HOTĂRÎRE nr. 162 din 2 aprilie 1992

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERN
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 83 din 5 mai 1992
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind reglementarea ordinii în efectuarea plăţilor în economie şi obligaţiile agenţilor economici aflaţi în incapacitate de plată



Guvernul României hotărăşte:  + 
Articolul 1Consiliile de administraţie ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat au obligaţia de a urmări şi de a lua măsuri ca fondurile proprii ale acestora, inclusiv capitalul social, completate cu creditele bancare sau comerciale primite în condiţiile legii, să asigure acoperirea financiară a mijloacelor fixe şi circulante existente, precum şi disponibilităţile băneşti necesare activităţii economice, curente şi de investiţii.
 + 
Articolul 2În vederea realizării unui circuit normal al decontărilor între agenţii economici – indiferent de forma de proprietate -, a onorarii datoriilor faţă de stat şi prevenirii blocajului financiar, începînd cu data prezentei hotărîri se instituie obligativitatea efectuării tuturor plăţilor, în ordinea scadentei, inclusiv a obligaţiilor faţă de stat, datorate cu orice titlu.
 + 
Articolul 3Scadenta unei plati se va înscrie pe documentele ce constituie mijlocul de plată utilizat de agenţii economici şi se stabileşte în baza: clauzelor cuprinse în contractele încheiate între agenţii economici sau în contractele de credit; titlurilor de credite; termenelor prevăzute de lege în cazul impozitelor, taxelor şi altor obligaţii de acest fel. În cazul plăţilor pentru care nu este prevăzută scadenta, aceasta se stabileşte de creditor, prin înştiinţarea debitorului cu cel puţin 10 zile înaintea termenului de plată.Plăţile privind salariile sînt prioritare faţă de cele prevăzute în alineatul precedent.
 + 
Articolul 4Efectuarea unor plati într-o alta ordine decît cea stabilită la art. 3 alin. 1 se poate face numai în cazurile prevăzute expres prin lege şi se realizează sub control bancar.
 + 
Articolul 5Sarcina urmăririi efectuării plăţilor, în ordinea scadentei, revine debitorului. În acest scop, în vederea evitării intrării în incapacitate de plată, agenţii economici cu capital integral sau majoritar de stat vor organiza evidenta operativă a datoriilor scadente şi restante, în condiţiile art. 3 din Hotărîrea Guvernului nr. 82/1992 privind măsuri de prevenire a plăţilor restante în economie.
 + 
Articolul 6În perioada de realizare a măsurilor de organizare a acţiunii de rambursare a creditelor rezultate din operaţiunile de decontare prin compensare, prevăzute de Hotărîrea Guvernului nr. 82/1992, în mod excepţional, băncile comerciale vor urmări, în cadrul reglementărilor privind plăţile, emise de Banca Naţionala a României, utilizarea disponibilităţilor băneşti ale agenţilor economici pentru achitarea obligaţiilor de plată scadente.În acest scop, pe o perioadă de 2 luni de la data prezentei hotărîri, băncile comerciale vor organiza primirea tuturor documentelor de plată emise de agenţii economici şi vor supraveghea stabilirea ordinii în efectuarea plăţilor şi realizarea operaţiunilor de decontare.
 + 
Articolul 7Chenzinal şi ori de cîte ori este cazul, în perioada prevăzută la art. 6 alin. 2, băncile comerciale vor informa organele teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor asupra situaţiei agenţilor economici cu capital integral sau majoritar de stat, intrati în incapacitate de plată, care au ramineri în urma în rambursarea creditelor de compensare acordate de bănci, precum şi plati restante către alţi creditori, cît şi faţă de bugetul statului.
 + 
Articolul 8Ministerul Economiei şi Finanţelor şi băncile comerciale vor verifica, la agenţii economici intrati în incapacitate de plată, cauzele acestei situaţii, stabilind măsuri pentru îmbunătăţirea capacităţii de plată a acestora şi, după caz, de executare a garanţiilor constituite pentru rambursarea creditelor de compensare.
 + 
Articolul 9Unităţile bancare vor retine sumele încasate de agenţii economici din înstrăinarea bunurilor mobile şi imobile care au constituit garanţii ale creditelor de compensare şi le vor utiliza pentru rambursarea la scadenta a ratelor de credit şi dobinzilor aferente.
 + 
Articolul 10Urmărirea silită prin scoaterea în vînzare vînzare a bunurilor constituite de agenţii economici drept garanţii pentru creditele de compensare, potrivit art. 2 din Legea nr. 80/1991, se iniţiază de către unităţile bancare şi se executa, potrivit legii, în situaţia în care nu s-a asigurat rambursarea creditului şi a dobinzilor aferente în termen de 30 de zile de la scadenta acestora.
 + 
Articolul 11Creanţele asupra agenţilor economici, indiferent de creditor, inclusiv băncile, se urmăresc prin poprire sau scoatere în vînzare, potrivit legii, a elementelor de avere, în următoarea ordine: mijloace băneşti, inclusiv disponibilitati în conturi bancare, produse, materii prime şi materiale, mijloace fixe şi creanţe.
 + 
Articolul 12În scopul achitării obligaţiilor de plată şi prevenirii extinderii blocajului financiar în economie, consiliile de administraţie ale agenţilor economici cu capital integral sau majoritar de stat aflaţi în incapacitate de plată sînt obligate ca în cel mult 30 de zile de la apariţia acestei situaţii sa ia, în ordine, următoarele măsuri:a) analiza cu creditorii a unor posibilităţi de amînare a datoriilor, asanarea acestora prin concordate, fuziuni sau alte măsuri de ieşire din starea de încetare a plăţilor;b) analiza cu băncile a posibilităţilor de reesalonare a scadentei creditelor bancare sau de obţinere a unor noi credite;c) solicitarea aminarii cu maximum 60 de zile a plăţii impozitelor şi contribuţiilor datorate bugetului de stat, în condiţiile prevăzute de lege;d) solicitarea obţinerii de credite bancare, cu garanţia Guvernului.
 + 
Articolul 13În situaţiile prevăzute la art. 12 lit. c) şi d), la agenţii economici aflaţi în incapacitate de plată se instituie de către Guvern comisii de supraveghere şi analiza economico-financiară, formate din reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, ministerului de resort, băncilor, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Agenţiei Naţionale pentru Privatizare şi ai sindicatelor, care vor propune măsuri de restructurare, privatizare sau, după caz, de declarare a stării de faliment şi lichidare a unităţii în cauza. PRIM-MINISTRUTHEODOR STOLOJANContrasemnează:––––––-Ministrul economiei şi finanţelor,George Danielescu––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x