Informatii Document
Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 43 din 18 ianuarie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act | |
Nu exista actiuni induse de acest act | |
Acte referite de acest act: | |
Acte care fac referire la acest act: | |
de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turişti
Scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologiceCriteriile sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului în cele trei etape ale ciclului de viaţă al serviciului, achiziţionare, prestarea serviciului, deşeuri. Ele promovează cu precădere:a) reducerea consumului de energie; … b) reducerea consumului de apă; … c) reducerea cantităţii de deşeuri generate; … d) favorizarea utilizării resurselor regenerabile şi a substanţelor mai puţin dăunătoare mediului; … e) promovarea comunicării şi educaţiei în domeniul protecţiei mediului. … Cerinţe de evaluare şi verificareDacă agentului economic care solicită acordarea etichetei ecologice i se cere să prezinte declaraţii, documentaţii, rapoarte de încercare sau alte dovezi care să ateste conformitatea criteriilor, acestea pot fi furnizate de agentul economic şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia, după caz.Dacă este necesar, autoritatea competentă poate solicita documente justificative şi poate efectua verificări independente.La evaluarea solicitării de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turişti şi la monitorizarea conformării cu criteriile, autoritatea competentă ia în considerare punerea în aplicare a schemelor/sistemelor de management de mediu potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 privind stabilirea procedurii de organizare şi coordonare a schemelor de management de mediu şi audit (EMAS) în vederea participării voluntare a organizaţiilor la aceste scheme, sau ale standardului român SR EN ISO 14001:2005.CRITERII OBLIGATORIIToate criteriile din această secţiune trebuie să fie îndeplinite.Energie1. Energie electrică din surse regenerabileCel puţin 22% din energia electrică trebuie să provină din surse de energie regenerabile, definite potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.535/2003 privind aprobarea Strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie.Acest criteriu se aplică numai în cazul unităţilor de cazare pentru turişti care au acces la o piaţă care oferă energie generată din surse regenerabile de energie.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie a furnizorului de energie electrică sau contractul încheiat cu acesta, care indică natura surselor de energie regenerabilă, procentul de energie electrică furnizată care provine dintr-o sursă de energie regenerabilă şi precizează procentul maxim care poate fi furnizat. Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.535/2003, sursele de energie regenerabile nefosile sunt: eoliană, solară, geotermală, a valurilor, a mareelor, hidroelectrică, biomasă, gaz de fermentare a deşeurilor, gaz provenit din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.2. Cărbune şi combustibil petrolier greuNu se folosesc ca sursă de energie din combustibil petrolier greu cu un conţinut de sulf de peste 0,2% şi cărbuni.Acest criteriu se aplică numai unităţilor de cazare pentru turişti care au sistem de încălzire propriu.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, indicând natura sursei de energie folosite.3. Utilizarea energiei electrice pentru încălzireUn procent de cel puţin 22% din energia electrică folosită pentru încălzirea camerelor şi a apei calde sanitare trebuie să provină din surse de energie regenerabile, definite potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.535/2003.Acest criteriu se aplică numai unităţilor de cazare pentru turişti care au un sistem electric de încălzire propriu şi au acces la o piaţă care oferă electricitate generată din surse de energie regenerabile.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de îndeplinire a acestui criteriu, indicând natura şi cantităţile de energie defalcate pe surse de energie folosite pentru încălzire, împreună cu documentaţia privind cazanele/generatoarele de căldură utilizate, dacă este cazul.4. Randamentul cazanelor de apă caldăRandamentul util al unui cazan/generator de căldură nou, cumpărat în perioada pentru care se acordă eticheta ecologică, trebuie să fie de cel puţin 90%, măsurat în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 574/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la eficienţa cazanelor noi pentru apă caldă care funcţionează cu combustibili lichizi sau gazoşi.Cazanele de apă caldă care sunt alimentate cu combustibil lichid sau gazos, conform definiţiei din Hotărârea Guvernului nr. 574/2005, trebuie să respecte prevederile de randament prevăzute în această hotărâre.Randamentul cazanelor excluse potrivit Hotărârii Guvernului nr. 574/2005 trebuie să respecte instrucţiunile producătorului şi legislaţia naţională privind randamentul.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte un raport tehnic elaborat de persoana responsabilă de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului, în care se precizează randamentul. Hotărârea Guvernului nr. 574/2005 defineşte randamentul util exprimat în procente ca fiind raportul dintre energia termică produsă, transmisă apei din cazan, şi produsul dintre valoarea calorifică netă la o presiune constantă a combustibilului şi consumul exprimat în cantitatea de combustibil pe unitatea de timp.Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 574/2005, se exclud următoarele cazane: cazanele de apă caldă care funcţionează cu alte tipuri de combustibil, inclusiv combustibili solizi; echipamente pentru prepararea instantanee a apei calde; cazane destinate să funcţioneze cu combustibili ale căror proprietăţi diferă în mod considerabil de proprietăţile combustibililor lichizi şi gazoşi comercializaţi în mod curent – gaze industriale reziduale, biogazul şi altele, maşini de gătit şi aparate destinate în principal să încălzească spaţiile în care sunt instalate şi care au ca funcţie secundară furnizarea apei calde pentru încălzirea centrală şi a apei calde menajere.5. Aparatele de aer condiţionatOrice sistem de aer condiţionat cumpărat în perioada pentru care se acordă eticheta ecologică trebuie să fie clasificat cel puţin în clasa de eficienţă energetică B, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 407/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică pentru introducerea pe piaţă a aparatelor de climatizare de uz casnic sau să aibă un randament echivalent.NOTĂ: Acest criteriu nu se aplică aparatelor de aer condiţionat, care fie pot să folosească şi alte surse de energie, fie sunt aparate aer-apă şi apă-apă, unităţi cu o putere de răcire de peste 12 kW.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte un raport elaborat de tehnicieni profesionişti responsabili de instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de aer condiţionat.6. Izolarea ferestrelorToate ferestrele camerelor trebuie să aibă un grad ridicat de izolare termică, în conformitate cu climatul local, şi trebuie să ofere un nivel corespunzător de izolare fonică.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere, dacă este suficientă, sau o declaraţie a unui tehnician profesionist care indică îndeplinirea acestui criteriu.7. Întreruperea căldurii sau a aerului condiţionatDacă aerul condiţionat sau căldura nu se întrerupe automat în momentul deschiderii ferestrelor, trebuie să existe o notă informativă uşor accesibilă turiştilor care să le reamintească să închidă fereastra/ferestrele atunci când funcţionează sistemul de încălzire sau aerul condiţionat.Acest criteriu se aplică numai unităţilor de cazare pentru turişti cu sistem de încălzire şi/sau de aer condiţionat.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu textul informativ.8. Stingerea luminiiÎn cazul în care camera nu este dotată cu un sistem de stingere automată a luminii, trebuie să existe o notă informativă uşor accesibilă turiştilor care să le reamintească să stingă luminile în momentul în care părăsesc camera.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu procedurile de informare.9. Becuri electrice cu consum redus de energiea) La un an de la data depunerii solicitării pentru acordarea etichetei ecologice, cel puţin 60% din toate becurile electrice din unitatea de cazare trebuie să fie incluse în clasa de eficienţă energetică A, conform definiţiei din Hotărârea Guvernului nr. 407/2003. Acest criteriu nu se aplică becurilor electrice ale căror caracteristici fizice nu permit înlocuirea cu becuri electrice cu un consum redus de energie. … b) La un an de la data depunerii solicitării pentru acordarea etichetei ecologice, cel puţin 80% din toate becurile electrice amplasate în locuri în care sunt susceptibile să funcţioneze mai mult de cinci ore pe zi trebuie să fie incluse în clasa de eficienţă energetică A, conform definiţiei din Hotărârea Guvernului nr. 407/2003. Acest criteriu nu se aplică becurilor electrice ale căror caracteristici fizice nu permit înlocuirea cu becuri electrice cu un consum redus de energie. … Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu cerinţele prevăzute la lit. a) şi b), precizând clasa de eficienţă energetică a diferitelor becuri electrice folosite.10. Temporizator pentru saunăToate instalaţiile pentru saună trebuie să fie dotate cu temporizatoare.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de instalarea şi/sau întreţinerea acestor sisteme.Apa11. Sursa de apăUnitatea de cazare trebuie să declare autorităţii responsabile de furnizarea apei dorinţa sa de a trece la alimentarea cu apă dintr-o altă sursă, de exemplu: apă din reţeaua publică sau de suprafaţă, dacă studiile realizate în cadrul planului de protecţie a apei arată că utilizarea sursei curente de apă are un impact puternic asupra mediului.Acest criteriu se aplică numai unităţilor de cazare pentru turişti care nu sunt alimentate cu apă de la conducta principală a reţelei publice.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia necesară pentru planul local de protecţie a apei, dacă există, o precizare a acţiunilor care trebuie întreprinse şi documentaţia relevantă pentru acţiunile întreprinse.12. Debitul de apă la robinete şi duşuriDebitul de apă la robinete şi duşuri nu trebuie să depăşească 12 litri/minut.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu o explicaţie privind modul în care unitatea de cazare îndeplineşte criteriul, precum şi documentaţia corespunzătoare, după caz.13. Economisirea apei la baie şi la toaletăÎn baie şi la toaletă trebuie să existe informaţii adecvate referitoare la modul în care turiştii pot ajuta unitatea de cazare să economisească apă.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu informaţiile relevante pentru turişti.14. Pubelele din toaleteÎn fiecare toaletă trebuie să existe o pubelă, iar turiştii trebuie să fie invitaţi să folosească pubela în locul vasului de toaletă pentru anumite deşeuri generate din utilizarea toaletelor.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu informaţiile relevante pentru turişti.15. Debitul de apă pentru pisoarePisoarele trebuie să fie prevăzute cu un sistem automat sau manual de spălare care să nu permită spălarea a mai mult de cinci pisoare concomitent.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia relevantă pentru pisoarele instalate.16. ScurgeriPersonalul trebuie să fie pregătit să verifice zilnic eventualele scurgeri vizibile şi să acţioneze în consecinţă. Turistul este invitat să informeze personalul cu privire la apariţia unor scurgeri.