OJ:C_202405177: Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei

Redacția Lex24
Publicat in Jurnalul Oficial UE, 21/08/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria CC/2024/517721.8.2024Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3)...

Informatii

Data documentului: 21/08/2024
Autor: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Jurnalul Oficial UE
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2024/5177

21.8.2024

Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei

(C/2024/5177)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 6b alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE SAU AL UNEI INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE ORIGINARE DINTR-UN STAT MEMBRU

[Regulamentul (UE) nr. 1151/2012]

„Requeijão Serra da Estrela”

nr. UE: PDO-PT-9235-AM01 – 31.5.2024

DOP (X) IGP ( )

1. Denumirea produsului

„Requeijão Serra da Estrela”

2. Statul membru căruia îi aparține aria geografică

Portugalia

3. Autoritatea din statul membru care comunică modificarea standard

Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală – Divizia pentru Calitate și Resurse Genetice

4. Descrierea modificării (modificărilor) aprobate

Declarație în care se explică motivul pentru care modificarea sau modificările se încadrează în definiția unei modificări standard, astfel cum este prevăzută la articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 1151/2012:

Explicația motivului pentru care modificarea sau modificările se încadrează în definiția unei modificări standard, astfel cum este prevăzută la articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 1151/2012:

Aceste modificări nu sunt considerate „la nivelul Uniunii” în sensul articolului 53 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2021/2117, deoarece:

(a)

nu modifică denumirea de origine protejată sau indicația geografică protejată ori utilizarea denumirii respective;

(b)

nu riscă să anuleze legăturile care demonstrează că, pentru indicațiile geografice protejate, calitatea sau caracteristicile produsului se datorează în principal unui anumit mediu geografic, cu factorii săi naturali și umani inerenți;

(c)

nu se referă la o specialitate tradițională garantată;

(d)

nu presupun restricții suplimentare asupra comercializării produsului.

DOP „Requeijão Serra da Estrela”

Modificările solicitate sunt analizate în ordinea în care sunt prezentate elementele din caietul de sarcini transmis alături de cerere [articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, împreună cu transmiterea documentului unic].

1. Modificare

(a) Prima pagină

Versiunea actuală:

DENUMIREA DE ORIGINE „REQUEIJÃO SERRA DA ESTRELA” – CAIET DE SARCINI

Antet: Caiet de sarcini – „Requeijão Serra da Estrela” – DO

Modificarea propusă:

DENUMIREA DE ORIGINE PROTEJATĂ „REQUEIJÃO SERRA DA ESTRELA” – CAIET DE SARCINI

Antet: Caiet de sarcini – „Requeijão Serra da Estrela” – DOP

Motive:

„Requeijão Serra da Estrela” este o DOP din anul 2005 și ar trebui clarificat faptul că acesta este un document revizuit în anul 2023. În antet, abrevierea „DO” se înlocuiește cu „DOP”, deoarece „Requeijão Serra da Estrela” este o DOP din anul 2005.

2. Modificare

(b) Descriere – clasa

Versiunea actuală:

Niciun text

Modificarea propusă:

Produsul se încadrează la clasa 1.3. Brânzeturi, inclusă în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei din 13 iunie 2014, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/892 al Comisiei din 1 aprilie 2022.

Motive:

Precizarea în mod explicit a faptului că produsul face parte din clasa 1.3. Brânzeturi, inclusă în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei din 13 iunie 2014, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/892 al Comisiei din 1 aprilie 2022.

3. Modificare

(c) Descriere

Versiunea actuală:

Brânza „Requeijão Serra da Estrela” este produsul obținut prin precipitarea sau coagularea, la cald, a proteinelor prezente în zerul rezultat în urma fabricării brânzei „Queijo Serra da Estrela” și se prezintă sub forma unei mase albe, cu o textură cremoasă spre ușor granulată. Aria geografică de producție coincide, în mod firesc, cu aria geografică de producție a brânzei respective (anexa I). În zer se poate adăuga lapte de oaie.

Modificarea propusă:

Brânza „Requeijão Serra da Estrela” este produsul obținut prin precipitarea sau coagularea, la cald, a proteinelor prezente în zerul rezultat în urma fabricării brânzei „Queijo Serra da Estrela” și se prezintă sub forma unei mase albe, cu o textură cremoasă spre ușor granulată. Aria geografică de producție coincide, în mod firesc, cu aria geografică de producție a brânzei respective (anexa I). În zer se poate adăuga lapte de oaie și/sau de capră.

Motive:

Precizarea în mod explicit, în definiția produsului, a faptului că este posibil să se adauge lapte de capră. Adăugarea laptelui de capră fusese deja autorizată dinainte, dar nu fusese inclusă în mod explicit în definiția produsului.

4. Modificare

(d) Descriere, B.2 – Caracteristici chimice: indicatori analitici preliminari

Versiunea actuală:

Producția de „Requeijão Serra da Estrela” este la fel de veche ca producția de „Queijo Serra da Estrela”, dar noi teste analitice asupra produsului au fost efectuate abia relativ recent. Având în vedere cele de mai sus, indicatorii disponibili în prezent și menționați mai jos nu pot fi considerați decât indicatori de referință preliminari ai caracteristicilor analitice:

conținut de umiditate: 55-60 %;

proteine: 19-20 %;

grăsime: 18-20 %;

cenușă: 1-1,5 %.

