ORDIN nr. 561 din 16 august 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 720 din 23 august 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 457 23/06/2004
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 457 23/06/2004 ART. 3
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 457 23/06/2004 ART. 5
ART. 1MODIFICA PEORDIN 457 23/06/2004 ART. 9
ART. 1MODIFICA PEORDIN 457 23/06/2004 ANEXA 1
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 23/06/2004
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 23/06/2004 ART. 3
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 23/06/2004 ART. 5
ART. 1MODIFICA PENORMA 23/06/2004 ART. 9
ART. 1MODIFICA PENORMA 23/06/2004 ANEXA 1
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 457 23/06/2004
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 23/06/2004
ANEXA 2MODIFICA PEORDIN 457 23/06/2004 ANEXA 2
ANEXA 2MODIFICA PENORMA 23/06/2004 ANEXA 2
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 155 03/03/2005
ActulREFERIRE LAHG 267 26/02/2004 ART. 9
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 457 23/06/2004
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 457 23/06/2004 ART. 3
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 457 23/06/2004 ART. 5
ART. 1MODIFICA PEORDIN 457 23/06/2004 ART. 9
ART. 1MODIFICA PEORDIN 457 23/06/2004 ANEXA 1
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 23/06/2004
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 23/06/2004 ART. 3
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 23/06/2004 ART. 5
ART. 1MODIFICA PENORMA 23/06/2004 ART. 9
ART. 1MODIFICA PENORMA 23/06/2004 ANEXA 1
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 457 23/06/2004
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 23/06/2004
ANEXA 2MODIFICA PEORDIN 457 23/06/2004 ANEXA 2
ANEXA 2MODIFICA PENORMA 23/06/2004 ANEXA 2
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind modificarea şi completarea anexei "Norme tehnice de clasificare a carcaselor de porci" la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004



Având în vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare,văzând Referatul de aprobare nr. 100.965/2006,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite următorul ordin: +
Articolul IAnexa "Norme tehnice de clasificare a carcaselor de porci" la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 25 iunie 2004, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:1. După articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, care va avea următorul cuprins:"Art. 3^1. – (1) Abatorul răspunde de cântărirea corectă a carcaselor şi ia măsuri pentru înlăturarea cauzelor care pot influenţa corectitudinea cântăririi şi greutatea carcasei, cum ar fi:a) verificarea echipamentelor de cântărire, conform normelor metrologice în vigoare;b) prezentarea corectă a carcasei, conform prevederilor alin. (1) al art. 2 din prezentele norme tehnice, cu excizii corecte ale organelor genitale, ale limbii, osânzei, rinichilor, diafragmei şi cu excizii din motive veterinare, pentru evitarea aplicării unor corecţii de greutate eronate;c) înregistrarea corectă a greutăţii cârligelor de abator, în cazul în care sunt folosite mai multe tipuri de cârlige.(2) Clasificatorul răspunde de înregistrarea corectă a greutăţii carcasei în raportul de clasificare, inclusiv de aplicarea exactă a corecţiilor de greutate, atunci când este cazul."2. După alineatul 2 al articolului 5 se introduce un nou alineat, alineatul (3), care va avea următorul cuprins:"(3) Plata animalelor se face în funcţie de procentul de ţesut muscular din greutatea carcasei, conform grilei de preţuri elaborate de Comisia de clasificare a carcaselor, prevăzută în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice."3. Articolul 9 va avea următorul cuprins:"Art. 9. – Metodele utilizate pentru clasificarea carcaselor de porci sunt metodele de estimare a conţinutului de ţesut muscular, prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele norme tehnice."4. Se introduce o nouă anexă, anexa nr. 1 la normele tehnice, al cărei cuprins este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul ordin, iar anexa "Metode şi echipamente utilizate în România pentru clasificarea carcaselor de porci" la normele tehnice devine anexa nr. 2 la normele tehnice, al cărei cuprins este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
+
Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
+
Articolul IIIAnexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.Ministrul agriculturii,pădurilor şi dezvoltării rurale,Gheorghe FluturBucureşti, 16 august 2006.Nr. 561.
+
Anexa 1GRILA DE PREŢURIaplicată la plata carcaselor clasificate de porci

