privind măsuri de urgenta pentru protecţia împotriva encefalopatiei spongiforme bovine
+
Capitolul IBovine vii, embrioni de bovine, făina de carne şi oase şi produse derivate de la acestea +
Articolul 1(1) Marea Britanie trebuie să garanteze că nu sunt trimise din teritoriul sau către România următoarele: … a) bovine vii; … b) făina de carne, făina de oase şi făina de carne şi oase de la mamifere; … c) hrana pentru animale şi fertilizatori ai solului conţinând produsele la care se referă lit. b). … (2) Este interzis importul în România de făina de carne, făina de oase, făina de carne şi oase de la mamifere, de alte proteine animale procesate provenite de la mamifere, destinate furajarii animalelor de ferma crescute pentru consum uman, distrugerii în orice fel, utilizării ca fertilizatori sau în întreprinderi de tratare cu compost. … +
Articolul 2Prin derogare de la prevederile art. 1, hrana destinată pentru carnivore domestice, care conţine produsele la care se referă art. 1 lit. b), poate fi importata în România cu condiţia ca acestea sa nu provină din Marea Britanie şi sa îndeplinească condiţiile stabilite la art. 9 şi 10. +
Capitolul IIProduse provenind de la bovine sacrificate în Marea Britanie +
Articolul 3Marea Britanie trebuie să garanteze că nu sunt trimise din teritoriul sau către România următoarele produse provenite de la bovinele sacrificate în Marea Britanie:a) carne; … b) produse care pot intră în lanţurile alimentare umane sau animale; … c) produse care sunt destinate pentru utilizarea în produse cosmetice, medicale sau farmaceutice. … +
Articolul 4(1) Prin derogare de la prevederile art. 3, Marea Britanie poate autoriza producţia şi expedierea din teritoriul sau către România pentru: … a) aminoacizi, peptide şi seu, care au fost produse în unităţi sub supravegherea unui medic veterinar oficial şi care au fost obţinute conform condiţiilor prevăzute în anexa nr. 1; … b) produsele din seu şi produsele derivate din seu prin saponificare, transesterificare sau hidroliza, acestea fiind fabricate din seu în conformitate cu prevederile prezentului articol. … (2) Marea Britanie trebuie să garanteze ca produsele prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) sunt etichetate şi identificate pentru a menţiona unitatea de producţie şi pentru a demonstra ca aceste produse pot fi folosite în alimentaţia omului, a animalelor şi în produse cosmetice, medicale sau farmaceutice. … (3) Marea Britanie trebuie să garanteze ca produsele prevăzute la alin. (1) lit. a), care sunt expediate către România în conformitate cu prevederile prezentului articol, sunt însoţite de un certificat de sănătate eliberat de un medic veterinar oficial care atesta ca acestea respecta condiţiile prevăzute în prezenta norma veterinara şi totodată ca frecventa controalelor oficiale a fost respectata. … (4) Înainte ca o unitate să poată începe sau reîncepe expedierea produselor în conformitate cu prevederile prezentului articol, Marea Britanie trebuie să trimită Agenţiei Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din România lista unităţilor la care se referă alin. (1) lit. a), menţionând pentru fiecare unitate activitatea pentru care a fost aprobată, şi sa înştiinţeze imediat Agenţia Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor din România despre orice modificare a acestei liste. … +
Articolul 5Marea Britanie trebuie să garanteze ca gelatina, fosfatul dicalcic, colagenul, seul, produsele din seu şi produsele obţinute din seu prin saponificare, transesterificare sau hidroliza, care sunt fabricate pentru utilizarea tehnica din materii prime derivate de la bovine tăiate în Marea Britanie, sunt etichetate sau identificate pentru a menţiona unitatea de producţie şi interdicţia pentru folosirea în hrana oamenilor şi animalelor, în produse cosmetice, medicale sau farmaceutice. +
