ORDIN nr. 273 din 17 septembrie 2020

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 901 din 5 octombrie 2020
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 2ABROGA PEORDIN 61 30/01/2006
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORD DE URGENTA 57 03/07/2019 ART. 57
ActulREFERIRE LAHG 30 18/01/2017 ART. 9
ActulREFERIRE LAHG 512 20/07/2016
ActulREFERIRE LANORMĂ 20/07/2016 ART. 10
ActulREFERIRE LALEGE 164 24/06/2015
ActulREFERIRE LALEGE 164 24/06/2015 ART. 56
ActulREFERIRE LAHG 1186 29/12/2014 ART. 6
ActulREFERIRE LAHG 1408 18/11/2009 ART. 8
ActulREFERIRE LAHOTARARE (R) 1408 18/11/2009 ART. 8
ART. 2ABROGA PEORDIN 61 30/01/2006
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Văzând Referatul de aprobare al Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.) nr. 1.711 din 25.08.2020,<!–>în temeiul prevederilor:art. 81 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79 (CE) nr. 1.037/2001 și (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, cu modificările și completările ulterioare;art. 56 lit. m) din Legea viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole nr. 164/2015, cu modificările ulterioare;art. 10 alin. (1) și (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole nr. 164/2015, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 512/2016;art. 8 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 1.408/2009 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole, republicată;art. 57 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;art. 9 alin. (5) și (6) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările și completările ulterioare,ministrul agriculturii și dezvoltării rurale emite prezentul ordin.–> +
Articolul 1(1)<!–>Se aprobă Lista soiurilor de struguri de vin care pot fi plantate, replantate, altoite pe teritoriul României în scopul producerii vinului, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.(2)–>Lista soiurilor de struguri de vin care pot fi plantate, replantate, altoite pe teritoriul României cuprinde soiurile nobile de struguri de vin care aparțin speciei Vitis vinifera sativa, precum și soiurile care provin din încrucișarea speciei Vitis vinifera sativa cu alte specii ale genului Vitis.(3)<!–>Lista soiurilor și clonelor de struguri de vin și a sinonimiilor acestora care sunt permise pe teritoriul național pentru a fi plantate, replantate, altoite în scopul producerii vinului se notifică Comisiei Europene în cadrul comunicărilor oficiale, prin sistemele de comunicare existente la nivelul Uniunii stabilite prin legislația europeană, respectiv prin sistemul electronic de comunicare denumit ISAMM corespunzător domeniului de comunicări referitoare la standardele de comercializare și condițiile de producție pentru vinuri.(4)–>Lista soiurilor de struguri de vin prevăzută la alin. (1) se actualizează ori de câte ori este necesar și se comunică prin intermediul ISAMM.
+
Articolul 2La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 61/2006 pentru aprobarea Registrului soiurilor de struguri de vin existente în România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 115 din 7 februarie 2006.
+
Articolul 3Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.<!–>

p. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,–>
George Scarlat,<!–>
secretar de stat–>
București, 17 septembrie 2020.<!–>Nr. 273.–> +
ANEXĂ<!–>
LISTA–>
soiurilor de struguri de vin care pot fi plantate, <!–>
replantate, altoite pe teritoriul României în scopul producerii vinului–><!–>

