ORDIN nr. 433 din 23 mai 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 369 din 30 mai 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 2INTRAT IN VIGOAREORDIN 433 23/05/2007
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 433 23/05/2007 ART. 2
ART. 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005 ART. 1
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005 ART. 2
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005 ANEXA 2
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005 ANEXA 3
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005 ANEXA 7
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 433 23/05/2007 ART. 2
ActulREFERIRE LAHG 385 25/04/2007
ActulREFERIRE LALEGE 266 15/05/2002 ART. 12
ART. 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005 ART. 1
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005 ART. 2
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005 ANEXA 2
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005 ANEXA 3
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 1366 29/12/2005 ANEXA 7
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 2INTRAT IN VIGOAREORDIN 433 23/05/2007

privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1.366/2005 pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind producerea în vederea comercializării, controlul şi certificarea calităţii şi/sau comercializarea seminţelor de legume



În baza prevederilor art. 12 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante,în baza Directivei Comisiei 2006/124/CE din 5 decembrie 2006 care amendează Directiva Consiliului 92/33/CE şi Directiva Consiliului 2002/55/CE privind comercializarea seminţelor de legume,văzând Referatul de aprobare nr. 274.152 din 14 mai 2007 al Direcţiei generale implementare politici agricole,în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin: +
Articolul ISe aprobă modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1.366/2005 pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind producerea în vederea comercializării, controlul şi certificarea calităţii şi/sau comercializarea seminţelor de legume, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 122 bis din 8 februarie 2006, potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.
+
Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 iulie 2007.p. Ministrul agriculturiişi dezvoltării rurale,Gheorghe Albu,secretar de statBucureşti, 23 mai 2007.Nr. 433.
+
Anexa 1. Alineatul (2) al articolului 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:"(2) Prezentul ordin transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei Consiliului 2002/55/CE privind comercializarea seminţelor de legume, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene nr. L 193 din 20 iulie 2002, ultima dată amendată prin Directiva Comisiei 2006/124/CE din 5 decembrie 2006, precum şi ale Directivei Consiliului 89/14/CEE din 15 decembrie 1988.” 2. Litera B a alineatului (1) al articolului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"B. legume reprezintă plantele din speciile destinate producţiei din agricultură sau horticultură, dar nu pentru folosire în scop ornamental:
– Allium cepa L.
– Cepa Group Onion; ceapă Echalion, ceapă eşalotă tip "banană"
– Aggregatum Group Shallot; ceapă eşalotă
– Allium fistulosum L. Japanese bunching onion or Welsh onion; ceapă de stufat
– Allium porrum L. Leek; praz
– Allium sativum L. Garlic; usturoi
– Allium schoenoprasum L. Chives; ceapă de tuns
– Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. Chervil; asmăţui
– Apium graveolens L. Celery; ţelină de peţiol şi frunze Celeriac, ţelină de rădăcină
– Asparagus officinalis L. Asparagus; sparanghel
– Beta vulgaris L. Beetroot including Cheltenham beet; sfeclă roşie Spinach beet or Chard; sfeclă de peţiol sau mangold
– Brassica oleracea L. Curly kale; varză creaţă Cauliflower; conopidă Sprouting broccoli or Calabrese; broccoli Brussels sprouts; varză de Bruxelles Savoy cabbage; varză creaţă White cabbage; varză albă Red cabbage; varză roşie Kohlrabi; gulie
– Brassica rapa L. Chinese cabbage; varză chinezească Turnip; napi
– Capsicum annuum L. Chilli or pepper; ardei
– Chicorium endivia L. Curled-leaved endive; cicoare creaţă sau cicoare de grădină Plain-leaved; scarola
– Chicorium intybus L. Witloof chicory; andivă Large-leaved chicory or Italian chicory; cicoare cu frunză lată sau cicoare italiană Industrial chicory; cicoare industrială
– Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai Watermelon; pepene verde
– Cucumis melo L. Melon; pepene galben
– Cucumis sativus L. Cucumber; castravete cu fruct semilung şi lung Gherkin; castravete cu fruct scurt
– Cucurbita maxima Duchesne Gourd; dovleac comestibil
– Cucurbita pepo L. Marrow or Courgette; dovlecel
– Cynara cardunculus L. Globe artichoke, anghinare Cardoon, cardon
– Daucus carota L. Carrot; morcov Fooder carrot; morcov furajer
– Foeniculum vulgare Mill. Fennel; fenicul
– Lactuca Sativa L. Lettuce; salată
– Lycopersicon esculentum Mill. Tomato; tomate
– Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill Parsley; pătrunjel
– Phaseolus coccineus L. Runner bean; fasole de Spania
– Phaseolus vulgaris L. Dwarf French bean; fasole pitică Climbing French bean; fasole urcătoare
– Pisum sativum L. (partim) Wrinkled pea, mazăre cu bob zbârcit Round pea, mazăre cu bob neted Sugar pea; mazăre dulce
– Raphanus sativus L. Radish, ridiche Black radish; ridiche neagră
– Rheum rhabarbarum L. Rhubarb; revent
– Scorzonera hispanica L. Scorzonera or Back salsify; scorţoneră
– Solanum melongena L. Aubergine or Egg plant; pătlăgele vinete
– Spinacia oleracea L. Spinach; spanac
– Valerianelle locusta (L.) Laterr. Corn salad or Lamb's lettuce; fetică
– Vicia faba L. (partim) Broad bean; bob
– Zea mays L. (partim) Sweet corn; porumb zaharat Popcorn; porumb de floricele"