Articolul 6(1) Prin derogare de la prevederile art. 3, Marea Britanie poate autoriza expedierea către România a următoarelor produse derivate de la bovine născute şi crescute în Marea Britanie, tăiate în Marea Britanie în conformitate cu prevederile stabilite la art. 7, art. 9-12 şi în anexa nr. 2 sau în anexa nr. 3: … a) carne proaspăta – definită prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32 din 22 ianuarie 2003; … b) carne tocata şi carne preparata – definite prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 490/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea carnii tocate şi a carnii preparate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 187 din 25 martie 2003; … c) produse din carne – definite prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 322/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 356 din 26 mai 2003; … d) hrana destinată carnivorelor domestice. … (2) Carnea proaspăta la care se referă alin. (1) lit. a), dacă este obţinută de la bovine în vârsta de peste 9 luni, trebuie să fie dezosata şi toate aderentele incluzând tesuturile nervoase şi limfatice evidente trebuie indepartate. … (3) Transarea, depozitarea şi transportul de carne proaspăta la care se referă alin. (1) lit. a) trebuie să fie efectuate în conformitate cu condiţiile stabilite în art. 7, art. 9-12 şi în anexa nr. 2 sau în anexa nr. 3. Carnea proaspăta poate fi folosită pentru fabricarea produselor la care se referă alin. (1) lit. b), c) şi d) în conformitate cu condiţiile stabilite în prezentul articol, în art. 7, art. 9-12 şi în anexa nr. 2 sau în anexa nr. 3. … (4) Bovinele la care se face referire la alin. (1) trebuie să fie sacrificate în partide separate de bovinele care nu îndeplinesc cerinţele anexei nr. 2 sau corespunzător anexei nr. 3. Trebuie efectuate trierea şi separarea animalelor vii înaintea sacrificarii, pentru a se putea garanta ca numai animalele triate anterior intra pe linia de tăiere în partida de tăiere stabilită. Înaintea începerii sacrificarii în partida separată a animalelor triate, sala de tăiere trebuie mai întâi să fie spalata şi dezinfectata. … +
Articolul 7(1) Carnea şi produsele la care se referă art. 6 alin. (1) trebuie să fie marcate sau etichetate cu un semn adiţional distinct care nu poate fi confundat cu marca de sănătate comunitara. … (2) Marea Britanie trebuie să transmită Agenţiei Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din România modelul marcii adiţionale la care se referă alin. (1), înainte ca expedierea carnii şi produselor din carne sa înceapă. … +
Capitolul IIIProduse provenind de la bovine care nu sunt sacrificate în Marea Britanie +
Articolul 8Marea Britanie trebuie să garanteze ca sunt respectate prevederile art. 9-12 atunci când următoarele produse provenind de la bovine, care nu sunt sacrificate în Marea Britanie, sunt expediate din teritoriul lor către România:a) carne proaspăta – definită în Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002; … b) carne tocata şi carne preparata – definite prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 490/2002; … c) produse din carne şi alte produse de origine animala definite prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 322/2003; … d) hrana destinată carnivorelor domestice; … e) gelatina şi fosfat dicalcic, seu, produse din seu şi alte produse derivate din seu prin saponificare, transesterificare sau hidroliza, aminoacizi, peptide şi colagen, care sunt destinate intrării în lantul alimentar animal sau în hrana omului sau care sunt destinate pentru utilizarea în produse cosmetice, medicinale ori în produse farmaceutice. … +