Modificarea propusă:

Producția de „Requeijão Serra da Estrela” este la fel de veche ca producția de „Queijo Serra da Estrela”, dar noi teste analitice asupra produsului au fost efectuate abia relativ recent. Având în vedere cele de mai sus, indicatorii disponibili în prezent și menționați mai jos nu pot fi considerați decât indicatori de referință preliminari ai caracteristicilor analitice. În plus, caracteristicile chimice ale laptelui variază foarte mult pe parcursul anului, în funcție de condițiile climatice, care modifică compoziția pășunilor, și fiindcă producătorii nu dispun de o tehnologie sau un echipament care să le permită să ajusteze conținutul de grăsime din lapte și/sau de proteine al zerului de oaie sau al laptelui de oaie și/sau de capră utilizat.

conținut de umiditate: > 60 %

Motive:

Stabilirea unor parametri chimici pentru conținutul de grăsime din lapte, de proteine sau de cenușă nu este fezabilă, mai ales concomitent, deoarece caracteristicile chimice ale laptelui variază foarte mult pe parcursul anului, în funcție de condițiile climatice, care modifică compoziția pășunilor, și fiindcă producătorii nu dispun de o tehnologie sau un echipament care să le permită să ajusteze conținutul de grăsime din lapte și/sau de proteine al zerului de oaie sau al laptelui de oaie și/sau de capră utilizat. În plus, puținele studii care au fost efectuate cu privire la requeijão (brânză pe bază de coagul) indică variații semnificative ale conținutul de proteine, de grăsime din lapte și de cenușă, în funcție de practicile urmate de fiecare producător și de disponibilitatea laptelui/zerului pe parcursul anului. În consecință, indicatorul analitic care caracterizează produsul ca fiind un produs proaspăt este conținutul de umiditate, care trebuie să depășească 60 % în produsul final. Prin urmare, scopul modificării propuse este de a elimina parametrii menționați mai sus din caietul de sarcini al produsului; în caz contrar, o parte semnificativă a producției va fi, în mod sistematic, declarată necorespunzătoare.

5. Modificare

(e) Descriere, B.3 – Caracteristici chimice: indicatori analitici preliminari

Versiunea actuală:

Materiile prime utilizate pentru obținerea brânzei „Requeijão Serra da Estrela” sunt următoarele:

zer obținut în urma fabricării brânzei „Queijo Serra da Estrela”;

lapte de oaie crud, obținut de la oi din rasele Bordaleira Serra da Estrela și Churra Mondegueira, născute și crescute în aria geografică menționată în prezentul caiet de sarcini;

apă potabilă.

Modificarea propusă:

Materiile prime utilizate pentru obținerea brânzei „Requeijão Serra da Estrela” sunt următoarele:

zer obținut în urma fabricării brânzei „Queijo Serra da Estrela”;

lapte de oaie crud, obținut de la oi din rasele Bordaleira Serra da Estrela și Churra Mondegueira, născute și crescute în aria geografică menționată în prezentul caiet de sarcini;

apă potabilă;

opțional, se poate utiliza și lapte de capră crud, obținut în condițiile stabilite la punctul E.2.

Motive:

Includerea laptelui de capră pe lista materiilor prime care pot fi folosite face ca utilizarea opțională a acestuia să fie mai clară și mai explicită ca posibilitate. Utilizarea acestuia era deja autorizată în temeiul punctului E.2 din versiunea actuală a caietului de sarcini.

6. Modificare

(f) Descriere – Metoda de obținere a produsului, prin metode locale autentice și statornice – Materii prime

Versiunea actuală:

(a)

Origine – zerul destinat producției de „Requeijão Serra da Estrela” trebuie să fie obținut în urma fabricării brânzei „Queijo Serra da Estrela” (a se vedea anexa II), produsă în unități zootehnice care să respecte legislația sanitară în vigoare și să fie situate în aria geografică de producție menționată în secțiunea C, în condițiile de producție stabilite în secțiunea E.2.

Modificarea propusă:

(a)

Origine – zerul destinat producției de „Requeijão Serra da Estrela” trebuie să fie obținut în urma fabricării brânzei „Queijo Serra da Estrela”, produsă în unități zootehnice situate în aria geografică de producție menționată în secțiunea C și în condițiile de producție stabilite în secțiunea E.2.

Motive:

Scopul modificării propuse este eliminarea trimiterii la anexa II, deoarece păstrarea trimiterii ar impune ca acest caiet de sarcini să fie modificat în urma modificărilor aduse caietului de sarcini al produsului „Queijo Serra da Estrela”. Din punct de vedere tehnic și juridic, este mai corect ca producătorii de „Requeijão Serra da Estrela” să fie îndrumați către versiunea actuală a caietului de sarcini al produsului „Queijo Serra da Estrela”, fiind necesare mai puține eforturi administrative și mai puține modificări aferente. Modificarea are, de asemenea, scopul de a elimina cuvintele „care să respecte legislația sanitară în vigoare”, întrucât această precizare este redundantă și, prin urmare, nu este necesară.