Nr. crt.–> Denumirea soiului/ Culoarea bobului<!–> Sinonime–>
1.<!–> Alicante Bouschet N–> Alicante, Alicante Henri Bouschet<!–>
2.–> Admira B<!–>
3.–> Alb aromat B<!–>
4.–> Alb românesc B<!–> Alb de Akerman–>
5.<!–> Aligoté B–> Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc<!–>
6.–> Alutus N<!–> –>
7.<!–> Amurg N–> <!–>
8.–> André N<!–> –>
9.<!–> Arcaș N–> <!–>
10.–> Ardeleancă B<!–> Bacator alb, Erdely, Feher Bakator–>
11.<!–> Armaș B–>
12.<!–> Aromat de Iași B–>
13.<!–> Astra B–>
14.<!–> Auxerrois B–> Pinot Auxerrois <!–>
15.–> Băbească gri G<!–>
16.–> Băbească neagră N<!–> Grossmuttertraube, Hexentraube, Crăcana, Rară neagră, Căldărușă, Serecsia–>
17.<!–> Bacator roz Rs–> Rujita<!–>
18.–> Balada N<!–>
19.–> Barbera N<!–>
20.–> Bășicată B<!–>
21.–> Bătută neagră N<!–> Negru bătut, Zghihară neagră–>
22.<!–> Berbecel B–> Alb bătut, Alb mic, Aurel, Auriu, Cuconița, Kokorko<!–>
23.–> Bianca B<!–>
24.–> Blasius B<!–>
25.–> Braghină B<!–>
26.–> Burgund Mare N<!–> Grosser burgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger–>
27.<!–> Busuioacă de Bohotin Rs–> Schwarzer Muscat, Muscat violet cyperus, Muscat rouge de Frontignan, Muscat fioletovîi<!–>
28.–> Cabasmă albă B<!–>
29.–> Cabasmă neagră N<!–> Frâncușă neagră–>
30.<!–> Cabernet Franc N–>
31.<!–> Cabernet Sauvignon N–> Petit Vidure, Bourdeos tinto<!–>
32.–> Cadarcă N<!–> Schwarzer Kadarka, Rubinroter Kadarka, Lugojană, Gâmză, Fekete budai–>
33.<!–> Cârcioasă B–>
34.<!–> Carignan N–>
35.<!–> Chardonnay B–> Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay<!–>
36.–> Chenin Blanc B<!–>
37.–> Cinsaut N<!–>
38.–> Cioinic B<!–> Ceionic–>
39.<!–> Clairette B–> Clairette Blanche<!–>
40.–> Codană N<!–>
41.–> Colombard B<!–>
42.–> Columna B<!–>
43.–> Crâmpoșie B<!–>
44.–> Crâmpoșie selecționată B<!–>
45.–> Creață B<!–> Creață de Banat, Riesling de Banat, Zackelweiss–>
46.<!–> Cristina N–>
47.<!–> Cruciuliță B–> Petite croix<!–>
48.–> Dakapo N<!–>
49.–> Donaris B<!–>
50.–> Dornfelder N<!–>
51.–> Dunkelfelder N<!–>
52.–> Ezerfurtu B<!–>
53.–> Fetească albă B<!–> Păsărească albă, Poama fetei, Madchentraube, Leanyka, Leanka–>
54.<!–> Fetească neagră N–> Schwarze Madchentraube, Poama fetei neagră, Păsărească neagră, Coada rândunicii<!–>
55.–> Fetească regală B<!–> Konigliche Madchentraube, Konigsast, Ktralyleanka, Dănășană, Galbenă de Ardeal–>
56.<!–> Frâncușă B–> Vinoasă, Mildweisser, Mustoasă de Moldova, Poamă creață<!–>
57.–> Frumoasa de Ghioroc B<!–>
58.–> Furmint B<!–> Furmin, Șom szalai, Szegszolo, Tokay–>
59.<!–> Furmint de Miniș B–>
60.<!–> Galbenă de Odobești B–> Galbenă de Căpătanu, Galbenă Uriașă<!–>
61.–> Gamay Beaujolais N<!–> Gamay Noir –>
62.<!–> Gamay Fréaux N–>
63.<!–> Glera B–>
64.<!–> Golia B–>
65.<!–> Gordan B–> Corb alb<!–>
66.–> Gordin B<!–> Mierliță–>
67.<!–> Grand Noir de la Calmette N–>
68.<!–> Grasă de Cotnari B–> Dicktraube, Grasă, Köver szölö<!–>
69.–> Grenache Noir N<!–>
70.–> Gros Sauvignon B<!–> Sauvignonasse, Sauvignon Vert, Sauvignon verde, Tokay Friulano–>
71.<!–> Grüner Veltliner B–>
72.<!–> Haiduc N–> <!–>
73.–> Harslevelü B<!–> Frunză de tei–>
74.<!–> Iordană B–> Iordovană, Iordan<!–>
75.–> Istria B<!–>
76.–> Kerner B<!–> Weißer Herold, Weingberg S 25-30–>
77.<!–> Lagrein N–> <!–>
78.–> Majarcă albă B<!–> Slankamenka–>
79.<!–> Majarcă roșie Rs–>
80.<!–> Malbec N–> Cotes rouges, Pied de Perdrix, Plant d’Arles<!–>
81.–> Mamaia N<!–>
82.–> Marselan N<!–>
83.–> Merlot N<!–> Bigney rouge, Plant Medoc –>
84.<!–> Miorița B–>
85.<!–> Moscato Bianco B–>
86.<!–> Mourvedre N–> <!–>
87.–> Müller Thurgau B<!–> Rivaner–>
88.<!–> Muscadelle B–> Moscatello bianco, Mouscadet doux<!–>