Articolul 9(1) Produsele prevăzute la art. 8 trebuie să provină din şi, în mod corespunzător, sa treacă prin unităţi din Marea Britanie: … a) care au fost aprobate de autoritatea competentă; … b) care sunt sub supraveghere veterinara oficială sau, în cazul produselor derivate din seu prin saponificare, transesterificare ori hidroliza, sub supravegherea autorităţii competente; … c) care au pus în aplicare un sistem de trasabilitate a materiei prime, care garantează originea produsului pe întreg lantul de producţie; … d) care au pus în aplicare un sistem de înregistrare a cantităţilor de produse care intra şi care părăsesc unitatea pentru a permite controale incrucisate ale transporturilor care intra şi părăsesc unitatea; … e) în care produsele sunt descărcate, procesate, depozitate, manipulate, încărcate şi transportate separat din sau în timpi diferiţi de produsele care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezentul articol, precum şi în art. 10-12. … (2) Marea Britanie trebuie să înainteze Agenţiei Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din România lista unităţilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) şi identificarea fiecărei unităţi, menţionând activitatea pentru care a fost aprobată, cu înştiinţarea imediata a Agenţiei Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din România despre orice modificare a acestei liste. … +
Articolul 10(1) Produsele menţionate la art. 8 lit. a)-d) trebuie să vina din şi, în mod corespunzător, sa fi trecut prin unităţi din Marea Britanie, în care: … a) toate manoperele de descărcare, procesare, depozitare sau alte manipulari şi încărcarea produselor se desfăşoară sub supraveghere oficială; … b) i(i) produsele neimpachetate (neambalate) sunt depozitate în depozite frigorifice, în spaţii care nu sunt utilizate în acelaşi timp pentru depozitarea produselor provenite de la bovine care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezentul articol şi la art. 6, 9, 11 şi 12 şi care sunt ţinute sub sigiliu de către autoritatea competentă când aceasta nu este prezenta; … b) (îi) produsele ambalate sunt depozitate în depozite frigorifice, astfel încât să se realizeze o clara şi efectivă separare de produsele provenite de la bovine care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezentul articol, precum şi în art. 6, 9, 11 şi 12; c) produsele, cu excepţia produselor menţionate la art. 8 lit. d), sunt marcate sau etichetate cu o marca distinctă, suplimentară, care nu poate fi confundata cu marca de sănătate comunitara. … (2) Produsele menţionate la alin. (1) trebuie transportate cu mijloace de transport care sunt sigilate de către autoritatea competentă. Atunci când produsele sunt expediate către România, acestea trebuie să fie însoţite de un certificat de sănătate eliberat de un medic veterinar oficial, care: atesta ca sunt îndeplinite condiţiile menţionate în prezentul articol, precum şi la art. 9, 11 şi 12, asigura identificarea tuturor unităţilor în care ele au fost obţinute, procesate, manipulate sau depozitate şi identifica toate etichetele şi numerele relevante, în vederea stabilirii trasabilitatii fiecărei unităţi de produs. … (3) Carnea trebuie să fie însoţită de certificatul de sănătate eliberat conform modelului stabilit de autoritatea veterinara centrala a României, prevăzut la anexa nr. 4 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, şi care să menţioneze toate datele privind identificarea carnii, etichetele şi numerele relevante, în scopul asigurării trasabilitatii fiecărei unităţi de produs expediat. … (4) Certificatul de sănătate trebuie să prezinte în plus următoarea menţiune: … "Produs în conformitate cu Decizia 98/256/EC „.(5) În cazul produselor expediate către România, acestea trebuie să fie însoţite de certificat de sănătate eliberat de un medic veterinar oficial, care să ateste ca sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în Decizia 98/256/EC . … (6) Marea Britanie trebuie să informeze autoritatea veterinara centrala din România despre destinaţia fiecărui transport prin sistemul Animo. … +
Articolul 11Fără a se aduce atingere prevederilor art. 7 alin. (2), în cazul în care produsele menţionate la art. 8 lit. a) provin din şi, în mod corespunzător, au trecut prin unităţi în Marea Britanie, marca de sănătate comunitara nu trebuie să fie îndepărtată, cu excepţia situaţiei în care este inevitabil în procesul de transare. +
