geografică protejată”;

simbolul Uniunii.

Pe ambalajul produsului „Pizzoccheri della Valtellina” poate, eventual, să figureze o indicație cu privire la formatul menționat în tabelul de la punctul 3.2 (pentru produsul în stare uscată: „tagliatello steso”, „gnocchetto”, „tagliatella”; pentru produsul în stare proaspătă: „tagliatello”).

Este interzis să se adauge la denumirea „Pizzoccheri della Valtellina” orice calificativ suplimentar care ar putea induce în eroare consumatorii.

4. Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria geografică de producție a pastelor „Pizzoccheri della Valtellina” este cea delimitată de granițele administrative ale provinciei Sondrio (Lombardia, Italia).

5. Legătura cu aria geografică

Cererea de recunoaștere a IGP „Pizzoccheri della Valtellina” este justificată de reputația și de renumele produsului.

Dicționarul limbii italiene (Zingarelli, ediția 1970) definește cuvântul „pizzocherro” după cum urmează: „Tagliatelle artizanale pe bază de făină de hrișcă, specialitate din Valtellina”.

Produsul „Pizzoccheri della Valtellina” este rezultatul unei tradiții care decurge din vechea răspândire și utilizarea pe scară largă a boabelor de hrișcă; acestea, fiind intens cultivate și utilizate pe teritoriul provinciei Sondrio, au constituit un ingredient principal în bucătăria locală.

Primul document scris care atestă prezența hriștii în Valtellina a fost redactat în 1616 de către guvernatorul din Valle dell'Adda, care aparținea cantonului elvețian Grigioni, și menționează următoarele: „Hrișca era cultivată mai ales pe versantul retic al Alpilor, în special în regiunea Teglio, care se caracterizează printr-un climat mai blând datorită unei expuneri mai mari la soare”.

Producția de hrișcă s-a dezvoltat până în 1800, colonizând inclusiv zone defavorizate și neproductive; această dezvoltare a fost posibilă datorită maturării rapide a semințelor acestei plante, capabile să se adapteze perfect teritoriilor alpine. După ce Valtellina a fost anexată la regatul Lombardia-Veneția, situația comercială s-a schimbat în favoarea altor culturi. În provincia Sondrio subzistă și în prezent câteva culturi care acoperă o suprafață totală de circa 20 de hectare și sunt destinate consumului familial sau comercializării directe către consumatori.

Produsul „Pizzoccheri della Valtellina” s-a răspândit în această zonă de vale în paralel cu cultura de hrișcă; prin urmare, legătura sa cu teritoriul provinciei Sondrio este semnificativă. Primele dovezi, non-verbale, care atestă producția de „Pizzoccheri della Valtellina” în provincia Sondrio apar în acte testamentare unde acest produs este inventariat: „…una scarella per li Pizzoccheri e il rodelino per li ravioli” (document din 1750) și „…le resene per li Pizzoccheri” (din 1775). Prin urmare, se poate presupune că producția și consumul de „Pizzoccheri della Valtellina” sunt anterioare primei jumătăți a secolului al XVIII-lea. Pentru secolele următoare, există un număr mai mare de documente care atestă prezența „Pizzoccheri della Valtellina” pe teritoriul provinciei.

În publicația intitulată „Storia e Tradizioni nella Cucina Lariana” (ed. Xenia 1987), Emilio Montorfano numește Valtellina și, în special, comuna Teglio ca patrie universală a acestor paste care se disting prin prezența boabelor de hrișcă. Denumirea „Pizzoccheri della Valtellina” este citată și în prefața redactată de Ettore A. Albertoni, responsabil pentru culturi, identități și autonomii în regiunea Lombardia, în cartea scriitoarei Ada Ferrari intitulată „Milano e la Rai un incontro mancato?”, precum și în subtitlul „Luci e ombre di una capitale di transazione (1945-1977)” (ed. Franco Angeli, 2002) unde, în contextul unei reflecții cu privire la cunoașterea, cercetarea, promovarea și valorificarea realităților regionale locale, pastele „Pizzoccheri della Valtellina” sunt menționate ca exemplu de produs tipic, expresie a teritoriului.

Textele istorice și bibliografia referitoare la Valtellina atestă legătura strânsă a producției de „Pizzoccheri della Valtellina” cu evenimentele istorice petrecute pe acest teritoriu, cu tradițiile și bucătăria din zona geografică în care a apărut acest produs.

Producția de „Pizzoccheri della Valtellina” este considerată de localnici drept o activitate tradițională, legată de istoria și de cultura zonei. Este suficient să amintim că, după preparare, aceste paste speciale sunt asezonate cu numeroase ingrediente provenite din culturi și producții caracteristice zonei Valtellina (unt, brânză, legume precum varza, cartofii etc.).

Referințele din ghiduri și alte publicații descriu pastele „Pizzoccheri della Valtellina” ca fiind tagliatelle tipice preparate din hrișcă („Guida della Valtellina”, Ed. Sezione valtellinese del Club Alpino Italiano, 1873; „Cucina di valle e di montagna”, în „Mondo popolare in Lombardia” – „Sondrio e il suo territorio”, Milano 1995).

Pastele „Pizzoccheri della Valtellina” intră în categoria pastelor făinoase din provincia Sondrio, figurând pe lista produselor agroalimentare tradiționale din regiunea Lombardia (Jurnalul oficial al regiunii Lombardia din 21 aprilie 2000 – al 5-lea supliment extraordinar al nr. 16).

Pastele „Pizzoccheri della Valtellina” în stare uscată sunt prezente în raioanele de paste făinoase din numeroase lanțuri de distribuție a produselor alimentare din Italia.

Produsul „Pizzoccheri della Valtellina” este tipic pentru teritoriul provinciei Sondrio și are nu doar o valoare economică, ci și una culturală, astfel încât a devenit o veritabilă referință populară legată de tradiție și celebrată în numeroase festivități, dintre care cea mai cunoscută este „Pizzocchero d'Oro”, desfășurată la Teglio.

De asemenea, în cadrul ediției cu numărul 99 a târgului de la Bitto, desfășurată în perioada 12-15 octombrie 2006, printre produsele agroalimentare tipice din Valtellina se aflau vinuri, brânzeturi, mere, bresaola, dar și pastele „Pizzoccheri della Valtellina”.

Acestea sunt mereu prezente în toate ocaziile în care diferite instituții și entități locale, turistice și de producție prezintă și valorifică periodic imaginea zonei Valtellina.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeAttachment.php/L/IT/D/1%252F4%252F4%252FD.5bd26f1a3a35e851ee94/P/BLOB%3AID%3D3348/E/pdf?mode=download


(1)  
JO L 179, 19.6.2014, p. 17.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/5271/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
Post
Filter
Apply Filters