ORDIN nr. 2.182 din 5 noiembrie 2001
|  | Redacția Lex24 | 
| Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024 | 
|  | 
Informatii Document
Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 396 din 1 noiembrie 2001MINISTERUL DEZVOLTARII SI PROGNOZEINr. 3.267 din 5 noiembrie 2001MINISTERUL FINANTELOR PUBLICENr. 2.182 din 5 noiembrie 2001Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 714 din 9 noiembrie 2001
| Actiuni suferite de acest act: | 
Alegeti sectiunea:
| SECTIUNE ACT | TIP OPERATIUNE | ACT NORMATIV | 
| Actul | RECTIFICAT DE | RECTIFICARE 396 01/11/2001 | 
| ANEXA 1 | MODIFICAT DE | ORDIN 763 12/06/2003 | 
| ANEXA 1 | MODIFICAT DE | ORDIN 381 26/03/2002 | 
| ANEXA 1 | MODIFICAT DE | ORDIN 1499 08/11/2002 | 
| Nu exista actiuni induse de acest act | 
| Acte referite de acest act: | 
Alegeti sectiunea:
| SECTIUNE ACT | REFERA PE | ACT NORMATIV | 
| Actul | REFERIRE LA | HG 1028 18/10/2001 | 
| Actul | REFERIRE LA | HG 728 26/07/2001 | 
| Actul | REFERIRE INDIRECTA LA | HG 693 19/07/2001 | 
| Actul | REFERIRE INDIRECTA LA | HG 482 17/05/2001 | 
| Actul | REFERIRE INDIRECTA LA | HG 440 03/05/2001 | 
| Actul | REFERIRE INDIRECTA LA | HG 340 22/03/2001 | 
| Actul | REFERIRE INDIRECTA LA | HG 318 15/03/2001 | 
| Actul | REFERIRE INDIRECTA LA | HG 251 22/02/2001 | 
| Actul | REFERIRE LA | HG 18 04/01/2001 | 
| Actul | REFERIRE LA | HG 16 04/01/2001 | 
| Actul | REFERIRE LA | HG 12 04/01/2001 | 
| Actul | REFERIRE LA | NORMA 26/07/2001 | 
| Actul | REFERIRE LA | NORMA 26/07/2001 ART. 8 | 
| Actul | REFERIRE INDIRECTA LA | LEGE 20 15/01/1999 ART. 1 | 
| ART. 3 | REFERIRE INDIRECTA LA | HG 1028 18/10/2001 | 
| ART. 3 | REFERIRE LA | HG 728 26/07/2001 | 
| ART. 3 | REFERIRE LA | NORMA 26/07/2001 ART. 8 | 
| ART. 4 | REFERIRE INDIRECTA LA | HG 1028 18/10/2001 | 
| ART. 4 | REFERIRE LA | HG 728 26/07/2001 | 
| ART. 4 | REFERIRE LA | NORMA 26/07/2001 ART. 8 | 
| Acte care fac referire la acest act: | 
Alegeti sectiunea:
| SECTIUNE ACT | REFERIT DE | ACT NORMATIV | 
| Actul | RECTIFICAT DE | RECTIFICARE 396 01/11/2001 | 
| ANEXA 1 | MODIFICAT DE | ORDIN 763 12/06/2003 | 
| ANEXA 1 | MODIFICAT DE | ORDIN 381 26/03/2002 | 
| ANEXA 1 | MODIFICAT DE | ORDIN 1499 08/11/2002 | 
privind condiţiile în care îşi pot desfăşura activitatea agenţii economici care realizează producţie de produse alimentare în zonele defavorizate şi care beneficiază de scutire de la plata taxelor vamale
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, ministrul dezvoltării şi prognozei şi ministrul finanţelor publice,vazand Referatul de aprobare al Direcţiei strategii şi politici în industria alimentara nr. 121.224 din 9 noiembrie 2001 de stabilire a condiţiilor în care îşi pot desfăşura activitatea agenţii economici care realizează producţie de produse alimentare în zonele defavorizate şi care beneficiază de facilităţile acordate prevăzute de legislaţie,având în vedere prevederile art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 728/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate, republicată, cu modificările ulterioare, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.028/2001,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările ulterioare, al Hotărârii Guvernului nr. 16/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării şi Prognozei, cu modificările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 18/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările ulterioare,emit următorul ordin: +
			Articolul 1Prezentul ordin se referă la condiţiile în care îşi pot desfăşura activitatea agenţii economici care solicită scutirea de la plata taxelor vamale pentru materiile prime importate necesare în vederea realizării producţiei proprii de produse alimentare în zonele defavorizate:– definirea materiilor prime şi a produselor finite;– întocmirea şi avizarea declaraţiei agentului economic;– verificarea agenţilor economici de către reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor. +