Articolul 12Produsele la care se face referire în art. 8 lit. e), care sunt expediate către România, trebuie etichetate în vederea identificarii unităţii de producţie şi trebuie să se precizeze faptul ca acestea au fost fabricate în conformitate cu prevederile prezentei norme veterinare şi ca sunt corespunzătoare pentru folosirea în consum uman, pentru hrana animalelor şi pentru folosirea în produse cosmetice, medicinale sau farmaceutice. +
Articolul 13Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantă din prezenta norma veterinara. +
Anexa 1la norma veterinara +
Capitolul I1. Următoarele produse pot fi importate din Marea Britanie în conformitate cu prevederile art. 4-7 din norma veterinara:a) aminoacizi şi peptide produse din piei prelucrate şi piei neprelucrate, printr-un proces care implica expunerea materialului la un pH de 1-2, urmat de un pH > 11, urmat de un tratament cald la temperatura de 140°C pentru 30 de minute la presiunea de 3 bar; … b) seu şi produse din seu provenind din materie prima de la animale apte pentru consum uman, care au fost supuse unuia dintre procesele descrise la cap. II; … c) produse derivate din seu în urma unui proces descris la cap. III. … 2. Produsele la care se face referire la pct. 1 trebuie să fie supuse filtrarii după producere.3. Animalele din specia bovine, care prezintă semne clinice de encefalopatie spongiforma bovina – ESB, şi animalele în vârsta de peste 30 de luni nu pot fi utilizate ca sursa de materii prime pentru fabricarea produselor menţionate la pct. 1.4. Pentru fabricarea produselor menţionate la pct. 1 nu pot fi utilizate: craniul, coloana vertebrala, creierul, maduva spinarii, ochii, amigdalele, timusul, intestinele sau splina. +
Capitolul IIA. Standarde de producţie pentru seul procesat în Marea Britanie din materii prime provenite de la animale din specia bovina tăiate în Marea Britanie1. Seul poate fi produs numai în sistemele descrise la cap. II, IIIA şi C şi IV din anexa la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 496/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind aprobarea sistemelor de tratament termic alternativ pentru prelucrarea materialelor cu grad ridicat de risc, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 21 martie 2002, pentru care sunt îndeplinite următoarele condiţii minime:a) Pentru cap. IIA (serie/atmosferic/grasime naturala): … – dimensiunea maxima a particulei 150 mm– temperatura >100°C >110°C >120°C– durata 125 min. 120 min. 50 min.b) Pentru cap. IIB (serie/presiune/grasime): … – dimensiunea maxima a particulei 50 mm– temperatura >100°C >133°C– durata 25 min. 20 min.– presiunea absolută 3 barc) Pentru cap. IIC (continuu/atmosferic/grasime naturala): … – dimensiunea maxima a particulei 30 mm– temperatura >100°C >110°C >120°C– durata 95 min. 55 min. 13 min.d) Pentru cap. IIIA şi C (continuu/atmosferic/grasime adăugată şi continuu/presiune/grasime adăugată): … – dimensiunea maxima a particulei 30 mm– temperatura >100°C >110°C >120°C >130°C– durata 16 min. 13 min. 8 min. 3 min.e) Pentru cap. IV (continuu/atmosferic/degresat): … – dimensiunea maxima a particulei 20 mm– temperatura >80°C >100°C– durata 120 min. 60 min.Cerinţele de temperatura/durata de mai sus trebuie îndeplinite simultan.2. Unităţile pot fi autorizate numai dacă acestea au demonstrat prin metodele stabilite la secţiunea B ca funcţionează în conformitate cu condiţiile prevăzute la pct. 1.3. Sistemele de serie care îndeplinesc parametrii stabiliţi la pct. 2 pentru unităţile care operează în regim continuu, în conformitate cu cap. IIC, IIIA, IIIC şi IV, pot fi, de asemenea, autorizate.B. Proceduri privind validarea unităţilor pentru prelucrarea deşeurilor de la animale rumegatoare pentru producerea seului în Marea Britanie, utilizându-se metodele descrise în anexa