CELEX:32025R1560: Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2025/1560 al Comisiei din 30 iulie 2025 de autorizare a unei mențiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, alta decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor, și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 432/2012

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 20/08/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria L2025/156031.7.2025REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/1560 AL COMISIEI din 30 iulie 2025 de autorizare a unei mențiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, alta decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire...

Informatii

Data documentului: 30/07/2025; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 20/08/2025; intrare în vigoare data publicării +20 a se vedea articolul 3
Data încetării: No end date
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară
Formă: Repertoriu EUR-Lex
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2025/1560

31.7.2025

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/1560 AL COMISIEI

din 30 iulie 2025

de autorizare a unei mențiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, alta decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor, și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 432/2012

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare (1), în special articolul 18 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede că mențiunile de sănătate înscrise pe produsele alimentare sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt autorizate de Comisie în conformitate cu regulamentul respectiv și sunt incluse într-o listă de mențiuni de sănătate permise.

(2)

În temeiul articolului 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, prin Regulamentul (UE) nr. 432/2012 al Comisiei (2) s-a stabilit o listă cu mențiuni de sănătate permise care pot fi înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede, de asemenea, că cererile de autorizare a mențiunilor de sănătate pot fi trimise de către operatorii din sectorul alimentar autorității naționale competente a unui stat membru. Autoritatea națională competentă trebuie să transmită cererile valabile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”), în vederea efectuării unei evaluări științifice, precum și Comisiei și statelor membre, în scop informativ.

(4)

Comisia trebuie să decidă cu privire la autorizarea mențiunilor de sănătate ținând seama de avizul emis de autoritate, de toate dispozițiile relevante din legislația Uniunii și de alți factori legitimi relevanți pentru chestiunea în cauză.

(5)

Pentru a stimula inovarea, mențiunile de sănătate care se bazează pe dovezi științifice stabilite recent și/sau care includ o cerere de protecție a datelor care fac obiectul unor drepturi de proprietate sunt supuse unei proceduri accelerate de autorizare.

(6)

Ca urmare a unei cereri din partea societății Zespri International Limited (denumită în continuare „solicitantul”), transmisă în temeiul articolului 13 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, autorității i s-a solicitat să emită un aviz privind justificarea științifică a unei mențiuni de sănătate referitoare la kiwi verde (Actinidia deliciosa„Hayward”) și menținerea unei defecări normale (întrebarea nr. EFSA- Q-2020-000562).

(7)

Mențiunea propusă inițial de solicitant a fost formulată după cum urmează: „Consumul regulat de kiwi verde contribuie la confortul gastrointestinal” sau „consumul regulat de kiwi verde reduce disconfortul gastrointestinal”. Ținând seama de legătura propusă cu sănătatea și de acord cu solicitantul, autoritatea a modificat formularea mențiunii evaluate astfel: „Consumul regulat de kiwi verde menține o defecare normală”.

(8)

La 11 iunie 2021, autoritatea a publicat avizul științific cu privire la mențiunea respectivă (3), în care a concluzionat că, pe baza datelor prezentate, a fost stabilită o legătură cauză-efect între consumul de kiwi verde (Actinidia deliciosa„Hayward”) și menținerea unei defecări normale. Populația țintă este populația generală. În consecință, o mențiune de sănătate care reflectă această concluzie trebuie să fie considerată conformă cu cerințele Regulamentului (CE) nr. 1924/2006 și să fie inclusă în lista mențiunilor de sănătate permise a Uniunii, stabilită prin Regulamentul (UE) nr. 432/2012.

(9)

În urma unei cereri adresate Comisiei de către solicitant pentru o formulare mai ușor de înțeles de către consumatori, autoritatea a confirmat că formularea „Consumul de kiwi verde contribuie la funcționarea normală a intestinului prin creșterea frecvenței scaunelor” reflectă dovezile științifice.

(10)

Grupul special a remarcat, în avizul său științific, că nu s-a putut trage nicio concluzie cu privire la justificarea științifică a mențiunii pe baza studiilor efectuate cu alte alimente decât fructele proaspete de kiwi verde.

(11)

Articolul 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede că mențiunile de sănătate permise trebuie să fie însoțite de toate condițiile (inclusiv restricțiile) necesare utilizării lor. Prin urmare, lista mențiunilor de sănătate permise ar trebui să includă formularea mențiunilor și condițiile specifice de utilizare, precum și, dacă este cazul, condițiile sau restricțiile de utilizare și/sau o declarație sau o avertizare suplimentară, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 și cu avizele autorității.

(12)

În conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, registrul cu mențiuni nutriționale și de sănătate care conține toate mențiunile de sănătate autorizate ar trebui actualizat.

(13)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 432/2012 ar trebuie modificat în consecință.

(14)

Statele membre au fost consultate,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Mențiunea de sănătate din anexa la prezentul regulament se înscrie în lista Uniunii cu mențiuni de sănătate permise prevăzută la articolul 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006.

Articolul 2

Anexa la Regulamentul (UE) nr. 432/2012 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 30 iulie 2025.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  
JO L 404, 30.12.2006, p. 9, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1924/oj.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 432/2012 al Comisiei din 16 mai 2012 de stabilire a unei liste de mențiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor (JO L 136, 25.5.2012, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj).

(3)  
EFSA Journal 2021;19(6):6641.


ANEXĂ

În anexa la Regulamentul (UE) nr. 432/2012 se introduce următoarea rubrică, în ordine alfabetică:

Nutrient, substanță, produs alimentar sau categorie de produse alimentare

Mențiune

Condiții de utilizare a mențiunii

Condiții și/sau restricții de utilizare a produsului alimentar și/sau indicații sau avertizări suplimentare

Număr în EFSA Journal

Numărul corespunzător înregistrării din lista consolidată prezentată spre a fi evaluată de către EFSA

„Kiwi verde (Actinidia deliciosa«Hayward»)

Consumul de kiwi verde contribuie la funcționarea normală a intestinului prin creșterea frecvenței scaunelor

Cererea poate fi utilizată numai pentru:

(i)

fructe proaspete de kiwi verde vândute ca atare sau

(ii)

fructe proaspete de kiwi verde care au fost doar decojite și/sau tăiate

rezultând minimum 200 g de pulpă de kiwi.

Consumatorul este informat cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile unui consum zilnic de 200 g de pulpă de fruct proaspăt de kiwi verde.

2021;19(6):6641”


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2025/1560/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
Post
Filter
Apply Filters