OJ:C_202404419: Publicarea unei cereri de modificare în conformitate cu articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Jurnalul Oficial UE, 10/07/2024 |
|
post_id: 23728 --- tip_document_articol: eurlex
Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria CC/2024/441910.7.2024Publicarea unei cereri de modificare în conformitate cu articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și ...
Informatii
Data documentului: 10/07/2024; data publicăriiAutor: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Jurnalul Oficial UE
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria C |
C/2024/4419 |
10.7.2024 |
Publicarea unei cereri de modificare în conformitate cu articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008
(C/2024/4419)
În termen de 3 luni de la data prezentei publicări, autoritățile unui stat membru sau ale unei țări terțe sau o persoană fizică sau juridică având un interes legitim și stabilită sau rezidentă într-o țară terță pot, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) 2024/1143 al Parlamentului European și al Consiliului (1), să depună la Comisie o procedură de opoziție.
CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI LA NIVELUL UNIUNII
„Hierbas Ibicencas”
Nr. UE: PGI-ES-01973-AM01
Data cererii: 21.11.2023
1. Solicitantul și interesul legitim
Grupul producătorilor de Hierbas Ibicencas (Agrupación de elaboradores de Hierbas Ibicencas)
2. Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării (modificărilor)
☐ |
Denumirea produsului |
☐ |
Categoria sau denumirea legală a băuturii spirtoase |
☐ |
Legătura |
☒ |
Restricție privind comercializarea |
3. Descrierea și motivele modificării
3.1. Explicația faptului că modificarea (modificările) se încadrează în definiția modificării la nivelul Uniunii, astfel cum este prevăzută la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2019/787
Cererea introduce o restricție asupra comercializării băuturii cu indicația geografică „Hierbas Ibicencas”, impunând ca produsul transportat în vrac să fie însoțit de un document validat în prealabil de autoritatea de control și ca pe etichetă să fie inclus un cod de control alfanumeric.
3.2. Descrierea și motivele modificării (modificărilor) aprobate
Restricții privind comercializarea
Descriere
Cerința ca produsul „Hierbas Ibicencas” transportat în vrac să fie însoțit de un document validat în prealabil de autoritatea de control.
Includerea unui cod de control alfanumeric pe eticheta produsului protejat.
Modificarea vizează punctele 9.a (introducerea unei noi litere f) și 10 din caietul de sarcini și punctul 9 din documentul unic.
Motive
Produsul „Hierbas Ibicencas” poate fi îmbuteliat în alte locuri decât cel de producție.
În ultimii ani, produsul „Hierbas Ibicencas” a început să fie transportat în vrac în afara insulei Ibiza. Pentru a se garanta originea produsului protejat, a se menține încrederea consumatorilor în calitatea produsului și a se evita concurența neloială între operatori, se consideră necesar ca autoritatea de control să monitorizeze mai îndeaproape trasabilitatea diferitelor loturi produse prin cerința ca acestea să fie însoțite de un document validat de autoritatea respectivă înainte de transport și prin atribuirea unui cod alfanumeric pentru fiecare sticlă. Experiența legată de alte IGP care utilizează unități numerotate a arătat că, dacă fiecare sticlă primește un cod unic, controalele pot fi mai eficace.
DOCUMENT UNIC
1. Denumirea (denumirile) indicației geografice
„Hierbas Ibicencas”
2. Statul membru căruia îi aparține aria geografică
Spania
3. Tipul indicației geografice
Indicație geografică
4. Categoria sau categoriile de băuturi spirtoase
25. Băutură spirtoasă cu aromă de anason
5. Descrierea caracteristicilor băuturii spirtoase
Băutură spirtoasă cu aromă de anason, cu un conținut de alcool cuprins între 24 % și 38 % în volume, aromatizată cu plante și îndulcită cu zaharoză.
Caracteristici chimice
— |
Tărie alcoolică dobândită: minimum: 24 % vol.; maximum: 38 % vol. |
— |
Conținut de zahăr: ≤ 250 g/l. |
— |
Conținutul maxim de metanol: 20 g/hl de alcool la 100 % vol. |
— |
Densitatea la 20 °C: < 1,18 g/ml. |
Caracteristici organoleptice
Aspect limpede. De la galben-pal la galben-chihlimbariu. Aromă intensă și complexă de anason, determinată de plantele aromatice folosite în procesul de producție. Gust dulce. Textură bogată, densă și lipicioasă. Gust rezidual intens de plante aromatice.
6. Delimitarea ariei geografice
Aria în care se produce băutura cu indicația geografică „Hierbas Ibicencas” se limitează la insulele Ibiza și Formentera, din Comunitatea autonomă a Insulelor Baleare, Spania.