la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 496/20011. Temperatura – sistem de lot şi sistem continuu Dispozitivele de monitorizare a temperaturii trebuie să fie instalate în cadrul echipamentului astfel încât să se realizeze înregistrarea temperaturii în diferite stadii ale proceselor de fabricaţie. Înregistrările trebuie să fie păstrate, iar calibrarile să fie efectuate la intervalele prestabilite.2. Presiunea (numai pentru cap. IIB) Dispozitivele de monitorizare a presiunii trebuie să fie instalate în cadrul echipamentului astfel încât să se realizeze înregistrarea presiunii în diferite stadii ale proceselor de fabricaţie. Înregistrările trebuie să fie păstrate, iar calibrarile să fie efectuate la intervalele prestabilite.3. Dimensiunea particulei – toate sistemele. +
Capitolul IIIAlimente pentru consum uman, furaje pentru animale, produse farmaceutice sau medicinale, materii prime sau produse intermediareProdusele derivate din seu pot fi utilizate dacă acestea sunt obţinute printr-o metoda corespunzătoare, validată şi certificată în acest scop, cum ar fi:1. transesterificarea sau hidroliza la o temperatura de nu mai puţin de 200°C pentru nu mai puţin de 20 min., sub presiune (glicerol, acizi grasi şi producerea de esteri ai acizilor grasi); sau2. saponificarea cu NaOH 12M (glicerol şi producerea de sapun):i(i) într-un proces de lot: la o temperatura de nu mai puţin de 95°C pentru nu mai puţin de 3 ore; sau(îi) într-un proces continuu: la o temperatura de nu mai puţin de 140°C, o presiune de 2 bar pentru nu mai puţin de 8 min. sau echivalent.Produse cosmetice, materii prime sau produse intermediareProdusele derivate din seu pot fi utilizate numai dacă au fost obţinute prin următoarele metode certificate în acest scop de către producător:1. transesterificarea sau hidroliza la o temperatura de cel puţin 200°C, o presiune de 40 bar pentru 20 min. (glicerol, acizi grasi şi esteri); sau2. saponificarea cu NaOH 12M (glicerol şi sapun):i(i) într-un proces de lot: la o temperatura de 95°C pentru 3 ore; sau(îi) într-un proces continuu: la o temperatura de 140°C, o presiune de 2 bar pentru 8 min. sau echivalent. +
Anexa 2la norma veterinaraPLANULefectivelor certificate pentru export (ECHS)Carnea proaspăta şi produsele prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. b), c şi d) din norma veterinara, provenite din carnea obţinută de la bovinele tăiate în Irlanda de Nord, pot fi expediate din Regatul Unit în conformitate cu prevederile art. 6 din norma veterinara atunci când au fost obţinute de la efectivele de animale certificate pentru export (ECHS) şi care provin din efectivele de animale certificate pentru export (ECHS). Dacă a fost obţinută de la animale în vârsta de peste 9 luni, carnea proaspăta trebuie să fie dezosata, iar toate tesuturile aderente incluzând tesuturi limfatice şi nervoase evidente trebuie să fie indepartate.A. Efective de animale eligibile ECHS1. Un efectiv de animale reprezintă un grup de animale formând o unitate separată şi distinctă, respectiv un grup de animale care a fost exploatat, cazat şi ţinut separat de orice alt grup de animale şi care a fost identificat cu un cod unic efectiv şi numere unice de identificare a animalelor.2. Un efectiv este eligibil ECHS atunci când pentru cel puţin 8 ani în acel efectiv nu a fost confirmat un caz de encefalopatie spongiforma bovina – ESB şi nici un caz suspect pentru care diagnosticul encefalopatiei spongiforme bovine – ESB nu a fost exclus la oricare animal care a rămas în efectiv sau a fost miscat în cadrul efectivului ori în afară acestuia.3. Un efectiv care a fost constituit de mai puţin de 8 ani poate fi considerat eligibil ECHS după o investigare epidemiologica realizată de către autoritatea veterinara competenţa, cu condiţia ca:a) toate animalele să se fi născut sau sa fi fost mutate în efectivul nou-constituit, care îndeplineşte condiţiile prevăzute la pct. B.1 lit. a), c), d) şi