ORDIN nr. 62 din 27 ianuarie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATIINr. 62 din 27 ianuarie 2004MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUINr. 103 din 4 februarie 2004
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 302 din 6 aprilie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 4
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 9
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 12
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 13
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 16
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 4
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 9
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 12
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 13
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 16
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 743 03/07/2003
ActulREFERIRE LAHG 739 03/07/2003
ActulREFERIRE LAOUG 97 21/06/2001 ART. 13
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 4
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 9
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 12
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 13
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 16
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 4
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 9
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 12
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 13
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 16
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consumul uman



În temeiul art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, al Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului,văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat nr. OB/653/2004,ministrul sănătăţii şi ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului emit următorul ordin: +
Articolul INormele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consumul uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 din 3 octombrie 2002, se modifică şi se completează potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.
+
Articolul IIDirecţia generală sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, împreună cu Direcţia de producţie animală şi industrie alimentară şi direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
+
Articolul IIIPrezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.Ministrul sănătăţii,Ovidiu Brînzanp. Ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului,Petre Daea,secretar de stat
+
Anexa Articol unic. Anexele la ordinul Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor nr. 438/295/2002 se modifică şi se completează după cum urmează :1. La anexa nr. IV la Norme "Lista cu produsele alimentare la care se pot adăuga numai anumiţi coloranţi autorizaţi", rândul nr. 20 coloana produse alimentare se va completa şi va a vea următorul conţinut: "salam , cremwursti, cârnaţi, mezeluri, pateuri şi supe", în loc de "cârnaţi, pateuri şi supe".2.(a) În Anexa IX la Norme "Lista cu aditivii alimentari general autorizaţi pentru utilizarea în produsele alimentare" se adaugă aditivul E 949 Hidrogen(b) la punctul 3 din Nota se adaugă E 949 în textul corespunzător simbolului *3. La Anexa XII la Norme "Lista cu alţi aditivi autorizaţi" se adaugă următoarele:(a) în coloana 3 şi 4 la aditivul E 445 esteri glicerici din răşini lemnoase se vor adaugă următoarele:

Băuturi tulburi alcoolice 100 mg/l
Băuturi tulburi alcoolice conţinând mai puţin de 15% vol. alcool 100 mg/l

(b)se vor adaugă următorii aditivi alimentari:

E 650 Acetat de zinc Guma de mestecat 1000 mg/kg
E 943 a
E 943 b
E 944

Butan
Izo-butan
Propan

Ulei vegetal pentru pulverizat
tigăile (numai pentru uz
profesional)
Spray pe bază de emulsie apoasa
quantum
satis

4. La Anexa XIII la Norme "Lista cu substanţele suport şi solvenţii purtători autorizaţi" se inlocuieste primul rând astfel:

E 1520

Propan 1,2 – diol
(propilen glicol)

Coloranţi, emulgatori, antioxidant şi
enzime (doza maxima de 1 g/kg în
produsul alimentar)
* Substanţele pot fi de asemenea utilizate în produsele alimentare prevăzute
în art. 17 aliniatul 3

5. La Anexa XV la Norme "Criterii specifice de puritate pentru coloranţi" din Ordinul M.S.F. şi M.A.A.P. nr. 438/295/2002 se va inlocui textul referitor la criteriile specifice de puritate pentru coloranţii:E 160 a (i) amestec de caroteniE 160 a (îi) beta carotenAstfel:E 160 a (i) AMESTEC DE CAROTENI1. Caroteni din plante

Sinonime
Definiţie

Clasa
Index culoare nr.
Einecs
Formula chimica

Masa moleculara
Compoziţie

Identificare

A. Spectrometrie
Puritate
Reziduuri de solvenţi

Arsen
Plumb
Mercur
Cadmiu

Colorant portocaliu Cl 5
Amestecul de caroteni se obţine prin extracţia cu
solvent din speciile de plante comestibile, morcovi,
uleiuri vegetale, iarba, lucerna şi urzica.

Principiul de colorare de baza consta în carotenoide
din care beta-caritenul reprezintă o parte majoră.
Pot fi prezenţi α, ă-caroten şi alţi pigmenţi. Pe
lângă pigmentii de culoare aceasta substanţa poate
conţine uleiuri, grăsimi şi ceara prezente în mod
natural în materia prima

Numai următorii solvenţi pot fi utilizaţi la extrac-
ţie: acetona, metil-etil-cetona, metanol, etanol,
propanol-2, hexan, (*), diclor-metan şi dioxid de
carbon.