7. Modificare

(g) Descriere – Metoda de obținere a produsului, prin metode locale autentice și statornice –

E.2

Versiunea actuală:

Deși este mai puțin frecvent, unii producători adaugă și o proporție mică de lapte obținut de la capre din variantele Serrana și Jarmelista ale rasei Serrana. Acest lucru trebuie să fie autorizat în mod expres de grupul de producători și să fie menționat pe eticheta produsului.

Modificarea propusă:

Deși este mai puțin frecvent, unii producători adaugă și o proporție mică de lapte obținut de la capre din rasa Serrana și/sau de la capre din alte rase, cu condiția ca acestea să fie adaptate la regiune și să fi fost născute și crescute acolo, în condiții de creștere extensivă sau semiextensivă. Acest lucru trebuie să fie autorizat în mod expres de grupul de producători și să fie menționat pe eticheta produsului.

Motive:

Scopul modificării propuse este eliminarea cerinței de a se utiliza lapte de capră obținut numai de la variantele Serrana și Jarmelista ale rasei Serrana, oferindu-le producătorilor opțiunea de a utiliza lapte obținut de la capre din alte rase, cu condiția ca acestea să fie adaptate la regiune și să fi fost născute și crescute acolo, în condiții de creștere extensivă sau semi-extensivă. Aceste variante ale rasei Serrana sunt, de fapt, dificil de găsit în Serra da Estrela, dacă nu chiar imposibil. În plus, raportul referitor la studiul de fezabilitate pentru cererea de modificare a caietului de sarcini al „Requeijão Serra da Estrela”, elaborat de Institutul Național de Cercetare Agricolă și Veterinară (Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I. P. – INIAV) și coordonat de Dr. Nuno Bartolomeu Alvarenga, are următorul cuprins: – „[…] având în vedere rezultatele obținute, se poate observa că, din perspectiva testelor senzoriale, nu există nicio diferență între brânza «Requeijão Serra da Estrela» produsă cu lapte de la capre din rasa Serrana și cea produsă cu lapte de la capre comune” (p. 15). – „Caracterizarea fizico-chimică a materiei prime […] arată că rasa de la care se obține laptele de capră, indiferent dacă este rasa Serrana sau o rasă comună, nu afectează materia primă utilizată în producția de «Requeijão Serra da Estrela»
” (p. 15). – „Nu există nicio diferență semnificativă la nivelul parametrilor referitori la textură (duritate, sarcină și aderență) în cadrul grupului de eșantioane cu aceeași proporție a laptelui de capră adăugat, ceea ce indică faptul că originea laptelui de capră nu afectează în niciun fel textura produsului «Requeijão Serra da Estrela»
” (p. 16). – „Rezultatele obținute pentru parametrul «culoare» (L*, a* și b*) nu relevă nicio diferență semnificativă, nici în cadrul setului de eșantioane cu o proporție egală a laptelui de capră, nici în ansamblul eșantioanelor, ceea ce poate indica faptul că nici originea laptelui, nici proporția laptelui utilizat în producție nu afectează culoarea produsului «Requeijão Serra da Estrela»
” (p. 16). – „În mod similar, nu există diferențe la nivelul celorlalți parametri, și anume pH-ul, grăsimea, grăsimea în substanța uscată, proteinele și cenușa […]” (p. 16). – „Așadar, analiza parametrilor studiați relevă, cu un interval de încredere de 95 %, că nu există nicio diferență semnificativă între utilizarea laptelui de la capre din rasa Serrana și utilizarea laptelui de la capre din alte rase” (p. 17). – „[…] analiza principalelor componente arată că rasa de la care se obține laptele de capră nu reprezintă un factor de diferențiere pentru produsul final” (p. 19). Conform rezultatelor analizei senzoriale, degustătorii nu au remarcat nicio diferență între brânza „Requeijão Serra da Estrela” preparată cu lapte de la capre comune și cea preparată cu lapte de la capre din rasa Serrana. Analizele fizico-chimice efectuate asupra materiei prime au clarificat faptul că eșantioanele cu aceeași proporție a laptelui de capră adăugat nu diferă în mod semnificativ. Analizele fizico-chimice efectuate asupra eșantioanelor de „Requeijão Serra da Estrela” au arătat că, din perspectiva parametrilor culoare, textură, pH și conținut de umiditate, de proteine, de grăsime și de cenușă, nu există diferențe semnificative între eșantioanele cu aceeași cantitate de lapte de capră adăugată, indiferent de rasa de capre care a produs laptele. Prelucrarea statistică, analiza principalelor componente și clasificarea ierarhică au arătat că eșantioanele provenite de la același producător prezintă asemănări, indiferent de cantitatea de lapte de capră adăugată sau de originea laptelui. Este clar că diferențele dintre eșantioane sunt legate în mod direct de tehnicile de producție și de cunoștințele fiecăruia dintre producători, și nu de originea laptelui de capră adăugat.