e); şi … b) efectivul sa îndeplinească cerinţele stabilite la pct. 2 pe toată durata existenţei sale. … 4. Dacă un efectiv este nou-constituit într-o exploatatie în care în trecut s-a confirmat un caz de encefalopatie spongiforma bovina – ESB la oricare animal care a fost cazat sau a fost miscat prin ori dintr-un efectiv al acelei exploataţii, efectivul nou-constituit poate fi eligibil ECHS numai după o investigatie epidemiologica realizată de către autoritatea veterinara competenţa, ţinându-se cont de respectarea tuturor condiţiilor prevăzute mai jos:a) toate animalele efectivului anterior afectat stabilite în aceeaşi exploatatie au fost eliminate sau ucise; … b) toate furajele au fost eliminate sau distruse, iar containerele de depozitare a furajelor au fost curatate; … c) toate adăposturile au fost depopulate şi curatate înainte ca noi animale să fie admise; … d) toate condiţiile stabilite la pct. 3 au fost îndeplinite. … B. Animale eligibile ECHS1. Un animal din specia bovine este eligibil ECHS dacă acesta s-a născut şi a crescut în Irlanda de Nord, iar la tăiere îndeplineşte următoarele condiţii:a) animalul a fost identificat în mod clar în timpul vieţii acestuia, având posibilitatea să fie urmărită trasabilitatea acestuia până la locul exploatatiei de origine şi a efectivului în care s-a născut. Toate înregistrările referitoare la naşterea acestuia, identitatea şi miscarile sunt înregistrate într-un sistem de trasabilitate computerizat oficial; … b) animalul este în vârsta de peste 6 luni, dar mai puţin de 30 de luni, vârsta stabilită prin referinţa la o înregistrare computerizata oficial a datei de naştere a acestuia; … c) a rămas în efectiv pentru cel puţin 6 luni după naştere; … d) în locul de deţinere nu s-a semnalat prezenta encefalopatiei spongiforme bovine – ESB şi nu a existat suspiciunea prezentei acestei boli; … e) efectivul de animale în care s-a născut şi toate efectivele prin care a fost miscat sunt eligibile ECHS. … 2. Sistemul de monitorizare computerizata oficial, prevăzut la pct. 1 lit. a), va fi acceptat numai atunci când a fost operational suficient timp pentru a conţine toate informaţiile în legătură cu viaţa şi cu miscarile animalelor, necesare pentru verificarea conformitatii cu cerinţele prezentei norme veterinare, şi va fi acceptat numai pentru stabilirea datei naşterii animalelor după ce sistemul devine operational ulterior. Datele anterioare stocate în computer pentru orice perioada înainte ca sistemul să fie operational nu vor fi acceptate în acest scop.C. Controale1. Dacă orice animal prezentat pentru tăiere sau orice circumstanţe la taierea acestuia nu îndeplinesc toate cerinţele prezentei norme veterinare, animalul trebuie să fie respins de la tăiere în mod automat. Dacă informaţiile devin disponibile după tăiere, autoritatea competentă trebuie imediat sa înceteze eliberarea certificatelor şi sa anuleze certificatele emise. Dacă expedierea a avut deja loc, autoritatea competentă trebuie să notifice autorităţii competente a locului de destinaţie. Autoritatea competenţa a locului de destinaţie trebuie să ia măsurile corespunzătoare.2. Taierea animalelor eligibile ECHS trebuie să aibă loc în abatoare în care funcţionează un sistem de tăiere în partide separate, în conformitate cu cel stabilit la art. 6 alin. (4) din norma veterinara.3. Autoritatea competenţa trebuie să se asigure ca prin procedurile utilizate în unităţile de tăiere se indeparteaza următorii ganglioni limfatici: popliteu, ischiatic, inghinal superficial, inghinal profund, iliac lateral şi medial, prefemural renal, lombar, costocervical, sternal, prescapular, cervical profund caudal şi auxiliar.4. Identificarea carnii trebuie să asigure trasabilitatea de la ferma de origine pentru animale eligibile ECHS sau, după transare, de la animalele transate din acelaşi lot, prin mijloacele sistemului oficial de trasabilitate computerizat, până la tăiere. După