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia relevantă privind aspectele tratate în programul de formare, precum şi un exemplar al informaţiilor prezentate turiştilor.17. Schimbarea prosoapelor şi a lenjeriei de patTuristul trebuie să fie informat cu privire la politica de protecţie a mediului aplicată de unitatea de cazare, conform căreia lenjeria de pat şi prosoapele sunt schimbate fie la cerere, fie o dată pe săptămână pentru unităţile de cazare de categorie inferioară şi de două ori pe săptămână pentru unităţile de cazare de categorie superioară.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia care arată modul de informare a turiştilor.18. Udarea plantelor şi a grădinilorFlorile şi grădinile trebuie să fie udate, în mod normal, înainte de mijlocul zilei sau după apusul soarelui, dacă regiunea sau condiţiile climaterice impun acest lucru.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu.19. Tratarea apelor rezidualeToată apa reziduală trebuie tratată.Dacă nu există posibilitatea conectării la staţia locală de tratare a apelor reziduale, unitatea de cazare trebuie să dispună de un sistem propriu de tratare a apelor reziduale care să îndeplinească cerinţele legislaţiei locale, naţionale sau europene relevante.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia privind conectarea la staţia locală de tratare a apelor reziduale sau propriul sistem de tratare a apelor reziduale, după caz.20. Gestionarea apelor rezidualeUnitatea de cazare trebuie să solicite autorităţilor locale planul de management al apelor şi, dacă există un astfel de plan, trebuie să îl respecte.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o scrisoare adresată autorităţilor locale de management al apelor reziduale, prin care solicită planul local de management al apelor reziduale, precum şi răspunsul primit. Dacă există un astfel de plan, agentul economic furnizează documentaţia cu privire la măsurile luate pentru punerea lui în aplicare.Detergenţi şi dezinfectanţi21. DezinfectanţiDezinfectanţii se folosesc numai atunci când este necesar pentru a respecta cerinţele legale de igienă.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu precizarea locului şi momentului folosirii dezinfectanţilor.22. Instruirea personalului privind folosirea detergenţilor şi dezinfectanţilorPersonalul trebuie instruit să nu folosească o cantitate de detergent sau dezinfectant în exces faţă de cantitatea recomandată pe ambalaj.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu detalii privind instruirea personalului în acest sens.Deşeuri23. Separarea deşeurilor de către turiştiUnitatea de cazare trebuie să furnizeze recipiente adecvate pentru a permite turiştilor să separe deşeurile în conformitate cu sistemele locale sau naţionale. În cameră trebuie să existe informaţii clar prezentate care să invite turiştii să separe deşeurile.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu detalii privind recipientele furnizate şi o copie a semnelor/informaţiilor folosite.24. Deşeurile periculoasePersonalul trebuie să separe deşeurile periculoase aşa cum sunt listate în Hotărârea Guvernului nr. 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, urmărindu-se evacuarea corespunzătoare a deşeurilor. Aici sunt incluse tonerele, cernelurile, echipamentele frigorifice, bateriile, produsele farmaceutice.Dacă autoritatea locală nu asigură eliminarea deşeurilor periculoase, agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte anual o declaraţie autorităţilor locale privind faptul că nu există un sistem de evacuare a deşeurilor periculoase.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu o listă a deşeurilor periculoase generate în unitatea de cazare, indicând mijloacele cu ajutorul cărora sunt manipulate, separate, colectate şi eliminate şi prezentând copii ale contractelor relevante cu părţi terţe. Dacă este necesar, agentul economic trebuie să prezinte anual declaraţia corespunzătoare autorităţilor locale.25. Separarea deşeurilorPersonalul trebuie să separe deşeurile pe categorii care pot fi manipulate separat în instalaţiile locale sau naţionale de gestionare a deşeurilor. Dacă autorităţile locale sau naţionale nu oferă posibilitatea colectării şi/sau eliminării separate a deşeurilor, unitatea de cazare trebuie să le adreseze o scrisoare prin care să îşi exprime dorinţa de a separa deşeurile, precum şi preocuparea privind lipsa posibilităţii de colectare, separare şi eliminare.Cererea cu privire la posibilitatea colectării şi/sau eliminării separate a deşeurilor trebuie adresată autorităţilor locale în fiecare an. Acestea o analizează şi dispun luarea măsurilor legale.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, indică diferitele categorii de deşeuri acceptate de către autorităţile locale şi procedurile de colectare, separare, manipulare şi evacuare a acestor categorii în cadrul unităţii de cazare şi/sau contractele relevante cu companii private care furnizează aceste servicii. Dacă este cazul, agentul economic trebuie să prezinte anual declaraţia corespunzătoare adresată autorităţilor locale.26. Transportul deşeurilorDacă autorităţile locale de gestionare a deşeurilor nu colectează deşeurile la unitatea de cazare sau în apropierea acesteia, unitatea trebuie să asigure transportul deşeurilor proprii la locul adecvat, reducând cât mai mult posibil distanţa pe care sunt transportate deşeurile.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, precizând locurile adecvate, aranjamentele de transport şi distanţele în cauză.27. Produse de unică folosinţăCu excepţia cazului în care legislaţia impune acest lucru, în camere sau în restaurante nu se folosesc următoarele produse de unică folosinţă:– produse de toaletă "porţionate" sau "de unică folosinţă", precum şampon, săpun, cască de baie etc.;– pahare, farfurii sau tacâmuri.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, precizând articolele de toaletă de acest tip folosite şi legislaţia care impune folosirea lor.Alte servicii28. Zona pentru nefumători în spaţiile comuneÎn spaţiile comune trebuie să existe o zonă pentru nefumători.