3. La anexa nr. 2, litera a) a punctului 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"3. Seminţele trebuie să satisfacă, de asemenea, următoarele condiţii: a) Norme (standarde)
Specia Puritatea fizică minimă (% în greutate) Conţinutul maxim în seminţe din alte specii de plante (% în greutate) Germinaţia minimă (% glomerule sau seminţe pure)
Allium cepa 97 0,5 70
Allium fistulosum 97 0,5 65
Allium porrum 97 0,5 65
Allium sativum 97 0,5 65
Allium schoenoprasum 97 0,5 65
Anthriscus cerefolium 96 1 70
Apium graveolens 97 1 70
Asparagus officinalis 96 0,5 70
Beta vulgaris (sfecla Cheltehnam) 97 0,5 50 (glomerule)
Beta vulgaris (alte subspecii) 97 0,5 70 (glomerule)
Brassica oleracea (conopidă) 97 1 70
Brassica oleracea (altele decât conopida) 97 1 75
Brassica rapa (varză chinezească) 97 1 75
Brassica rapa (nap) 97 1 80
Capsicum annuum 97 0,5 65
Cichorium intybus (partim) (andive, cicoare italiană) 95 1,5 65
Cichorium intybus (partim) (cicoare industrială) 97 1 80
Cichorium endivia 95 1 65
Citrullus lanatus 98 0,1 75
Cucumis melo 98 0,1 75
Cucumis sativus 98 0,1 80
Cucurbita maxima 98 0,1 80
Cucurbita pepo 98 0,1 75
Cynara cardunculus 96 0,5 65
Daucus carota 95 1 65
Foeniculum vulgare 96 1 70
Lactuca sativa 95 0,5 75
Lycopersicon esculentum 97 0,5 75
Petroselinum crispum 97 1 65
Phaseolus coccineus 98 0,1 80
Phaseolus vulgaris 98 0,1 75
Pisum sativum 98 0,1 80
Raphanus sativus 97 1 70
Rheum rhabarbarum 97 0,5 70
Scorzonera hispanica 95 1 70
Solanum melongena 96 0,5 65
Spinacia oleracea 97 1 75
Valerianella locusta 95 1 65
Vicia faba 98 0,1 80
Zea mays 98 0,1 85"

4. La anexa nr. 3, litera a) a punctului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"2. a) Greutatea minimă a unui eşantion:
Specia Greutatea (în g)
Allium cepa 25
Allium fistulosum 15
Allium porrum 20
Allium sativum 20
Allium schoenoprasum 15
Anthricus cerefolium 20
Apium graveolens 5
Asparagus officinalis 100
Beta vulgaris 100
Brassica oleracea 25
Brassica rapa 20
Capsicum annuum 40
Cichorium intybus (partim) (andive, cicoare italiană) 15
Cichorium intybus (partim) (cicoare industrială) 50
Cichorium endivia 15
Citrullus lanatus 250
Cucumis melo 100
Cucumis sativus 25
Cucurbita maxima 250
Cucurbita pepo 150
Cynara cardunculus 50
Daucus carota 10
Foeniculum vulgare 25
Lactuca sativa 10
Lycopersicon esculentum 20
Petroselinum crispum 10
Phaseolus coccineus 1000
Phaseolus vulgaris 700
Pisum sativum 500
Raphanus sativus 50
Rheum rhabarbarum 135
Scorzonera hispanica 30
Solanum melongena 20
Spinacia oleracea 75
Valerianella locusta 20
Vicia faba 1000
Zea mays 1000"