tăiere etichetele trebuie să fie în măsura sa demonstreze trasabilitatea carnii proaspete şi a produselor menţionate la art. 6 alin. (1) lit. b) şi c) din norma veterinara până la efectivul de origine, pentru fiecare transport expediat sau returnat. Trasabilitatea hranei pentru carnivorele domestice trebuie să fie asigurată cu ajutorul documentelor de însoţire şi a altor înregistrări.5. Toate carcasele provenite de la animale din efective eligibile ECHS trebuie să aibă numere individuale corelate cu numărul crotaliei.6. Pentru exportul în România din Marea Britanie trebuie aplicate protocoale detaliate în vigoare, care să acopere:a) trasabilitatea şi controalele înaintea tăierii; … b) controalele în timpul tăierii; … c) controalele în timpul prelucrării hranei pentru carnivore domestice; … d) toate cerinţele de certificare şi etichetare după tăiere la punctul de expediţie. … 7. Autoritatea competenţa trebuie să stabilească un sistem pentru înregistrarea controalelor corespunzătoare, astfel încât să poată fi demonstrata conformitatea acestora.D. Unitatea1. Pentru a fi aprobată, unitatea trebuie, în plus faţă de celelalte cerinţe ale prezentei norme veterinare, sa instituie şi sa implementeze un sistem prin care carnea eligibilă ECHS şi/sau produsele eligibile ECHS să poată fi identificabile şi să poată fi asigurata trasabilitatea carnii de la efectivele de origine sau după tăiere la animalele transate în acelaşi lot. Sistemul trebuie să faciliteze trasabilitatea completa a carnii sau a produselor în toate stadiile, iar înregistrările trebuie să fie păstrate pentru cel puţin 2 ani. Detaliile sistemului care va fi utilizat trebuie să fie furnizate, în scris, de către conducerea unităţii către autoritatea competentă.2. Autoritatea competenţa trebuie să evalueze, sa aprobe şi să monitorizeze sistemul aplicat de unitate pentru a se asigura ca acesta prevede taierea şi prelucrarea în partide separate total şi trasabilitatea în ambele sensuri. +
Anexa 3la norma veterinaraA. Scheme de import bazate pe date – DBES1. Carnea proaspăta şi produsele derivate prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. b), c) şi d) din norma veterinara, provenite de la bovine tăiate în Marea Britanie, pot fi exportate din Marea Britanie cu aplicarea prevederilor art. 6 din norma veterinara, când au fost obţinute de la animale eligibile DBES născute după 1 august 1996. Dacă a fost obţinută de la animale în vârsta de peste 9 luni, carnea proaspăta va fi dezosata şi toate tesuturile aderente incluzând tesuturile nervoase şi limfatice evidente vor fi indepartate.2. Înainte de expediere în conformitate cu prevederile pct. 1, Marea Britanie trebuie să aibă implementat efectiv un program pentru uciderea şi incinerarea tuturor viteilor născuţi după 1 august 1996, care provin din loturi în care a fost confirmată encefalopatia spongiforma bovina – ESB înainte de 25 noiembrie 1998, şi trebuie să fi ucis sau incinerat toate bovinele vii care au fost identificate în cadrul acestui program. Dacă aceasta confirmare a avut loc după 25 noiembrie 1998, viteii născuţi după 1 august 1996 din loturi în care a fost confirmată encefalopatia spongiforma bovina – ESB trebuie să fie identificati, taiati şi incinerati imediat.B. Animale eligibile DBESUn animal din specia bovina este eligibil DBES dacă s-a născut şi a crescut în Marea Britanie şi dacă în momentul tăierii sunt îndeplinite următoarele condiţii:a) animalul a fost clar identificat pe parcursul vieţii lui, asigurându-se trasabilitatea până la ferma de origine; numărul unic de înregistrare, data naşterii şi ferma în care s-a născut, precum şi toate miscarile după naştere sunt înregistrate fie în pasaportul oficial al animalului sau într-un sistem oficial computerizat de identificare şi trasabilitate; identitatea locului este cunoscută; … b) animalul are vârsta de peste 6 luni, dar mai puţin de 30 de luni, determinata prin referirea la o înregistrare