ORDIN nr. 163 din 3 iunie 2021

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 592 din 14 iunie 2021
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 700 11/07/2012 ART. 5
ActulREFERIRE LAHG 1016 25/06/2004
ActulREFERIRE LAOG (R) 21 21/08/1992 ART. 18
ActulREFERIRE LAOG (R) 21 21/08/1992 ART. 1
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Având în vedere:prevederile art. 1, 8, 9 și 18 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 44 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 și (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei; Referatul nr. 6.740 din 15.07.2020 întocmit de Direcția generală control și supraveghere piață și armonizare europeană,<!–>în temeiul art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare,–>președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor emite următorul ordin: +
Articolul 1Prezentul ordin stabilește modalitățile conform cărora furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță menționate la art. 9 alin. (1) lit. (c) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 și (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, trebuie efectuată pentru produsele alimentare nepreambalate.
+
Articolul 2În sensul prezentului ordin, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații: a)<!–>ingredient, unitate de restaurație colectivă și mijloc de comunicare la distanță – conform definițiilor prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. (f) , (d) și (u) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011;b)–>comercializare de produse alimentare nepreambalate prin comunicare la distanță – comercializarea de produse alimentare nepreambalate de către unitățile de restaurație colectivă sau comercianți detailiști consumatorilor care comandă produse alimentare prin mijloace de comunicare la distanță, așa cum sunt definite la art. 2 alin. (2) lit. (u) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.
+
Articolul 3(1)<!–>Indicarea substanțelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 se face astfel încât informațiile să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanță, înaintea achiziționării produselor alimentare. (2)–>Informațiile privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, astfel:a)<!–>prin indicarea locului sau a dispozitivului prin care informația privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 este disponibilă sau, dacă este cazul, pentru elemente suplimentare, o informație care invită consumatorul să se adreseze personalului unității. La raft sau în vitrina frigorifică, pe eticheta de preț, precum și în orice material informativ, după denumirea fiecărui produs alimentar/băutură care are în compoziție substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, se va înscrie „conține: …“ urmat de numele substanței sau al produsului care poate cauza alergii sau intoleranță menționat în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011;b)–>prin indicarea substanțelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 din produsele alimentare/băuturile comercializate de unitățile de restaurație colectivă, în locurile unde sunt prezentate preparatele (precum meniu, panou, afiș sau ecran). În meniu/lista meniu, panou, afiș sau ecran, eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ, după denumirea ingredientului component al porției de mâncare/băutură se înscrie între paranteze „conține: …“ urmat de numele substanțelor sau al produselor care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.(3)<!–>Dacă produsele alimentare nepreambalate sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiași unități, aceste informații sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.(4)–>Pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 figurează pe suportul de vânzare la distanță, sub forma prezentată la alin. (2) lit. a) și b), pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ.(5)Informațiile privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 se înscriu cu caractere grafice diferite de restul înscrisurilor, astfel încât să fie puse în evidență.
+
Articolul 4Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.<!–>

*–><!–>
Prezentul ordin a fost adoptat cu respectarea procedurii de notificare prevăzute de Directiva (UE) 2015/1.535 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 septembrie 2015 referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale, transpusă în legislația română prin Hotărârea Guvernului nr. 1.016/2004 privind măsurile pentru organizarea și realizarea schimbului de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice, precum și al regulilor referitoare la serviciile societății informaționale între România și statele membre ale Uniunii Europene, precum și Comisia Europeană, cu modificările și completările ulterioare.–>
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor,<!–>
Claudiu Daniel Dolot–>
București, 3 iunie 2021.<!–>Nr. 163.–>––<!–>–>

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
Post
Filter
Apply Filters