5. La anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi certificarea seminţelor", capitolul II, litera G, punctul 3, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:"b) când rezultatul din parcelele de control arată că identitatea şi puritatea varietală nu au fost menţinute, autoritatea oficială poate interzice comercializarea seminţei obţinute din parcelele şi loturile respective;".6. La anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi certificarea seminţelor", capitolul II, litera G, punctul 4.2, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:"b) din sămânţa Certificată şi sămânţa Standard un eşantion din fiecare partidă sau lot;".7. La anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi certificarea seminţelor, capitolul II, litera G, punctul 4.6 se modifică şi va avea următorul cuprins:"4.6. Se consideră corespunzătoare puritatea varietală determinată în postcontrol, egală cu normele interne de puritate varietală din tabelul nr. 2 din prezenta anexă sau mai reduse cu maximum 1%, iar în cazul hibrizilor se consideră satisfăcătoare puritatea varietală de minimum 95%."8. La anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea seminţelor, secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Tabel nr. 1. – Norme interne privind prezenţa organismelor dăunătoare care afectează calitatea seminţelor de legume
Specia Organismul dăunător
1 2
Ardei Fusarium oxysporum
Plante-mamă Bulboase rădăcinoase Erwinia carotovora
Fasole Pseudomonas syringae pv. phaseolicola
Colletotrichum lindemuthianum
Acanthoscelides obtectus
Bostănoase Pseudomonas syringae pv. lachrymans
Colletotrichum lagenarium
Ceapă şi praz Allium virus 1
Erwinia carotovora
Peronospora destructor
Helminthosporium alii
Mazăre Ascochyta pisi
Bruchus pisorum
Vărzoase, ridichi Alternaria brassicae
Stemphyllium brassicae
Xanthomonas campestris pv. campestris
Phoma lingam
Ceutorhynchus assimilis
Tomate Pseudomonas syringae pv. Tomato
Fusarium oxysporum
Phytophthora infestans
Ascochyta hortorum
Vinete Ascochyta hortorum"

9. La anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea seminţelor, secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Tabel nr. 2. – Norme interne privind condiţiile de puritate varietală la soiuri, pentru aprobarea în câmp
Specificare Puritatea varietală minimă, %
Prebază, Bază Certificată
Ardei 98 96
Andivă 97 95
Asmăţui 97 95
Bob 98 96
Brocoli, conopidă 97 94
Cardon 97 95
Castraveţi 98 96
Ceapă, praz 97 95
Cicoare creaţă, industrială 97 95
Dovlecel 97 95
Dovleac 99 96
Fasole, mazăre 99 96
Fenicul 97 94
Fetică 98 96
Gulie 98 96
Morcov 97 95
Napi 95 93
Pătrunjel de rădăcină, frunze 97 95
Pepene galben, verde 97 94
Ridichi 97 95
Salată 97 94
Sfeclă roşie, peţiol 97 95
Scorţoneră 97 94
Spanac 98 95
Sparanghel 95 93
Ţelină 97 94
Tomate 98 96
Varză albă, creaţă, roşie, de Bruxelles, chinezească 97 95
Vinete 97 95
NOTĂ: Normele din tabel pentru sămânţă Certificată sunt ap licabile şi seminţei Standard."

10. La anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea seminţelor", secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Tabelul nr. 3. – Norme interne privind umiditatea recomandată pentru seminţele de legume
A. Specii cuprinse în Directiva Consiliului 2002/55/CE
Nr. crt. Specia Umiditatea maximă (%)
În ambalaje normale În ambalaje ermetice
1. Allium cepa 12 6
2. Allium fistulosum 12 6
3. Allium porum 12 6
4. Allium sativum 12 6
5. Allium schoenoprasum 12 6
6. Anthriscus cerefolium 12 8
7. Apium graveolens 12 7
8. Asparagus officinalis 12 7
9. Beta vulgaris 13 9
10. Brassica oleracea 10 6
11. Brassica rapa 10 6
12. Capsicum annuum 11 5
13. Cichorium intybus 12 6
14. Cichorium endivia 12 6
15. Citrullus Ianatus 10 7
16. Cucumis melo 10 7
17. Cucumis sativus 10 7
18. Cucurbita maxima 10 7
19. Cucurbita pepo 10 7
20. Cynara cardunculus 12 8
21. Daucus carota 11 7
22. Foeniculum vulgare 12 7
23. Lactuca sativa 9 6
24. Lycopersicon esculentum 11 8
25. Petroselinum crispum 12 7
26. Phaseolus coccineus 14 11
27. Phaseolus vulgaris 14 11
28. Pisum sativum 14 11
29. Raphanus sativus 12 7
30. Rheum rhabarbarum 12 7
31. Scorzonera hispanica 12 8
32. Solanum melongena 11 8
33. Spinacia oleracea 13 9
34. Valerianella locusta 12 7
35. Vicia faba 14 11
36. Zea mays 14 10
NOTĂ: Normele din tabele sunt aplicabile şi seminţei Standard."

––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
Post
Filter
Apply Filters