Ca atare, precum și pe baza întregului proces de analiză și de cercetare parcurs, astfel cum s-a explicat mai sus, este clar că, prin utilizarea laptelui de la capre din rasa Serrana sau de la capre din alte rase, nu se modifică în niciun fel caracteristicile senzoriale și nutriționale ale „Requeijão Serra da Estrela” și, prin urmare, nu există nicio restricție evidentă legată de utilizarea laptelui de la diferite rase de capre (p. 20).

8. Modificare

(h) Descriere – Metoda de obținere a produsului, prin metode locale autentice și statornice – Ambalare

Versiunea actuală:

Materialul folosit pentru ambalarea brânzei pe bază de coagul și cu care aceasta intră în contact direct trebuie să fie inofensiv și să nu reacționeze în contact cu conținutul. Forma tradițională de prezentare a brânzei era pe o frunză de varză, iar brânza trebuia consumată înainte ca frunza să se veștejească. În zilele noastre, pentru respectarea bunelor practici de igienă, brânza pe bază de coagul ajunge la consumator împachetată în foi de hârtie de tip pergament, pe care sunt aplicate, cu ajutorul unei ștampile cu cerneală, informațiile obligatorii pentru produsele alimentare. Brânza preia forma recipientului în care este pusă și cântărește între 150 g și 400 g.

Modificarea propusă:

Materialul folosit pentru ambalarea brânzei pe bază de coagul și cu care aceasta intră în contact direct trebuie să fie inofensiv și să nu reacționeze în contact cu conținutul. Forma tradițională de prezentare a brânzei era pe o frunză de varză, iar brânza trebuia consumată înainte ca frunza să se veștejească. În zilele noastre, pentru respectarea bunelor practici de igienă, brânza pe bază de coagul ajunge la consumator împachetată în foi de hârtie de tip pergament, pe care sunt aplicate, cu ajutorul unei ștampile cu cerneală, informațiile obligatorii pentru produsele alimentare, sau ambalată în recipiente din alte materiale adecvate și etichetată în mod corespunzător. Brânza preia forma recipientului în care este pusă și cântărește între 150 g și 400 g.

Motive:

În urmă cu câțiva ani, brânza „Requeijão Serra da Estrela” se consuma numai la nivel regional și se vindea direct către consumator sau în mici magazine alimentare, brutării și patiserii, împachetată într-o foaie de hârtie de tip pergament. Pe măsură ce a devenit mai cunoscut și mai apreciat, produsul a început să fie comercializat în marile orașe și în magazine mari și a apărut astfel necesitatea de a se îmbunătăți prezentarea comercială a produsului, de a se menține aroma și igiena și de a se preveni scurgerea zerului. Prin urmare, scopul modificării propuse este de a permite și utilizarea unui ambalaj cu capac sau cu înveliș, care să fie compatibil cu natura produsului și cu forma specifică a acestuia (conferită de coșulețul în care brânza este pusă la scurs după fabricare). Aceste ambalaje sunt, în general, transparente, conțin sau constau în materiale cât mai reciclabile cu putință, pe baza celor mai actuale cunoștințe, și sunt etichetate în mod corespunzător. Greutatea variază între 150 g și 400 g.

9. Modificare

(h) Etichetarea

Versiunea actuală:

Toate brânzeturile pe bază de coagul trebuie să fie prezentate spre comercializare cu eticheta corespunzătoare. Pe etichetă trebuie să figureze următoarele informații:

(a)

denumirea utilizată pentru comercializare, indicată prin mențiunea „REQUEIJÃO SERRA DA ESTRELA – DO” (REQUEIJÃO SERRA DA ESTRELA – DOP) cu caractere clar vizibile;

(b)

numele, denumirea comercială și adresa producătorului;

(c)

lista ingredientelor;

(d)

data durabilității minimale, indicată prin mențiunea „A se consuma până la”, specificându-se ziua, luna și, opțional, anul;

(e)

cuvintele „A se depozita într-un loc răcoros”;

(f)

cantitatea de brânză pe bază de coagul, exprimată în multipli sau submultipli ai kilogramului;

(g)

lotul;

(h)

marca de sănătate.

Modificarea propusă:

Toate brânzeturile pe bază de coagul trebuie să fie prezentate spre comercializare cu eticheta corespunzătoare. Pe etichetă trebuie să figureze următoarele informații: (a) denumirea utilizată pentru comercializare, indicată prin mențiunea „REQUEIJÃO SERRA DA ESTRELA – DOP” (REQUEIJÃO SERRA DA ESTRELA – DOP) cu caractere clar vizibile; (b) numele, denumirea comercială și adresa producătorului.

Motive:

Scopul modificării propuse este corectarea abrevierii „DO” prin înlocuirea acesteia cu „DOP”, întrucât „Requeijão Serra da Estrela” este o DOP din anul 2005. Se elimină lista lungă cu celelalte informații care trebuie incluse pe etichetă (lista ingredientelor; data durabilității minimale, indicată prin mențiunea „A se consuma până la”, specificându-se ziua, luna și, opțional, anul; cuvintele „A se depozita într-un loc răcoros”; cantitatea de brânză pe bază de coagul, exprimată în multipli sau submultipli ai kilogramului; lotul și marca de sănătate), întrucât includerea unor astfel de informații pe etichetă reiese din Legea generală privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.