CLASA de calitate a carcasei Procent de ţesut muscular în carcasă Procent de bonificaţie sau de reducere a preţului carcaselor 1,5% ±2%
A >= 60% +18,0%
59% +16,0%
58% +14,0%
57% +12,0%
56% +10,0%
55% +8,0%
U 54% +6,0%
53% +4,5%
52% +3,0%
51% +1,5%
50% PREŢ NEGOCIAT PENTRU NIVELUL DE REFERINŢĂ
R 49% -1,5%
48% -3,0%
47% -4,5%
46% -6,0%
45% -7,5%
O 44% -9,5%
43% -11,5%
42% -13,5%
41% -15,5%
40% -17,5%
P 39% -19,5%
38% -21,5%
37% -23,5%
36% -25,5%
<= 35% -27,5%

Nivelul de referinţă al grilei de preţuri se referă la un conţinut de 50% de ţesut muscular din greutatea carcasei. Orice procent de ţesut muscular peste 50% se bonifică cu 1,5 % – 2% faţă de preţul negociat pentru nivelul de referinţă. Orice procent de ţesut muscular sub 50% se reduce cu 1,5 % – 2% faţă de preţul negociat pentru nivelul de referinţă. Preţul pentru nivelul de referinţă este cel negociat de abator cu fiecare producător în parte. +
Anexa 2METODE ŞI ECHIPAMENTEutilizate în România pentru clasificarea carcaselor de porciA. Metodă cu sondă opticăa) 'ad cu echipamentul FAT-O-MEATER1. Clasificarea carcaselor de porci se realizează folosindu-se formula de estimare prezentată pct. 2, bazată pe valori ale măsurătorilor realizate cu echipamentul FAT-O-MEATER2. Procentul de ţesut muscular al carcasei se calculează pe baza următoarei formule:Y = 52,2925 – 0,5252 x G(1) + 0,1837 x F(1),În care:Y: procentul estimat de ţesut muscular în carcasă;G(1): grosimea stratului de slănină între a treia şi a patra ultimă coastă, la 7 cm de la linia mediană;F(1): grosimea muşchiului longissimus dorsi între a treia şi a patra ultimă coastă, la 7 cm de la linia mediană.Formula este valabilă pentru carcase care au greutatea între 50 – 120 kg.3. Metoda se aplică începând cu 1 ianuarie 2005, în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent peste 200 de porci/săptămână.b) – cu echipamentul OPTIGRADE-PRO1. Clasificarea carcaselor de porci se realizează folosindu-se formula de estimare prezentată la pct. 2, bazată pe valori ale măsurătorilor realizate cu echipamentul OPTIGRADE-PRO.2. Procentul de ţesut muscular al carcasei se calculează pe baza următoarei formule:Y = 59,1403 – 0,8642 x G(1) + 0,1790 x F(1), în care:Y = procentul estimat de ţesut muscular în carcasă;G(1) = grosimea stratului de slănină între a treia şi a patra ultimă coastă, la 7 cm de la linia mediană;F(1) = grosimea muşchiului longissimus dorsi între a treia şi a patra ultimă coastă, la 7 cm de la linia mediană.Formula este valabilă pentru carcase care au greutatea între 50-120 kg.3. Metoda se aplică, în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent peste 200 de porci/săptămână.B. Metoda manuală ZWEI PUNKTE (ZP) cu rigla şi/sau cu echipamentul OPTISCAN-TP1. clasificarea carcaselor de porci se realizează folosindu-se formula de estimare ZP2. Procentul de ţesut muscular se calculează pe baza următoarei formule:Y = 51,1639 – 0,6145 x S(1) + 0,1910 x S(2),în care:Y = procentul estimat de ţesut muscular în carcasă;S(1) = grosimea stratului de slănină deasupra muşchiului Gluteus medius, inclusiv pielea determinată la minimum;S(2) = grosimea cărnii în linie dreaptă dintre canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.Formula este valabilă pentru carcase care au greutatea între 50-120 kg.3. Metoda ZP cu rigla se aplică, începând cu 1 iulie 2005, în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent sub 200 de porci/săptămână.4. Până la data de 30 septembrie 2006, în unităţile de abatorizare care au sacrificat în medie, în anul precedent peste 200 porci/săptămână, se poate folosi la clasificarea carcaselor şi metoda ZWEI PUNKTE (ZP) cu rigla şi/sau cu echipamentul OPTISCAN-TP.–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
Post
Filter
Apply Filters