oficială computerizata a datei de naştere şi, în cazul animalelor din Marea Britanie, la pasaportul animalului; … c) autoritatea competentă a obţinut şi a verificat evidentele oficiale referitoare la locul în care animalul a trăit pentru cel puţin 6 luni după naştere; … d) în locul din care provine animalul nu a evoluat encefalopatia spongiforma bovina – ESB şi nu exista suspiciune de aceasta boala. … C. Controale1. Dacă orice animal prezentat pentru tăiere sau orice circumstanţe la taierea acestuia nu îndeplinesc toate cerinţele prezentei norme veterinare, animalul trebuie să fie respins de la tăiere în mod automat. Dacă informaţiile devin disponibile după tăiere, autoritatea competentă trebuie imediat sa înceteze eliberarea certificatelor şi sa anuleze certificatele emise. Dacă expedierea a avut deja loc, autoritatea competentă trebuie să notifice autorităţii competente a locului de destinaţie. Autoritatea competenţa a locului de destinaţie trebuie să ia măsurile corespunzătoare.2. Taierea animalelor eligibile DBES trebuie să aibă loc în abatoare în care funcţionează un sistem de tăiere în partide separate, în conformitate cu cel stabilit la art. 6 alin. (4) din norma veterinara. Taierea animalelor eligibile DBES în Irlanda de Nord, care provin din Marea Britanie sau viceversa, este autorizata numai dacă este garantat accesul la toate datele relevante.3. Autoritatea competenţa trebuie să se asigure ca prin procedurile utilizate în unităţile de transare au fost îndepărtaţi următorii ganglioni limfatici: popliteu, ischiatic, inghinal superficial, inghinal profund, iliac lateral şi median, prefemural renal, lombar, costocervical, sternal, prescapular, cervical profund caudal şi axilar.4. Identificarea carnii trebuie să asigure trasabilitatea de la ferma de origine pentru animale eligibile DBES sau, după transare, de la animalele transate din acelaşi lot, prin mijloacele sistemului de trasabilitate computerizat oficial, până la tăiere. După tăiere etichetele trebuie să fie în măsura sa demonstreze trasabilitatea carnii proaspete şi a produselor menţionate la art. 6 alin. (1) lit. b) şi c) din norma veterinara până la efectivul de origine pentru fiecare transport expediat sau returnat. Trasabilitatea hranei pentru carnivorele domestice trebuie să fie asigurată cu ajutorul documentelor de însoţire şi a altor înregistrări.5. Toate carcasele provenite de la animale din efective eligibile DBES trebuie să aibă numere individuale corelate cu numărul crotaliei.6. Pentru exportul în România din Marea Britanie trebuie aplicate protocoale detaliate în vigoare, care să acopere:a) trasabilitatea şi controalele înaintea tăierii; … b) controalele în timpul tăierii; … c) controalele în timpul prelucrării hranei pentru carnivore domestice; … d) toate cerinţele de certificare şi etichetare după tăiere la punctul de expediţie. … 7. Autoritatea competenţa trebuie să stabilească un sistem pentru înregistrarea controalelor corespunzătoare, astfel încât să poată fi demonstrata conformitatea acestora.D. Unitatea1. Pentru a fi aprobată, unitatea trebuie, în plus faţă de celelalte cerinţe ale prezentei norme veterinare, sa instituie şi sa implementeze un sistem prin care carnea eligibilă DBES şi/sau produsele eligibile DBES să fie identificabile şi să poată fi asigurata trasabilitatea carnii de la efectivele de origine sau după tăiere la animalele transate în acelaşi lot. Sistemul trebuie să faciliteze trasabilitatea completa a carnii sau produselor în toate stadiile, iar înregistrările trebuie să fie păstrate pentru cel puţin 2 ani. Detaliile sistemului care va fi utilizat trebuie să fie furnizate, în scris, de către conducerea unităţii autorităţii.2. Autoritatea competenţa trebuie să evalueze, sa aprobe şi să monitorizeze sistemul aplicat de unitate pentru a se asigura ca acesta prevede taierea şi prelucrarea în partide separate total şi trasabilitatea în ambele sensuri.––––––