89.–> Muscat Ottonel B<!–> Muscat Ottonel blanc–>
90.<!–> Mustoasă de Măderat B–> Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube<!–>
91.–> Nebbiolo N<!–>
92.–> Negru Aromat N<!–>
93.–> Negru de Căușani N<!–>
94.–> Negru de Drăgășani N<!–>
95.–> Negru mare N<!–>
96.–> Negru moale N<!–> Murga, Seina, Vânăta–>
97.<!–> Negru românesc N–> Negru de Akerman, Negru de Belgorod<!–>
98.–> Negru vârtos N<!–> Corb, Gordan negru–>
99.<!–> Neuburger B–> Neuburg<!–>
100.–> Novac N<!–>
101.–> Olivia N<!–>
102.–> Om rău B<!–> Verdea de România–>
103.<!–> Ozana B–>
104.<!–> Palava Rs–>
105.<!–> Pandur N–>
106.<!–> Pârciu B–>
107.<!–> Petit Verdot N–>
108.<!–> Petit sauvignon B–> Sauvignon jaune, Sauvignon mic <!–>
109.–> Petit Manseng B<!–> Mansengou, Manseng Blanc –>
110.<!–> Pinot Blanc B–> Weisser Burgunder, Weiss Burgunder, Pinot Bianco, Weißurgunder, Weißer Burgunder<!–>
111.–> Pinot Gris G<!–> Pinot grigio, Ruländer, Pinot cendré, Grauer Mönch, Grauburgunder, Grau Burgunder, Affumé–>
112.<!–> Pinot Meunier N–> Schwarzriesling, Müllerrebe<!–>
113.–> Pinot Noir N<!–> Blauer Spätburgunder, Blauer Burgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir, Spätburgunder, Pinot nero–>
114.<!–> Plăvaie B–> Bălană, Plăvană, Poamă bălaie<!–>
115.–> Portugais Bleu N<!–> Blauer Portugieser, Portugieser, Oporto–>
116.<!–> Primitivo N–> <!–>
117.–> Purpuriu N<!–>
118.–> Radames B<!–> –>
119.<!–> Raluca B–> <!–>
120.–> Rară albă B<!–> Băbească albă–>
121.<!–> Rebo N–> <!–>
122.–> Regent N<!–> –>
123.<!–> Riesling de Rhin B–> Weisser Riesling, White Riesling, Riesling Renano, Rheinriesling<!–>
124.–> Riesling italian B<!–> Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling–>
125.<!–> Rkațiteli B–> Dedali Rkațiteli, Korolioc Rkațiteli<!–>
126.–> Rondo N<!–> –>
127.<!–> Rosina Rs–>
128.<!–> Roșioară Rs–> Pamid<!–>
129.–> Roz de Miniș Rs<!–> –>
130.<!–> Saint Emilion B–> Trebbiano, Trebbiano Toscano, Ugni blanc<!–>
131.–> Saint Laurent N<!–> Sankt Laurent –>
132.<!–> Samoveanca Rs–> Negru de Somova <!–>
133.–> Sangiovese N<!–> Morellino, Calabrese Nerino, Brunello di Montalcino–>
134.<!–> Saperavi N–> <!–>
135.–> Sauvignon<!–> Sauvignon Blanc–>
136.<!–> Șarba B–> <!–>
137.–> Selection Carièrre B<!–>
138.–> Selena B<!–> –>
139.<!–> Sémillon B–> Semillon blanc <!–>
140.–> Seyval B<!–> Seyve Villard 5276–>
141.<!–> Steinchiller roz Rs–> Schiller, Ruzica Crvena, Rosentraube, Kovidinka, Dincă roșie<!–>
142.–> Sylvaner roz Rs<!–> –>
143.<!–> Sylvaner Verde B–> Silvaner, Grüner Sylvaner <!–>
144.–> Syrah N<!–> Shiraz–>
145.<!–> Tămâioasă românească B–> Busuioacă de Moldova, Muscat blanc à petit grains, Rumanische Weihrauchtraube, Tamianka, Tămâioasă albă de Drăgășani<!–>
146.–> Tămâioasă roză Rs<!–> Muscat rouge de Frontignan–>
147.<!–> Tempranillo N–> <!–>
148.–> Touriga Franca R<!–> Touriga Francesca–>
149.<!–> Touriga Nacional R–> <!–>
150.–> Traminer alb B<!–> –>
151.<!–> Traminer roz Rs–> Rosetraminer, Savagnin roz, Gewürztraminer<!–>
152.–> Unirea B<!–> –>
153.<!–> Valerien B–> Seyve Villard 23410<!–>
154.–> Varousset N<!–> Seyve Villard 23657–>
155.<!–> Verdelho B–>
156.<!–> Vilarom B–> <!–>
157.–> Viognier B<!–> Bergeron, Barbin, Rebolot, Greffou, Picotin Blanc, Vionnier, Petit Vionnier, Viogne, Galopine, Vugava bijela–>
158.<!–> Vulpea N–> <!–>
159.–> Zemoasa B<!–> Timpurie –>
160.<!–> Zghihară de Huși B–> Zghihară, Zghihară galbenă, Zghihară verde bătută<!–>
161.–> Zinfandel N<!–> –>
162.<!–> Zweigelt N–> Blauerzweigelt, Negru de Zweigelt, Zweigelt blau<!–>

–><!–>–>

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
Post
Filter
Apply Filters