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu.29. Transportul în comunTuriştii şi personalul trebuie să poată accesa uşor informaţiile privind modul în care pot ajunge la unitatea de cazare şi la alte puncte de destinaţie locale cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Dacă nu există un sistem corespunzător de transport în comun, se oferă informaţii privind alte mijloace de transport preferabile din punctul de vedere al protecţiei mediului.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu copii ale materialului informativ disponibil.Sistemul de management generalAgenţii economici care solicită acordarea etichetei ecologice şi care aplică un sistem de management de mediu înregistrat potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 sau certificat conform standardului român SR EN ISO 14001:2005 trebuie să îndeplinească în mod automat următoarele criterii generale obligatorii de management. În acest caz, verificarea respectării acestor criterii de management obligatorii se face cu ajutorul înregistrării EMAS sau al certificării conform standardului român SR EN ISO 14001:2005.30. Întreţinerea şi reparaţiile generaleToate echipamentele folosite pentru prestarea de servicii de cazare turiştilor sunt reparate şi întreţinute în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare şi atunci când este necesar, iar lucrările se efectuează numai de personal calificat.Directorul unităţii de cazare trebuie să aibă, cu privire la echipamentul vizat de aceste criterii, o declaraţie scrisă a tehnicianului referitoare la frecvenţa verificărilor de întreţinere impuse de legislaţia naţională în vigoare.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu o listă a echipamentelor şi a persoanelor/companiilor care se ocupă de întreţinere.31. Întreţinerea şi repararea cazanelor de apă caldăa) Întreţinerea şi repararea cazanelor de apă caldă se efectuează cel puţin o dată pe an sau mai des, dacă acest lucru este impus de legislaţia naţională în vigoare sau este necesar, de către profesionişti calificaţi corespunzător, respectând standardele CEI şi standardele naţionale în cazurile în care acestea se aplică, sau în conformitate cu instrucţiunile producătorului. … b) Anual se testează dacă sunt respectate nivelurile de randament definite în Hotărârea Guvernului nr. 574/2005 sau în legislaţia naţională în vigoare ori indicate de producător, precum şi dacă emisiile sunt în limitele legale. Dacă testele de întreţinere arată că nu sunt îndeplinite condiţiile menţionate anterior, trebuie să se ia măsuri imediate de remediere a situaţiei. … Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu cerinţele prevăzute la lit. a) şi b), o descriere a cazanelor de apă caldă şi a programului de întreţinere a acestora, detalii privind persoanele/companiile care efectuează lucrările de întreţinere, precum şi ce anume se verifică pe parcursul întreţinerii.32. Stabilirea politicii şi programul de acţiuneConducerea unităţii de cazare trebuie să aibă o politică privind protecţia mediului şi să elaboreze o declaraţie simplă privind protecţia mediului şi un program de acţiune clar care să asigure aplicarea politicii de protecţie a mediului.Programul de acţiune identifică obiectivele de performanţă în domeniul protecţiei mediului, referitoare la energie, apă, substanţe chimice şi deşeuri, care trebuie stabilite o dată la 2 ani, luând în considerare criteriile opţionale. Programul identifică persoana care are calitatea de director privind protecţia mediului în cadrul unităţii de cazare şi care este responsabilă de întreprinderea acţiunilor necesare şi de atingerea obiectivelor. Turiştii trebuie să fie invitaţi să îşi exprime comentariile şi reclamaţiile, care vor fi luate în considerare.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu un exemplar al politicii privind protecţia mediului, declaraţia privind această politică şi programul de acţiune, precum şi modul în care observaţiile turiştilor sunt luate în considerare.33. Formarea personaluluiUnitatea de cazare trebuie să ofere personalului informaţii şi cursuri de instruire, inclusiv proceduri sau manuale scrise, pentru a asigura aplicarea măsurilor de protecţie a mediului şi pentru a sensibiliza personalul cu privire la comportamentele ce vizează protecţia mediului. Personalul nou-angajat trebuie să beneficieze de o instruire corespunzătoare în primele patru săptămâni de la începerea activităţii la locul de muncă, iar personalul existent trebuie să beneficieze de astfel de cursuri cel puţin o dată pe an.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu detalii privind programul de instruire, conţinutul acestuia, şi să indice personalul care a beneficiat de instruire şi momentul în care s-au desfăşurat sesiunile de instruire.34. Informaţii pentru turiştiUnitatea de cazare trebuie să ofere turiştilor, inclusiv participanţilor la conferinţe, informaţii privind politica proprie de protecţie a mediului, acţiunile întreprinse şi eticheta ecologică. Informaţiile trebuie oferite turiştilor în mod activ la recepţie, iar notele informative care invită turiştii să sprijine atingerea obiectivelor de mediu trebuie să fie afişate vizibil, în special în camere.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu copii ale informaţiilor şi notelor informative oferite turiştilor.35. Date privind consumul de energie şi apăUnitatea de cazare trebuie să dispună de proceduri de colectare şi monitorizare a datelor privind consumul total de energie (kWh), consumul total de energie electrică (kWh), energia totală folosită pentru încălzire (kWh) şi consumul de apă (litri).Datele trebuie să fie colectate de pe fiecare factură primită sau cel puţin o dată la 3 luni şi să fie exprimate în consum raportat la şedere peste noapte şi pe m 2 de spaţiu interior. Unitatea de cazare trebuie să raporteze anual rezultatele monitorizării autorităţii competente care a evaluat solicitarea de acordare a etichetei ecologice.