10. Modificare

(i) „Verificarea conformității | Organisme de control” – G. Trimiteri la organismul de control (p. 27 din caietul de sarcini)

Versiunea actuală:

Controlarea și certificarea produsului „REQUEIJÃO SERRA DA ESTRELA” – DENUMIRE DE ORIGINE sunt efectuate de organismul privat de control și certificare (Organismo Privado de Controlo e Certificação – OPC) desemnat de grupul de producători. Acest organism își desfășoară activitățile în conformitate cu normele care reglementează controlul și certificarea produsului „REQUEIJÃO SERRA DA ESTRELA” – DENUMIRE DE ORIGINE. Sistemul de control instituit este pus în aplicare de-a lungul întregului lanț de producție, iar organismul privat de control și certificare certifică în mod corespunzător fiecare brânză pe bază de coagul prin aplicarea mărcii de certificare corespunzătoare. Marca de certificare trebuie să includă următoarele elemente: denumirea organismului privat de control și certificare, mențiunea „REQUEIJÃO SERRA DA ESTRELA – DENOMINAÇÃO DE ORIGEM” („REQUEIJÃO SERRA DA ESTRELA” – DENUMIRE DE ORIGINE) și nr. de serie.

Modificarea propusă:

Respectarea caietului de sarcini este verificată de autoritatea competentă (Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală), care poate delega această competență unui organism de control (OC) desemnat de grupul de producători și acreditat în acest scop conform legii (standardul EN 17065).

Motive:

Modificarea propusă ține de identificarea autorităților de control și a organismelor delegate, care este un element esențial al caietului de sarcini prevăzut la articolul 7 alineatul (1) litera (g) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012. Scopul modificării propuse este alinierea caietului de sarcini la Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor.

11. Modificare

(j) Garantarea originii geografice a produsului

Versiunea actuală:

Aceste caracteristici, care sunt percepute și recunoscute cu ușurință de locuitorii ariei geografice de producție și de consumatorii obișnuiți, trebuie semnalate pe etichetă și în marca de certificare, astfel încât să poată fi recunoscute și de alți consumatori.

Modificarea propusă:

Aceste caracteristici, care sunt percepute și recunoscute cu ușurință de locuitorii ariei geografice de producție și de consumatorii obișnuiți, trebuie semnalate pe etichetă, astfel încât să poată fi recunoscute și de alți consumatori.

Motive:

Scopul modificării propuse este eliminarea cuvintelor „marca de certificare”, întrucât legislația națională a abolit utilizarea acesteia.

12. Modificare

(l) Garantarea originii geografice a produsului

Versiunea actuală:

3.

existența unui sistem de control și certificare care să garanteze, în esență, că numai brânza pe bază de coagul care a fost prelucrată în fabrici autorizate în acest scop de către grupul de producători poate beneficia de denumirea de origine „Requeijão Serra da Estrela”.

Modificarea propusă:

3.

existența unui sistem de verificare a conformității care să garanteze, în esență, că numai brânza pe bază de coagul care a fost prelucrată în fabrici autorizate în acest scop poate beneficia de denumirea de origine „Requeijão Serra da Estrela”.

Motive:

Scopul modificării propuse este înlocuirea cuvintelor „control și certificare” cu cuvintele „verificare a conformității”, care sunt mai conforme cu terminologia utilizată în Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

13. Modificare

(m) Garantarea originii geografice a produsului

Versiunea actuală:

3.

[…] să utilizeze numai lapte obținut în condițiile descrise în secțiunea E, de la oi născute și crescute în aria geografică menționată în secțiunea C;

Modificarea propusă:

3.

[…] să utilizeze numai lapte obținut în condițiile descrise în secțiunea E, de la oi și capre născute și crescute în aria geografică menționată în secțiunea C;

Motive:

Scopul modificării propuse este clarificarea faptului că se poate utiliza și lapte de capră, cu condiția să se respecte norme identice cu cele legate de nașterea, creșterea și gestionarea ovinelor.

14. Modificare

(n) Garantarea originii geografice a produsului

Versiunea actuală:

3.

[…] să se supună sistemului de control și certificare prevăzut în normele care reglementează controlul și certificarea produsului „Requeijão Serra da Estrela”;

Modificarea propusă:

3.

[…] să se supună sistemului de verificare a conformității prevăzut în planul de verificare a conformității pentru produsul „Requeijão Serra da Estrela”;

Motive:

Scopul modificării propuse este înlocuirea cuvintelor „control și certificare” cu cuvintele „verificare a conformității”, care sunt mai conforme cu terminologia utilizată în Regulamentul (UE) nr. 1151/2012. Din același motiv, cuvintele „normele care reglementează controlul și certificarea” se înlocuiesc cu „planul de verificare a conformității pentru”.