			Articolul 2(1) În zonele declarate defavorizate agenţii economici pot solicita facilităţi în condiţiile legii, în cazul în care desfăşoară activităţile menţionate în anexa nr. 1.(2) În cadrul acestor activităţi agenţii economici beneficiază de scutire de la plata taxelor vamale pentru materiile prime utilizate în vederea obţinerii produselor finite, astfel cum sunt prezentate în anexa nr. 1. La solicitarea agenţilor economici care utilizează alte materii prime şi/sau obţin alte produse finite şi pe baza unei documentaţii fundamentate Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, Ministerul Dezvoltării şi Prognozei şi Ministerul Finanţelor Publice vor completa prevederile prezentului ordin.(3) Operaţiuni cum ar fi: transarea carnii, portionarea, fabricarea semipreparatelor din carne (incluzând condimentarea), ambalarea, îmbutelierea, depozitarea, etichetarea şi altele asemenea se considera operaţiuni intermediare şi nu constituie activităţi de producţie pentru care agenţii economici din zonele defavorizate sa beneficieze de scutire de la plata taxelor vamale. +
			Articolul 3(1) Agenţii economici care solicită scutirea de la plata taxelor vamale pentru materiile prime importate necesare în vederea realizării producţiei de produse alimentare proprii în zonele defavorizate vor depune, înainte de realizarea importului, la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, în vederea înregistrării, declaraţia completată conform modelului prezentat în anexa nr. 2.(2) Declaraţia va fi înregistrată şi avizată, în ziua depunerii acesteia de agentul economic, de direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi va însoţi documentele necesare pentru a fi prezentate organelor vamale conform art. 8 alin. (1) lit. d) din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 728/2001, cu modificările şi completările ulterioare. +
			Articolul 4(1) Reprezentanţii împuterniciţi din cadrul direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara din judeţele cu zone defavorizate vor verifica lunar, la faţa locului corectitudinea datelor înscrise în declaraţia completată conform modelului prezentat în anexa nr. 2, în conformitate cu art. 8 alin. (4) din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 728/2001, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Rezultatele verificărilor vor fi raportate lunar organelor vamale. +
			Articolul 5Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.p. Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ştefan Pete,secretar de statMinistrul dezvoltării şi prognozei,Gheorghe Romeo Leonard Cazanp. Ministrul finanţelor publice,Gheorghe Gherghina,secretar de stat +
			Anexa 1
| Grupa | Clasa | Denumirea | Materia primă de bază | Produsul finit | |
| (conform CAEN) | |||||
| 151 | Producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii | ||||
| 1511 | Producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii (exclusiv carnea de pasăre) | Animale vii | Carne (exclusiv carne de pasăre), organe şi subproduse | ||
| 1512 | Producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre şi de alte animale neclasificate în altă parte (n.c.a.) | Păsări vii, alte animale n.c.a. | Carne de pasăre, produse secundare, carne obţinută prin sacrificarea altor animale n.c.a. (exclusiv picioare de broască) | ||
| 1513 | Produse pe bază de carne (inclusiv din carne de pasăre) | Carne refrigerată sau congelată (carcasă sau părţi tranşate) | Preparate din carne, conserve şi semiconserve din carne, sucuri din carne, făină din carne pentru animale şi alte granule din carne | ||
| 152 | Prelucrarea şi conservarea peştelui şi a produselor din peşte | ||||
| 1520 | Prelucrarea şi conservarea peştelui şi a produselor din peşte | Peşte proaspăt, refrigerat sau congelat | Semiconserve şi conserve din peşte, făină din peşte; pastă proteică | ||
| 153 | Prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor | ||||
| 1531 | Prelucrarea cartofului şi conservarea produselor din cartofi | Cartofi | Cartofi deshidrataţi | ||
| 1532 | Prepararea sucurilor din fructe şi legume | Fructe şi legume | Sucuri din fructe şi legume (exclusiv băuturi răcoritoare) | ||
| 1533 | Prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor | Fructe şi legume | Conserve din legume şi fructe, pastă de tomate, produse deshidratate din legume şi fructe, supe concentrate | ||
| 154 | Producţia uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale | ||||
| 1541 | Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor brute | Seminţe de floarea-soarelui, rapiţă, ricin, soia, germeni de porumb etc. | Uleiuri vegetale brute | ||