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu o descriere a procedurilor. La depunerea solicitării, agentul economic trebuie să prezinte datele referitoare la consumurile enumerate anterior cel puţin pentru ultimele 3 luni, dacă datele sunt deja disponibile, iar apoi are obligaţia să prezinte anual datele aferente anului precedent.36. Colectarea altor dateUnitatea de cazare trebuie să dispună de proceduri de colectare şi monitorizare a datelor privind consumul de substanţe chimice (grame de substanţă uscată) şi cantitatea de deşeuri generate (litri şi/sau kg de deşeuri nesortate).Datele se colectează cel puţin o dată la 6 luni şi se exprimă, de asemenea, în consum de substanţe chimice sau cantitatea de deşeuri generate, raportat/raportată la şedere peste noapte şi pe mp de spaţiu interior. Unitatea de cazare trebuie să raporteze anual rezultatele monitorizării autorităţii competente care a evaluat solicitarea de acordare a etichetei ecologice.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu o descriere a procedurilor. La depunerea solicitării, agentul economic trebuie să prezinte datele referitoare la consumurile enumerate anterior cel puţin pentru ultimele 6 luni, dacă datele sunt deja disponibile, iar apoi prezintă anual datele aferente anului precedent. Agentul economic trebuie să precizeze serviciile pe care le oferă şi dacă lenjeria este curăţată în unitatea de cazare.37. Informaţiile care apar pe eticheta ecologicăRubrica 2 de pe eticheta ecologică trebuie să conţină următorul text:a) măsuri întreprinse pentru economisirea energiei şi a apei; … b) măsuri întreprinse pentru reducerea deşeurilor; … c) măsuri generale de ameliorare a mediului. … Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte un model al suporturilor pe care se aplică eticheta, împreună cu o declaraţie de conformitate cu acest criteriu.CRITERII OPŢIONALECerinţe privind punctajulConform indicaţiilor date în titlul fiecărui criteriu din prezenta secţiune, s-a stabilit un punctaj pentru toate criteriile opţionale. Numărul criteriilor respectate trebuie să corespundă unui punctaj total de 16,5 puncte.Punctajul total necesar este majorat cu câte un punct pentru fiecare dintre următoarele trei facilităţi suplimentare oferite, aflate în gestionarea sau proprietatea unităţii turistice de cazare: servicii de servire a mesei, activităţi sportive şi zone verzi.Serviciile de servire a mesei includ micul dejun. Activităţile sportive includ sauna, piscine şi alte astfel de facilităţi care se află pe terenul ocupat de unitatea de cazare. Zonele verzi includ parcuri şi grădini deschise turiştilor.Energie38. Generare fotovoltaică şi eoliană a energiei electrice (2 puncte)Unitatea de cazare trebuie să deţină un sistem fotovoltaic sau eolian de generare a electricităţii care furnizează sau urmează să furnizeze 20% din consumul total anual de energie electrică.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia privind sistemul fotovoltaic sau eolian generator de energie electrică, precum şi date privind randamentul potenţial şi actual al sistemului.39. Energie pentru încălzire din surse de energie regenerabile (1,5 puncte)Cel puţin 50% din cantitatea totală de energie folosită pentru încălzirea camerelor sau a apei calde menajere trebuie să provină din surse de energie regenerabile.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu date privind energia consumată pentru încălzirea camerelor şi a apei calde, precum şi documentaţia care arată că cel puţin 50% din această energie provine din surse de energie regenerabile.40. Eficienţa energetică a cazanului de apă caldă (1 punct)Unitatea de cazare trebuie să deţină un cazan de apă caldă căruia i s-a atribuit simbolul de eficienţă energetică "****", aşa cum este definit în Hotărârea Guvernului nr. 574/2005.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu un raport al tehnicienilor profesionişti responsabili de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului.41. Emisiile de NO(x) ale cazanului de apă caldă (1,5 puncte)Cazanul de apă caldă trebuie să fie inclus în clasa 5 conform standardului român SR EN 297/A3:2001 care reglementează emisiile de NO(x) şi să emită mai puţin de 70 mg No(x)/kWh.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu un raport al tehnicienilor profesionişti responsabili de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului.42. Încălzirea centralizată urbană (1 punct)Încălzirea unităţii de cazare trebuie să fie asigurată de reţeaua de încălzire centralizată urbană.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia care demonstrează conectarea la reţeaua de încălzire centralizată urbană.43. Producţia combinată de energie termică şi electrică (1,5 puncte)Întreaga cantitate de energie termică şi electrică a unităţii de cazare trebuie să fie asigurată de o centrală de cogenerare energie termică şi electrică.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia privind centrala de cogenerare energie termică şi electrică.44. Pompa de căldură (1,5 puncte)Unitatea de cazare trebuie să aibă o pompă de căldură care să furnizeze energie termică şi/sau aer condiţionat.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia privind pompa de căldură.45. Recuperarea căldurii (2 puncte)Unitatea de cazare trebuie să dispună de un sistem de recuperare a căldurii pentru unul (1 punct) sau două (2 puncte) dintre următoarele categorii: sisteme frigorifice, ventilatoare, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, piscine, apa menajeră reziduală.46. Termoreglarea (1,5 puncte)Temperatura din fiecare cameră trebuie să fie reglată individual.