7. Metoda de obținere a băuturii spirtoase
Ingrediente
1. |
Alcool etilic de origine agricolă, care prezintă caracteristicile prevăzute la articolul 5 din Regulamentul (UE) 2019/787. |
2. |
Apă potabilă distilată, deionizată și/sau demineralizată. |
3. |
Zaharoză. |
4. |
Anason stelat sau semințe de anason stelat (Illicium verum) și/sau anason verde sau semințe de anason verde (Pimpinella anisum). |
5. |
Plante aromatice produse în aria de producție: fenicul (Foeniculum vulgare), cimbru (Thymus capitatus), rozmarin (Rosmarinus officinalis), lămâie verbină (Lippia triphylla), lavandă (Lavandula dentata), rută (Ruta chalepensis), eucalipt (Eucalyptus camalduensis), mușețel (Matricaria chamomilla), bace de ienupăr (Juniperus oxycedrus), oregano (Origanum vulgare), izmă bună (Mentha piperita), mentă verde (Mentha spicata), frunze și coajă de lămâie (Citrus limonum), frunze și coajă de portocală (Citrus sinensis) și salvie (Salvia officinalis). Numărul și combinația de plante trebuie să fie stabilite de producător. |
Metodă de obținere
Băutura „Hierbas Ibicencas” se obține prin extragerea aromelor din plantele aromatice enumerate în secțiunea anterioară prin macerare, distilare și infuzare, utilizându-se următoarele proceduri:
— |
macerare: într-o soluție alcoolică cu tărie de 70 °, din alcool etilic de origine agricolă și apă, timp de 15 zile; |
— |
distilare: la foc mic, în alambicuri de cupru; |
— |
infuzare: în apă fiartă, lăsându-se apoi să se răcească. |
Producătorul stabilește după bunul plac metodele folosite, și anume ce procedură să aplice în cazul unei anumite plante. În produsul rezultat, se adaugă zaharoză, alcool etilic de origine agricolă și apă, pentru a se obține caracteristicile descrise la punctul 3.
Produsul obținut prin oricare dintre procese poate fi filtrat.
8. Norme specifice privind ambalarea
—
9. Norme specifice privind etichetarea
Mențiuni obligatorii
Pe eticheta produsului care beneficiază de indicația geografică trebuie să fie incluse:
☐ |
denumirea „Hierbas Ibicencas”, cu litere de cel puțin 2 mm. |
☐ |
un număr de control alfanumeric. |
10. Descrierea legăturii dintre băutura spirtoasă și originea geografică
Indicația geografică „Hierbas Ibicencas” se bazează pe istoria, reputația și calitatea certificată ale băuturii.
Locuitorii Insulelor Pitusice (numele dat insulelor Ibiza și Formentera) obișnuiau să producă, în mod tradițional, băuturi spirtoase din plantele aromatice locale. La acea vreme, majoritatea locuitorilor insulei Formentera desfășurau activități de pescuit, agricole și de creștere a animalelor. În anii 1850, un localnic de pe insula Formentera pe nume Joan Marí Mayans, care avea aspirații mai mărețe, a început să călătorească la Barcelona pe bărcuța sa pentru a aproviziona insula cu produse și bunuri care îi lipseau. În acest context, el a descoperit alambicurile și a aflat cum putea fi utilizată distilarea pentru a produce băuturile spirtoase ale insulei.
Spiritul lui întreprinzător l-a determinat să înființeze o mică distilerie în Formentera, pe care a mutat-o în Ibiza în 1880. Vânzările au crescut exploziv, în așa măsură încât, la începutul anilor 1930, el își exporta deja în mod regulat produsul în Filipine și Cuba. În această perioadă, au început să apară și alți producători de „Hierbas Ibicencas” în Ibiza.
Unele dintre aceste unități, care își continuă activitatea și în zilele noastre, sunt conduse de membri ai familiei de a treia generație, care încă folosesc aceleași metode la scară mică pe care le foloseau și strămoșii lor. Acest fapt demonstrează că produsul „Hierbas Ibicencas” este consacrat pe insulele Ibiza și Formentera.
Calitatea certificată a produsului „Hierbas Ibicencas”, în special complexitatea aromatică a acestuia, este rezultatul influenței pe care o are factorul uman asupra selecției plantelor aromatice și asupra procesului de producție.
Amestecul de plante aromatice folosit nu a fost întâmplător, ci este rezultatul experimentării realizate de producători, care au selectat plantele cele mai adecvate, în proporțiile corespunzătoare, pentru a-i conferi băuturii gustul caracteristic plăcut. Condițiile agricole și climatice ale insulelor Ibiza și Formentera încurajează creșterea anumitor plante aromatice sălbatice, cum ar fi cimbrul, cu diferite calități (conținut ridicat de ulei esențial) care îi conferă băuturii „Hierbas Ibicencas” o personalitate unică.
Din momentul în care băutura „Hierbas Ibicencas” a fost produsă pentru prima dată, reputația acesteia s-a consolidat tot mai mult. Multe persoane care au vizitat insulele de-a lungul secolului al XX-lea au lăudat calitățile acestei băuturi inedite. Printre vizitatorii mai celebri s-a numărat scriitorul Vicente Blasco Ibáñez, care, în cartea sa „Los Muertos Mandan” (1909), scria despre obiceiul străvechi de pe insula Ibiza de a consuma o băutură spirtoasă aromatică produsă din plantele insulei.