Carotenoide
75130
230-636-6
â-caroten;C(40)H(56)

â-caroten: 536,88
Conţine minim 5 % caroteni (calculaţi sub forma de
â-caroten). Pentru produsele obţinute prin extracţia
uleiurilor vegetale: conţinutul este de minim 0,2 %
în grăsimi comestibile.
E^1% 2 500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan.

Absorbţie maxima în ciclohexan la 440-457 nm şi
470-486 nm

Acetona
Metiletilcetona
Metanol maxim 50 mg/kg separat sau în combinaţie
Propanol-2
Hexan
Etanol

Diclormetan maxim 10 mg/kg
Maxim 3 mg/kg
Maxim 5 mg/kg
Maxim 1 mg/kg
Maxim 1 mg/kg

2. Caroteni algali

Definiţie

Clasa
Index culoare nr.
Formula chimica

Masa moleculara
Compoziţie

Identificare
A. Spectrometrie

Puritate
Tocoferoli naturali
în ulei comestibil
Arsen
Plumb
Mercur
Cadmiu

Carotenii se pot obţine de asemenea din algele
Dunaliella salina, care cresc în marile lacuri sărate
situate în Whyalla, sudul Australiei. Beta-carotenul
este extras prin utilizarea unui ulei esenţial.
Preparatul este 20-30 % suspensie în ulei comestibil.
Raportul izomerilor trans-cis variază între 50/50
şi 71/29.

Principiul major de colorare consta în carotenoide
din care beta-carotenul reprezintă o parte majoră.
Pot fi prezenţi alfa-carotenul, luteina, zeaxantinul
şi beta-criptocxantinul Pe lângă pigmentii de
colorare, aceasta substanţa poate contine uleiuri,
grăsimi şi ceruri care sunt prezente în mod natural
în materia prima.

Carotenoide
75130
â-caroten; C(40)H(56)

â-caroten: 536,88
Conţinut de caroteni (calculaţi sub forma de
â-caroten) este de minim 20 %.

1%
E 2 500 la cca. 440-457 rnn în ciciohexan.
1cm

Absorbţie maxima în ciciohexan la 448457 şi
474-486 nm.

Maxim 0,3 %
Maxim 3 mg/kg
Maxim 5 mg/kg
Maxim 1 mg/kg
Maxim 1 mg/kg

E 160 a (îi) BETA – CAROTEN 1. Beta-caroten

Sinonime
Definiţie

Carotenoide
Clasa
Index culoare nr.
Einecs

Denumire chimica
Formula chimica
Masa moleculara
Compoziţie

Descriere

Identificare
A. Spectrometrie
Puritate
Cenuşa sulfatată
Coloranţi auxiliari

Arsen
Plumb
Mercur
Cadmiu

Colorant alimentar portocaliu Cl 5
Prezentele specificăţii se aplică în mod predominant
la toţi izomerii trans-ai â-carotenului împreună cu
mici cantităţi de alte carotenoide. Preparatele
diluate şi stabilizate pot prezenta diferite
proporţii de izomeri cis/trans.

40800
230-636-6

â-caroten, â, â-caroten
C(40)H(56)
536,88
Conţinut minim 96 % total coloranţi (exprimaţi sub
forma de â-caroten).

1%
E 2 500 la cca. 440-457 nm în ciciohexan.
1cm
Cristale sau pudra cristalina de culoare roşie spre
rosu-maroniu.

Absorbţie maxima în ciciohexan la 453-456 nm

Maxim 0,2 %
Alte carotenoide decât â-carotenul maxim 3 % din
coloranţii totali
Maxim 3 mg/kg
Maxim 5 mg/kg
Maxim 1 mg/kg
Maxim 1 mg/kg

2. Beta-caroten din Blakeslea trispora

Sinonime
Definiţie

Clasa
Index culoare nr.
Einecs
Denumire chimica
Formula chimica
Masa moleculara
Compoziţie

Descriere
Identificare
A. Spectrometrie
Puritate
Reziduuri de solvenţi

Cenuşa sulfatată
Coloranţi auxiliari
Arsen
Plumb
Mercur
Cadmiu
Afla toxina B(1)
Micotoxine :
T 2
Ochratoxina
Zearalenona
Microbiologie:
Mucegaiuri
Drojdii
Salmonella
Escherichia coli

Colorant alimentar portocaliu Cl 5
Obţinut printr-un proces de fermentaţie prin
utilizarea unei culturi mixte din forme sexuale (+)
şi (-) a tulpinilor naturale a ciupercii Blakeslea
trispora. Beta-carotenul este extras din biomasa cu
acetat de etil şi apoi cristalizat. Produsul
cristalizat consta în principal din trans â-caroten.
Datorita procesului natural de fermentaţie cca. 3 %
din produs consta în amestec de caroteni specifici
produsului.
Carotenoide
40800
230-636-6
â-caroten, â, â-caroten
C(40)H(56)
536,88
Conţinut minim 96 % total coloranţi (exprimaţi sub
forma de â-caroten).