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia privind sistemele de termoreglare.47. Izolarea clădirilor existente (2 puncte)Clădirea trebuie să fie izolată peste cerinţele naţionale minime, astfel încât să asigure o reducere semnificativă a consumului de energie.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu elaborată de tehnicianul specializat în domeniul energiei, împreună cu documentaţia privind izolarea şi cerinţele naţionale minime.48. Aerul condiţionat (1,5 puncte)Sistemul de aer condiţionat trebuie să fie inclus în clasa de eficienţă energetică A, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 407/2003, sau să aibă o eficienţă energetică similară. În acelaşi timp, puterea de răcire trebuie să fie mai mare de 12 kW.Acest criteriu nu se aplică aparatelor care pot folosi şi alte surse de energie, aparatelor aer-apă şi apă-apă sau unităţilor cu o putere de răcire mai mare de 12 kW.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de aer condiţionat.49. Oprirea automată a aerului condiţionat (1 punct)Trebuie să existe un sistem automat care să oprească aerul condiţionat atunci când sunt deschise ferestrele.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de aer condiţionat.50. Arhitectura bioclimatică (2 puncte)Unitatea de cazare trebuie să fie construită conform principiilor arhitecturale bioclimatice.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia corespunzătoare.51. Frigidere (1 punct), maşini de spălat vase (1 punct), maşini de spălat rufe (1 punct) şi echipamente pentru birou (1 punct) eficiente energetica) (1 punct): Toate frigiderele de uz casnic trebuie să fie incluse în clasa de eficienţă A, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 972/2004 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piaţă, iar clasa de eficienţă a frigobarurilor şi minibarurilor trebuie să fie cel puţin de clasă C. … Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte documentaţia care menţionează clasa de eficienţă energetică pentru toate frigiderele, frigobarurile şi minibarurile, indicându-le pe cele care au eticheta ecologică.b) (1 punct) Toate maşinile de spălat vase de uz casnic trebuie să fie incluse în clasa de eficienţă energetică A, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 27/2002 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică pentru introducerea pe piaţă a maşinilor de spălat vase de uz casnic. … Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte documentaţia care menţionează clasa de eficienţă energetică pentru toate maşinile de spălat vase, indicându-le pe cele care au eticheta ecologică.NOTĂ: Maşinile de spălat vase care nu sunt reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 27/2002 nu trebuie să îndeplinească acest criteriu.c) (1 punct): Toate maşinile de spălat rufe de uz casnic trebuie să fie incluse în clasa de eficienţă energetică A, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.252/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică pentru introducerea pe piaţă a maşinilor de spălat rufe de uz casnic. … Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o documentaţie care menţionează clasa de eficienţă energetică pentru toate maşinile de spălat rufe, indicându-le pe cele care au eticheta ecologică.NOTĂ: Maşinile de spălat rufe care nu sunt reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.252/2005, de exemplu: maşinile industriale de spălat rufe, nu trebuie să îndeplinească acest criteriu.d) (1 punct): Cel puţin 80% din echipamentele pentru birou, de exemplu: computere, faxuri, imprimante, scanere, fotocopiatoare, trebuie să fie eligibile pentru acordarea etichetei "energy star" conform legislaţiei naţionale în vigoare. … Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte documentaţia care demonstrează că echipamentele de birou sunt eligibile pentru acordarea etichetei "energy star" şi/sau menţionează computerele de birou şi portabile care au o etichetă ecologică.52. Poziţionarea frigiderelor (1 punct)Frigiderul/frigiderele din bucătărie trebuie să fie poziţionat/poziţionate şi reglat/reglate conform principiilor de economisire a energiei.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu.53. Stingerea automată a luminilor în camerele pentru turişti (1 punct)80% din camerele pentru turişti trebuie să fie dotate cu sisteme automate care sting luminile în momentul în care turiştii părăsesc camerele.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de instalarea şi/sau întreţinerea acestor sisteme.54. Stingerea automată a luminilor de exterior (1 punct)Luminile de exterior care nu sunt necesare trebuie să se stingă automat.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de instalarea şi/sau întreţinerea acestor sisteme.Apa55. Folosirea apei de ploaie (1,5 puncte) şi a apei recirculate (1,5 puncte)a) (1,5 puncte): Apa de ploaie colectată, care este folosită în alte scopuri decât ca apă menajeră sau ca apă potabilă. … Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documente justificative corespunzătoare şi cu asigurări adecvate privind separarea completă a reţelei de furnizare a apei menajere şi a apei potabile.b) (1,5 puncte): Apa recirculată colectată nu va fi folosită în scopuri menajere sau ca apă potabilă. … Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documente justificative corespunzătoare şi cu asigurări adecvate privind separarea completă a apei menajere şi potabile.56. Debitul de apă la robinete şi duşuri (1,5 puncte)Debitul mediu de apă al tuturor robinetelor şi duşurilor, cu excepţia robinetelor de la cada de baie, nu trebuie să depăşească 8,5 litri/minut.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare.57. Debitul de apă pentru WC (1,5 puncte)Cel puţin 80% din vasele WC trebuie să consume cel mult 6 litri la o spălare.