15. Modificare

(o) Garantarea originii geografice a produsului

Versiunea actuală:

Autorizația menționată mai sus este condiționată de o verificare prealabilă, efectuată de organizația recunoscută ca fiind OPC, la cererea grupului de producători, a condițiilor de producție și de fabricație, în special în ceea ce privește:

Modificarea propusă:

Autorizația menționată mai sus este condiționată de o verificare prealabilă, efectuată de organizația recunoscută ca fiind OD, la cererea grupului de producători, a condițiilor de producție și de fabricație, în special în ceea ce privește:

Motive:

Scopul modificării propuse este înlocuirea abrevierii „OPC” cu abrevierea „OD” (organism delegat), care este mai conformă cu terminologia utilizată în Regulamentul privind controalele oficiale.

16. Modificare

(p) Elemente care stabilesc legătura dintre produs și mediul geografic – Factori istorici

Versiunea actuală:

Primul paragraf: […] și „Requeijão Serra da Estrela” – DO.

Modificarea propusă:

[…] și „Requeijão Serra da Estrela” – DOP.

Motive:

Scopul modificării propuse este corectarea abrevierii „DO” prin înlocuirea acesteia cu „DOP”, întrucât „Requeijão Serra da Estrela” este o DOP din anul 2005.

17. Modificare

(q) Elemente care stabilesc legătura dintre produs și mediul geografic – Factori istorici

Versiunea actuală:

Al 8-lea, al 10-lea și al 11-lea paragraf: […] Anexa III

Modificarea propusă:

Anexa II

Motive: Având în vedere că s-a propus eliminarea anexei II, anexa III ar trebui renumerotată ca anexa II.

Modificarea vizează documentul unic.

DOCUMENT UNIC

„Requeijão Serra da Estrela”

nr. UE: PDO-PT-9235-AM01 – 31.5.2024

DOP (X) IGP ( )

1. Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

„Requeijão Serra da Estrela”

2. Statul membru sau țara terță

Portugalia

3. Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1. Codul din Nomenclatura Combinată

04 – LAPTE ȘI PRODUSE LACTATE; OUĂ DE PĂSĂRI; MIERE NATURALĂ; PRODUSE COMESTIBILE DE ORIGINE ANIMALĂ, NEDENUMITE ȘI NECUPRINSE ÎN ALTĂ PARTE

0406 – Brânză și caș

04 – LAPTE ȘI PRODUSE LACTATE; OUĂ DE PĂSĂRI; MIERE NATURALĂ; PRODUSE COMESTIBILE DE ORIGINE ANIMALĂ, NEDENUMITE ȘI NECUPRINSE ÎN ALTĂ PARTE

0406 – Brânză și caș

0406 10 – Brânză proaspătă (nefermentată), inclusiv brânza din zer, și caș

3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Brânza „Requeijão Serra da Estrela” este produsul obținut prin precipitarea sau coagularea, la cald, a proteinelor prezente în zerul rezultat în urma fabricării brânzei cu DOP „Queijo Serra da Estrela”. În zer se pot adăuga următoarele ingrediente: lapte de oaie crud, obținut de la oi din rasele Bordaleira Serra da Estrela și Churra Mondegueira, apă potabilă și, ocazional, în circumstanțe foarte speciale și autorizate corespunzător, lapte obținut de la capre din rasa Serrana și/sau alte rase, cu condiția ca acestea să fie adaptate la regiune și să fi fost născute și crescute acolo, în condiții de creștere extensivă sau semiextensivă. Produsul „Requeijão Serra da Estrela” se prezintă sub forma unei mase albe, moi și uniforme, cu o textură cremoasă spre ușor granulată. Brânza preia forma recipientului în care este pusă (formă oarecum cilindrică, joasă și neregulată). Are o textură consistentă și uniform cremoasă, se taie ușor și are o culoare albă. Gustul și aroma sunt plăcute, iar brânza se topește în gură. Din punct de vedere chimic, produsul se caracterizează printr-un conținut de umiditate de peste 60 %.

3.3. Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

Sunt autorizate doar sistemele de producție extensive și cele semiextensive, iar creșterea în aer liber este cea mai răspândită metodă. Atât oile din rasele Bordaleira Serra da Estrela și Churra Mondegueira, cât și caprele se hrănesc mai ales păscând pe pășuni naturale sau semănate, precum și cu frunze și păstăi de la arbori și arbuști care cresc în aria geografică delimitată. Animalele pasc în regiune, unde este prezentă o vegetație sălbatică distinctivă, care variază de la păduri de pin și tufărișuri până la pajiști irigate. O practică destul de frecventă este transhumanța, care constă în deplasarea animalelor către alte exploatații (sau pășuni) situate în aceeași arie geografică, în funcție de perioada anului și de disponibilitatea hranei. În regiune se obișnuiește să se cultive și alte specii de pășunat sau furajere, care sunt folosite pentru a completa hrana oilor și caprelor locale în perioadele cu cea mai puțină hrană pentru animale. Totuși, doar în caz de condiții pedoclimatice nefavorabile (cum ar fi zăpada sau seceta), se pot folosi furaje simple sau combinate pentru a îmbogăți hrana animalelor, în special la începutul și la sfârșitul perioadei de gestație sau în perioada de vârf a lactației.