| 1542 | Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor rafinate | Seminţe de floarea-soarelui, rapiţă, ricin, soia, germeni de porumb etc. | Uleiuri vegetale rafinate din floarea-soarelui, rapiţă, ricin, soia, germeni de porumb etc. | ||
| Uleiuri vegetale brute | |||||
| Grăsimi vegetale parţial sau total hidrogenate, nerafinate | |||||
| 1543 | Fabricarea margarinei şi grăsimilor comestibile similare | Uleiuri vegetale rafinate lichide şi grăsimi hidrogenate | Margarină şi grăsimi comestibile similare | ||
| 155 | Fabricarea produselor lactate | ||||
| 1551 | Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor | Lapte – materie primă | Lapte de consum (pasteurizat sau sterilizat), produse lactate proaspete, unt, brânzeturi, conserve din lapte | ||
| 1552 | Fabricarea îngheţatei | Lapte – materie primă | Îngheţată, specialităţi de îngheţată | ||
| 156 | Fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi produselor din amidon | ||||
| 1561 | Fabricarea produselor de morărit | Cereale | Produse de morărit | ||
| 1562 | Fabricarea amidonului şi a produselor din amidon | Porumb, orez, cartofi etc. | Amidon şi produse din amidon | ||
| 157 | Fabricarea produselor pentru hrana animalelor | ||||
| 1570 | Fabricarea produselor pentru hrana animalelor | Cereale, concentrate proteice, săruri minerale, vitamine | Nutreţuri combinate complete, concentrate proteice; | ||
| Hrană destinată altor animale (excepţie produsele din peşte destinate hranei animalelor) | |||||
| 158 | Fabricarea altor produse alimentare | ||||
| 1581 | Fabricarea produselor de panificaţie şi patiserie | Făină de grâu | Pâine şi specialităţi de panificaţie | ||
| Produse de patiserie | |||||
| 1582 | Fabricarea biscuiţilor, pişcoturilor şi a altor produse similare | Făină de grâu | Biscuiţi, pişcoturi şi alte produse similare | ||
| 1583 | Fabricarea zahărului | Rădăcini de sfeclă de zahăr | Zahăr alb; subproduse | ||
| 1584 | Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase | Boabe de cacao | Masă de cacao, cacao pudră, unt de cacao | ||
| Cacao, zahăr alb | Ciocolată şi produse din ciocolată | ||||
| Zahăr alb | Produse zaharoase | ||||
| 1585 | Fabricarea pastelor făinoase alimentare şi a altor produse făinoase | Făină de grâu | Paste făinoase alimentare şi produse făinoase | ||
| 1586 | Prelucrarea ceaiului şi cafelei | Cafea verde boabe | Cafea prăjită şi măcinată | ||
| 1587 | Fabricarea condimentelor | Condimente, legume deshidratate | Amestecuri de condimente | ||
| Seminţe de muştar | Muştar, făină de muştar | ||||
| Vin, acid acetic | Oţet şi înlocuitori de oţet | ||||
| 1588 | Fabricarea preparatelor dietetice şi a produselor alimentare pentru copii | Fructe, lapte, amidon, extract de malţ | Produse omogenizate compuse | ||
| 1589 | Fabricarea altor produse alimentare | Ouă | Ouă praf | ||
| Melasă | Drojdie de bere | ||||
| 159 | Fabricarea băuturilor | ||||
| 1593 | Fabricarea vinului din struguri | Struguri | Vinuri, vinuri spumoase | ||
| 1594 | Fabricarea cidrului şi a vinului din fructe (cu excepţia vinurilor din struguri proaspeţi) | Fructe, miere | Vin din fructe, cidru | ||
| 1595 | Fabricarea altor băuturi obţinute prin fermentare | Fructe, plante | Băuturi alcoolice fermentate şi nedistilate (excepţie vinuri din struguri şi vinuri spumoase) | ||
| 1596 | Fabricarea berii | Orz, malţ | Bere | ||
| 1597 | Fabricarea malţului | Orz | Malţ | ||
| 1598 | Producţia de ape minerale îmbuteliate la surse | – | – | ||
| 1599 | Fabricarea băuturilor nealcoolice | Concentrate de fructe Zahăr alb | Băuturi răcoritoare | 
 +
			Anexa 2DECLARAŢIE1. Societatea comercială ………………………………………….2. Sediul ……………………………………………………….3. Numărul şi data eliberării licenţei de fabricaţie …………………4. Denumirea mărfii importate, pe poziţii tarifare, şi cantitatea aferentă fiecărei poziţii ………………………………………5. Capacitatea lunară de producţie pentru fiecare activitate de procesare………………………………………………………………… 6. Activitatea desfăşurată conform anexei nr. 1 ………………………7. Cantităţile de produse finite pe care agentul economic îşi propune/se obliga să le realizeze din materia prima importata ……………………….Declar pe propria răspundere corectitudinea datelor înscrise.Data întocmirii declaraţiei …………………….………………………………(semnatura şi ştampila)─────────────────────

 
		