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare.58. Consumul de apă al maşinilor de spălat vase (1 punct)Consumul de apă al maşinilor de spălat vase, notat cu "W(măsurat)" trebuie să fie mai mic sau egal cu valoarea limită calculată prin ecuaţia de mai jos, folosindu-se aceeaşi metodă de încercare ca cea prevăzută în standardul român SR EN 50242:2002 şi ciclul de programe ales potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 27/2002.W(măsurat) ≤ (0,625 x S) + 9,25,unde:W(măsurat) = consumul de apă al maşinii de spălat vase, măsurat în litri pe ciclu, exprimat cu o zecimală;S = numărul aplicabil de tacâmuri standard indicat pentru maşina de spălat vase.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de producerea, vânzarea sau întreţinerea maşinilor de spălat vase ori dovada că maşinile de spălat vase au primit eticheta ecologică.59. Consumul de apă al maşinii de spălat rufe (1 punct)Maşinile de spălat rufe utilizate în unitatea de cazare sau de furnizorul serviciului de spălătorie al acesteia trebuie să folosească o cantitate de cel mult 12 litri de apă pentru 1 kg de rufe, măsurată conform standardului român SR EN 60456:1999, folosind ciclul standard pentru bumbac la 60°C, ales potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.252/2005.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de producerea, vânzarea sau întreţinerea maşinilor de spălat rufe ori dovada că maşinile de spălat rufe au primit eticheta ecologică. Unitatea de cazare trebuie să prezinte documentaţia tehnică de la furnizorul său de servicii de spălătorie care demonstrează că maşinile lor de spălat rufe îndeplinesc acest criteriu.60. Temperatura şi debitul apei de la robinet (1 punct)Cel puţin 80 % din robinete trebuie să permită o reglare precisă şi promptă a temperaturii şi debitului de apă.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare.61. Temporizatoare pentru duş (1 punct)Duşurile de bucătării sau din exterior trebuie să fie echipate cu un sistem care să permită oprirea automată a jetului de apă după un anumit timp sau dacă nu sunt folosite.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare.Substanţe chimice periculoase62. Detergenţi (până la 4 puncte)Cel puţin 80%, ca greutate, din detergenţii de spălat vase manual şi/sau detergenţii pentru maşini de spălat vase şi/sau detergenţii de rufe şi/sau agenţii universali de curăţare folosiţi de unitatea de cazare trebuie să fi primit eticheta ecologică comunitară sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre cele 4 categorii de detergenţi).Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte datele şi documentaţia, inclusiv facturile relevante, care precizează cantităţile de astfel de produse folosite şi cantităţile care au eticheta ecologică.63. Vopsele şi lacuri pentru interior (1 punct)Cel puţin 50% din lucrările de vopsitorie de interior trebuie să fie realizate în spaţiile interioare ale unităţii de cazare cu vopsele şi lacuri de interior care au etichetă ecologică comunitară sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte datele şi documentaţia, inclusiv facturile relevante, care precizează cantităţile de astfel de produse folosite şi cantităţile care au eticheta ecologică.64. Dozarea dezinfectantului pentru piscine (1 punct)Piscina trebuie să fie echipată cu un sistem de dozare automată a dezinfectantului care să folosească cantitatea minimă de dezinfectant pentru obţinerea rezultatului corespunzător din punct de vedere igienic.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte documentaţia tehnică privind sistemul de dozare automată.65. Curăţarea mecanică (1 punct)Unitatea de cazare trebuie să aplice proceduri precise de realizare a curăţării fără substanţe chimice, precum folosirea de produse din microfibre ori a altor materiale de curăţare nonchimice sau activităţi de curăţare cu efecte similare.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare, dacă aceasta este relevantă.66. Grădini ecologice (1 punct)Zonele verzi trebuie gestionate fie fără a folosi deloc pesticide, fie în conformitate cu principiile agriculturii ecologice, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, sau potrivit legislaţiei naţionale în vigoare ori programelor organice naţionale recunoscute.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare, dacă aceasta este relevantă.Deşeuri67. Compostare (2 puncte)Unitatea de cazare trebuie să separe deşeurile organice relevante (deşeuri de grădină – 1 punct; deşeuri de bucătărie – 1 punct) şi să se asigure că acestea sunt compostate conform liniilor directoare stabilite de autorităţile locale, de exemplu: sunt compostate de servicii ale administraţiei locale, de unitatea de cazare sau de o companie privată.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare, dacă aceasta este relevantă.68. Cutii de unică folosinţă pentru băuturi (2 puncte)Cu excepţia cazurilor în care legea impune acest lucru, băuturile îmbuteliate în cutii de unică folosinţă nu trebuie oferite în zonele aflate în proprietatea unităţii de cazare sau în administrarea acesteia.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, indicând produsele de acest tip folosite, dacă există, şi legislaţia care impune acest lucru.69. Ambalarea micului dejun (2 puncte)Cu excepţia cazurilor în care legea impune acest lucru, nu se vor servi la micul dejun porţii ambalate individual.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare.70. Eliminarea grăsimii/uleiului (2 puncte)Unitatea de cazare trebuie să dispună de separatoare de grăsimi, iar grăsimea/uleiurile de gătit şi grăsimea/uleiurile de prăjit trebuie colectată/colectate şi eliminată/eliminate în mod corespunzător.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare.71. Materiale textile uzate şi mobilier uzat (2 puncte)Materialele textile uzate şi mobilierul uzat trebuie să fie vândute sau donate organizaţiilor caritabile ori altor asociaţii care colectează şi redistribuie astfel de bunuri.