3.4. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Producția materiilor prime și prelucrarea și fabricarea brânzei pe bază de coagul trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

3.5. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

Întrucât brânza pe bază de coagul este un produs foarte perisabil și sensibil din punct de vedere microbiologic, aceasta este ambalată în aria de origine, la sediul producătorului, și este prezentată spre comercializare etichetată în mod corespunzător și într-un material de ambalare adecvat (foi de hârtie de tip pergament sau alt material adecvat), care să fie inofensiv și să nu reacționeze în contact cu conținutul. Brânza preia forma recipientului în care este pusă și cântărește între 150 g și 400 g.

3.6. Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pe lângă denumirea produsului și mențiunea „Denominação de Origem Protegida” (Denumire de origine protejată) sau abrevierea „DOP”, pe etichetă trebuie să figureze numele, denumirea comercială și adresa producătorului.

4. Delimitarea concisă a ariei geografice

Toate parohiile din localitățile Carregal do Sal, Celorico da Beira, Fornos de Algodres, Gouveia, Mangualde, Manteigas, Nelas, Oliveira do Hospital, Penalva do Castelo și Seia; parohiile Carapito, Cortiçada, Dornelas, Eirado, Forninhos, Pena Verde și Valverde din localitatea Aguiar da Beira; parohiile Anceriz, Barril do Alva, Cerdeira, Coja, Pomares și Vila Cova do Alva din localitatea Arganil; parohiile Aldeia de Carvalho, Cortes do Meio, Erada, Paul, Sarzedo, Unhais da Serra și Verdelhos din localitatea Covilhã; parohiile Aldeia Viçosa, Corujeira, Cavadoude, Faia, Famalicão, Fernão Joanes, Maçainhas de Baixo, Meios, Mizarela, Pêro Soares, Porto da Carne, São Vicente, Sé, Seixo Amarelo, Vale Amoreira, Trinta, Vale de Estrelas, Valhelhas, Videmonte, Vila Cortez do Mondego și Vila Soeiro din localitatea Guarda; parohiile Midões, Póvoa de Midões și Vila Nova de Oliveirinha din localitatea Tábua; parohiile Canas de Santa Maria, Ferreirós do Dão, Lageosa Tonda, Lobão da Beira, Molelos, Mosteiro de Fráguas, Nadufe, Parada de Gonta, Sabugosa, São Miguel de Outeiro și Tondela din localitatea Tondela; parohiile Aldeia Nova, Carnicães, Feital, Fiães, Freches, Santa Maria, São Pedro, Tamanhos, Torres, Vila Franca das Naves și Vilares din localitatea Trancoso și parohiile Fragosela, Povolide, São João de Lourosa și Loureiro de Silgueiros din localitatea Viseu.

5. Legătura cu aria geografică

Din cele mai vechi timpuri, agricultura și creșterea efectivelor de animale contribuie mult la bogăția localităților care alcătuiesc regiunea Serra da Estrela. Creșterea oilor, care sunt animale cu dublu scop (adecvate pentru producția de carne și cea de lapte), este deosebit de importantă și aduce o valoare semnificativă pentru exploatațiile agricole și economia locală. De fapt, prin creșterea oilor se obțin produse care, deși provin din aceeași sursă, sunt diferite unele de altele, dar se completează în economia locală: „Borrego Serra da Estrela” – DOP, „Queijo Serra da Estrela” – DOP și „Requeijão Serra da Estrela” – DOP. În Portugalia, dovezile care atestă că brânza și brânza pe bază de coagul erau fabricate și consumate în regiunea Montes Hermínios (în prezent, Serra da Estrela) datează din perioada în care romanii au ocupat Peninsula Iberică. Într-o regiune montană cu puține resurse naturale, necesitatea de a valorifica la maximum laptele a reprezentat întotdeauna o nevoie de bază pentru producători.

Întreaga regiune este situată pe platoul Beira, unde condițiile agroclimatice sunt caracterizate de ierni lungi, friguroase și ploioase, uneori cu zăpadă, și de veri calde și uscate.

Granitul se întâlnește în întreaga regiune și, în unele localități, este aproape singura rocă prezentă. Granitul se arată adesea în aflorimente și întinderi mari, doar pentru a dispărea aproape brusc, ridicându-se apoi din nou la suprafață puțin mai încolo. Miile de ani de eroziune eoliană, mecanică și chimică au produs forme foarte variate, uneori nedefinite și alteori în formă de ac sau chiar de trăsături umane. Pe lângă stratul de arbori, această regiune prezintă și un strat de arbuști și de plante erbacee, care alcătuiesc alimentația animalelor scoase la păscut. În stratul respectiv, predomină plantele mici lemnoase [Erica, Ulex (grozamă), Cytisus și Genista (drobiță)]. Pășunile naturale se compun din graminee perene sălbatice, iar pășunile cultivate în principal din trifoi alb și din trifoi subteran. Predomină speciile acidofile de floră, constând în principal în graminee și leguminoase tolerante la condiții de frig, aciditate și fertilitate scăzută a solului. În esență, culturile furajere utilizate cel mai frecvent sunt ovăzul, secara, porumbul, sorgul furajer și firuța sau raigrasul anual.