Calitatea și reputația produsului „Hierbas Ibicencas” au fost confirmate prin recunoașterea denumirii geografice „Hierbas Ibicencas” la 12 decembrie 1996. A fost una dintre primele indicații geografice acordate unei băuturi spirtoase în Spania.
În ediția din 2006 a premiilor Ramón Llull (distincții acordate de guvernul Insulelor Baleare unor persoane sau entități care excelează în orice domeniu), premiul a fost acordat unui producător de „Hierbas Ibicencas” pentru menținerea cu succes a tradiției unui produs atât de emblematic pentru Insulele Pitusice, precum și pentru promovarea acestuia în străinătate.
Începând din secolul al XIX-lea, locuitorii insulelor Ibiza și Formentera se bucură de băutura tradițională „Hierbas Ibicencas” cu ocazia tuturor sărbătorilor, reuniunilor de familie și evenimentelor sociale. „Hierbas Ibicencas” este o băutură asociată în mod incontestabil cu ocaziile festive, fiind prezentă pe meniurile de băuturi ale restaurantelor, ale cafenelelor, ale barurilor și ale renumitelor cluburi din Ibiza.
Studiile recente dovedesc popularitatea produsului. Potrivit publicației „Diagnosis de la producción y comercialización de los productos con denominación de calidad 2012” (Raport privind producția și comercializarea produselor cu denumiri de calitate, 2012), elaborată de Institutul pentru calitatea produselor agroalimentare din Insulele Baleare, vânzările au crescut cu 38 % din anul 2002, ajungând la un volum total de vânzări de 312 461 litri în 2012. În plus, vânzările în străinătate reprezintă aproximativ 20 %, remarcându-se o tendință de creștere din 2002, având în vedere că prezența produsului în afara pieței locale practic s-a dublat, ceea ce confirmă aprecierea de care se bucură în rândul consumatorilor străini. În anul 2012, băutura „Hierbas Ibicencas” se vindea în Germania, Elveția, Italia, Țările de Jos și Regatul Unit.
Băutura „Hierbas Ibicencas” se consumă în mod tradițional cu sau fără gheață, înainte sau după masă sau alături de un desert. De exemplu, una dintre cele mai comune combinații este un pahar de „Hierbas Ibicencas” alături de flaó (un desert local din Ibiza). De asemenea, produsul are numeroase utilizări culinare din vremuri străvechi, cum ar fi în rețeta tradițională „Langosta ibicenca guisada con calamares y Hierbas Ibicencas” (homar de Ibiza fiert cu calamar și „Hierbas Ibicencas”). Pe lângă formele tradiționale de consum, produsul a cunoscut recent și alte utilizări, în rețete noi precum: „Cazón con cebolla y Hierbas Ibicencas” (câine de mare cu ceapă și „Hierbas Ibicencas”) sau „Flaó con gominolas de Hierbas Ibicencas” (flaó cu bomboane moi cu aromă de „Hierbas Ibicencas”).
O altă dovadă a reputației băuturii „Hierbas Ibicencas” este recentul debut al acesteia în lumea cocktailurilor. Școala de catering de pe Insulele Baleare a creat cocktailuri foarte speciale precum „A sa fresca eivissenca”, preparat din „Hierbas Ibicencas”, suc de lămâie și mentă, sau „Textures eivissenques”, pe bază de „Hierbas Ibicencas”, lămâi proaspete, zahăr alb, căpșuni proaspete și spumă caldă de lămâie.
Reputația produsului „Hierbas Ibicencas” a fost confirmată de prestigioasele competiții în cadrul cărora băutura a concurat direct cu băuturi spirtoase din întreaga lume: premiul International Gold Star for Quality în 2000 (Madrid), medalia de argint la International Wine and Spirits Competition în 2000 și 2001 (Londra), medalia de aur la International Wine and Spirits Competition în 2002 (Londra) și medalia de bronz la Hong Kong International Wine & Spirit Competition în 2011.
De asemenea, reputația produsului este confirmată de trimiteri din diverse publicații: „Llibre de vins, licors i per necessari” (Ripoll, Ll., 1974), „Herbes i Remeis Casolans” (Ripoll, Ll. 1985), „Les Herbes Eivissenques” (Inaebnit E., 2001), „Llibre de la Ratafia” (Fábrega, J. 2001) și „El libro de los licores de España” (Zurdo, D. et al, 2004).
Trimitere la publicarea caietului de sarcini
https://www.caib.es/sites/qualitatagroalimentaria/es/herbes_eivissenques-46246/
(1) Regulamentul (UE) 2024/1143 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 aprilie 2024 privind indicațiile geografice pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole, precum și privind specialitățile tradiționale garantate și mențiunile facultative de calitate pentru produsele agricole, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013, (UE) 2019/787 și (UE) 2019/1753 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 (JO L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).
ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4419/oj
ISSN 1977-1029 (electronic edition)