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare de la asociaţiile în cauză.Alte servicii72. Comunicarea şi educaţia în materie de protecţie a mediului (1,5 puncte)Unitatea de cazare trebuie să ofere turiştilor informaţii privind măsurile întreprinse pe plan local pentru conservarea biodiversităţii, peisajelor şi a naturii.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare.73. Camere pentru nefumători (1 punct)Fumatul trebuie să fie interzis în cel puţin 50% din camere.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să indice numărul şi tipul de camere şi să precizeze care dintre acestea sunt pentru nefumători.74. Biciclete (1 punct)Turiştilor trebuie să li se pună la dispoziţie biciclete.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie privind modul în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu.75. Sticle returnabile (2 puncte)Unitatea de cazare trebuie să ofere turiştilor cel puţin una dintre următoarele băuturi în sticle returnabile: băuturi răcoritoare, apă şi bere.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare de la furnizorii sticlelor în cauză.76. Produse din hârtie (până la 2 puncte)Cel puţin 50% din hârtia/şerveţelele igienică/igienice şi/sau hârtia de birou folosită/folosite trebuie să fi primit eticheta ecologică sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre aceste două categorii de produse din hârtie).Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte datele şi documentaţia, inclusiv facturile relevante, care precizează cantităţile de astfel de produse folosite şi cantităţile care au eticheta ecologică.77. Bunuri de folosinţă îndelungată (până la 3 puncte)Cel puţin 10% din orice categorie de bunuri de folosinţă îndelungată, precum lenjerie de pat, prosoape, feţe de masă, computere de birou şi portabile, televizoare, saltele, mobilier, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, frigidere, aspiratoare, covoare, becuri electrice etc., utilizate în unitatea de cazare, trebuie să fi primit eticheta ecologică comunitară sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre aceste categorii de bunuri de folosinţă îndelungată, dar maximum 3 puncte).Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte datele şi documentaţia care precizează cantităţile de astfel de produse deţinute şi cantităţile care au eticheta ecologică.78. Alimente ecologice (1 punct)Ingredientele principale din cel puţin două feluri de mâncare trebuie să fie produse prin metode agricole ecologice, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000, aprobată prin Legea nr. 38/2001.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare.79. Produse alimentare locale (1 punct)La fiecare masă, inclusiv la micul dejun, trebuie să se servească cel puţin două produse alimentare obţinute din surse locale.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentaţia justificativă corespunzătoare.Management general80. Înregistrarea EMAS (3 puncte) sau certificarea ISO (1,5 puncte) a unităţii de cazareUnitatea de cazare trebuie să fie înregistrată potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 – EMAS (3 puncte) sau certificată conform standardului român SR EN ISO 14001:2005 (1,5 puncte).Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte dovezi corespunzătoare ale înregistrării EMAS sau certificării standardului român SR EN ISO 14001:2005.81. Înregistrarea EMAS (1,5 puncte) sau certificarea ISO (1 punct) a furnizorilorCel puţin unul dintre principalii furnizori sau prestatori de servicii ai unităţii de cazare trebuie să fie înregistrat potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 – EMAS (1,5 puncte) sau certificat conform standardului român SR EN ISO 14001:2005 (1 punct).Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte dovezi corespunzătoare ale înregistrării EMAS sau certificării standardului român SR EN ISO 14001:2005 pentru cel puţin unul dintre furnizorii săi principali.82. Chestionarul privind protecţia mediului (1 punct)Unitatea de cazare trebuie să pună la dispoziţie turiştilor un chestionar prin intermediul căruia aceştia să îşi exprime opinia privind aspectele ecologice din unitatea de cazare.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte un exemplar al chestionarului şi să indice procedurile utilizate pentru distribuirea şi colectarea acestuia, precum şi modul în care ia în considerare răspunsurile primite.83. Contoare pentru energie electrică şi pentru apă (1 punct)Unitatea de cazare trebuie să dispună de contoare suplimentare pentru energie electrică şi pentru apă, care să îi permită colectarea de date privind consumul aferent pentru diferitele activităţi sau aparate.Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o explicaţie detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreună cu o analiză a datelor colectate.84. Acţiuni suplimentare de protecţie a mediului (maximum 3 puncte)a) Acţiuni suplimentare de protecţie a mediului (până la 1,5 puncte pentru fiecare acţiune, până la maximum 3 puncte): Conducerea unităţii de cazare trebuie să ia măsuri suplimentare pentru îmbunătăţirea performanţei de mediu a unităţii de cazare, care nu sunt incluse în nici unul dintre criteriile menţionate anterior, obligatorii sau opţionale. Autoritatea competentă care evaluează solicitarea de acordare a etichetei ecologice acordă un punctaj maxim de 1,5 puncte pentru fiecare dintre aceste acţiuni. … Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreună cu descrierea completă a fiecărei acţiuni suplimentare pe care solicitantul doreşte să o ia în considerare.b) Acordarea etichetei ecologice (3 puncte): Unităţii de cazare trebuie să i se fi acordat una dintre etichetele ecologice naţionale sau regionale ISO de tip 1. … Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să prezinte dovezi corespunzătoare privind eticheta ecologică care i-a fost acordată.______________