Regiunea adăpostește două rase utilizate exclusiv pentru producția acestei brânze pe bază de coagul: rasele Bordaleira Serra da Estrela și Churra Mondegueira. De mai multe secole, animalele profită pe deplin de pășunile rare din această regiune.

5.1. Specificitatea produsului

Istoria produsului „Requeijão Serra da Estrela” este extrem de documentată, iar modul de prezentare tradițional, în coșulețe mici de paie și împachetat în frunze de varză sau de dud, este bine-cunoscut. Arta de a prepara brânza „Requeijão Serra da Estrela” este considerată o parte a patrimoniului cultural al ariei geografice de producție, deoarece caracteristicile produsului sunt percepute și recunoscute cu ușurință de locuitorii ariei și de consumatorii obișnuiți.

Dezvoltarea artei de a prepara brânză de oaie cu ajutorul cardonului recoltat la nivel local (Cynara cardunculus), folosit drept coagulant, precum și dezvoltarea cunoștințelor legate de acest proces au condus la obținerea unui zer cu caracteristici unice, care influențează în mod considerabil calitatea produsului „Requeijão Serra da Estrela”, și anume masa sa uniform cremoasă spre ușor granulată, care se taie ușor și are o culoare albă, aroma sa plăcută și faptul că se topește în gură.

Produsul „Requeijão Serra da Estrela” se remarcă nu numai pentru valoarea economică derivată din valorificarea zerului rezultat în urma fabricării brânzei, ci și pentru valoarea sa alimentară substanțială. De-a lungul istoriei, zerul s-a folosit într-o gamă largă de scopuri: ca aliment, în stare naturală sau transformat în brânză pe bază de coagul și în unt, ca medicament, în regimurile alimentare speciale pentru anumite boli, și ca hrană pentru animale. (În anul 460 înainte de Hristos, Hipocrate recomanda deja consumul de zer în cantități mari și pe perioade lungi.) În lucrarea sa din anul 1906 intitulată Manteigas e Queijos (Tipuri de unt și de brânză), Motta Prego a afirmat următoarele: „[…] Beira exporta în principal brânză și lână. Se găseau aici ulei și vin pentru consum. Oamenii săraci trăiau de pe urma turmelor, iar zerul și supele cu mămăligă reprezentau hrana de bază, în special pentru copii […].” Cu toate că, în trecut, zerul derivat din producția de „Queijo Serra da Estrela” era, în principal, utilizat fie ca atare, fie împreună cu supele cu mămăligă sau cu pâine de secară sau din amestec de cereale, pentru a potoli foamea grupurilor de copii din familiile cele mai sărace din regiune, în zilele noastre, acesta este foarte apreciat ca ultimul fel de mâncare al unei mese sau ca o gustare liniștitoare luată între prânz și cină, fiind un produs cu un conținut ridicat de proteine, dar scăzut de grăsime. Acesta se poate consuma fără nimic altceva, dizolvat în lapte sau cafea ori amestecat cu miere sau gem de dovleac, uneori cu bucăți de nuci, alune sau migdale. Produsul „Requeijão Serra da Estrela” este foarte cunoscut în rândul consumatorilor, din perspectiva cărora este asociat, fără nicio îndoială, cu regiunea de origine, indiferent de modul în care este consumat.

5.2. Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului

În esență, activitățile agricole și forestiere s-au putut dezvolta în regiunea Serra da Estrela datorită condițiilor pedoclimatice, una dintre principalele activități fiind creșterea oilor din rasele locale Bordaleira Serra da Estrela și Churra Mondegueira. Laptele produs de aceste rase este folosit pentru a se obține brânza și brânza pe bază de coagul renumite din Serra da Estrela, care prezintă caracteristici distinctive în ceea ce privește culoarea, aroma, gustul și textura.

Regiunea și brânzeturile produse acolo figurează deja în textele unor autori romani, brânzeturile fiind citate ca alimente de excelentă calitate la bordul caravelelor cu care s-au făcut marile descoperiri geografice sau în piesele de teatru din secolul al XVI-lea.

Caracteristicile specifice ale acestui produs se datorează factorilor naturali – rasele de animale (oile din rasele Bordaleira Serra da Estrela și Churra Mondegueira și, după caz, caprele din rasa Serrana și/sau alte rase de capre, cu condiția ca acestea să fie adaptate la regiune și să fi fost născute și crescute acolo, în condiții de creștere extensivă sau semiextensivă), pășunile specifice și condițiile climatice unice în Portugalia – care conduc la obținerea unui lapte de oaie și de capră cu caracteristici distinctive.

Dezvoltarea artei de a prepara brânză de oaie cu ajutorul cardonului recoltat la nivel local (Cynara cardunculus), folosit drept coagulant, precum și dezvoltarea cunoștințelor legate de acest proces au condus la obținerea unui zer cu caracteristici unice, care influențează în mod considerabil calitatea produsului „Requeijão Serra da Estrela”.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

https://tradicional.dgadr.gov.pt/images/prod_imagens/queijos/docs/CE_Requeijao_Serra_Estrela_alterado_27032024.pdf


(1)  
JO L 179, 19.6.2014, p. 17.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/5177/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
Post
Filter
Apply Filters