1%
E 2 500 la cca. 440-457 nrn în ciclohexan.
1cm

Cristale sau pudra cristalina de culoare roşie spre
rosu-maroniu.

Absorbţie maxima în ciclohexan la 453-456 nm
Acetat de etil
Etanol maxim 0,8 % separat sau în combinaţie
Maxim 0,2 %
Alte carotenoide decât P-carotenul maxim 3 % din
coloranţii totali
Maxim 3 mg/kg
Maxim 5 mg/kg
Maxim 1 mg/kg
Maxim 1 mg/kg
Absent

Absent
Absent
Absent

Maxim 100/g
Maxim 100/g
Absent în 25 g
Absent în 5 g

(*) Benzen maxim 0,05 % v/v6. La Anexa XVI la Norme "Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori" din Ordinul M.S.F. şi M.A.A.P. nr. 438/295/2002 se înlocuieşte textul referitor la criteriile specifice de puritate pentru îndulcitorii:E 421 manitol (1. manitol, 2. manitol fabricat prin fermentaţie)E 950 acesulfam KAstfel:

E 421 MANITOL
1. Manitol
Sinonime D-manitol
Definiţie Fabricat prin hidrogenarea catalitică a soluţiilor de carbohidraţi conţinând glucoză şi/sau fructoză.
Denumire chimică D-manitol
EINECS 200-711-8
Formula chimică C6H14O6
Masa moleculară 182,2
Compoziţie Conţinutul de D-manitol este de minim 96% şi maxim de 102%, raportat la substanţa uscată
Descriere Pudră cristalină albă, inodoră.
Identificare
A. Solubilitate Solubil în apă, foarte puţin solubil în etanol, practic insolubil în eter.
B. Interval de topire Între 164°C-169°C
C. Cromatografie în strat subţire Test pozitiv
D. Rotaţie specifică [alfa]20(D) + 23° până la + 25° (soluţie borată).
E. pH Între 5 şi 8
La 10 ml soluţie 10% g/vol de probă se adaugă 0,5 ml soluţie saturată de clorură de potasiu, apoi se măsoară pH-ul.
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 0,3% (105°C, 4 ore)
Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză
Zaharuri totale Maxim 1%, exprimate în glucoză
Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%
Cloruri Maxim 70 mg/kg
Sulfaţi Maxim 100 mg/kg
Nichel Maxim 2 mg/kg
Plumb Maxim 1 mg/kg
2. Manitol fabricat prin fermentaţie
Sinonime D-manitol
Definiţie Fabricat prin fermentaţie discontinuă în condiţii aerobice a unei tulpini convenţionale a drojdiei Zygosaccharomyces rouxii
Denumire chimică D-manitol
Einecs 200-711-8
Formula chimică C6H14O6
Masa moleculară 182,2
Compoziţie Minim 99%, raportat la substanţa uscată
Descriere Pudră cristalină albă, inodoră.
Identificare
A. Solubilitate Solubil în apă, foarte puţin solubil în etanol, practic insolubil în eter.
B. Interval de topire Între 164°C – 169°C
C. Cromatografie în strat subţire Test pozitiv
D. Rotaţie specifică [alfa]20(D) + 23° până la + 25° (soluţie borată).
E. pH Între 5 şi 8
La 10 ml soluţie 10% g/vol de probă se adaugă 0,5 ml soluţie saturată de clorură de potasiu, apoi se măsoară pH-ul.
Puritate
Arabitol Maxim 0,3%
Pierderi la uscare Maxim 0,3% (105°C, 4 ore)
Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză
Zaharuri totale Maxim 1%, exprimate în glucoză
Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%
Cloruri Maxim 70 mg/kg
Sulfaţi Maxim 100 mg/kg
Plumb Maxim 1 mg/kg
Bacterii aerobe mezofile Maxim 103/g
Coliformi Absent în 10 g.
Salmonella Absent în 10 g
E. coli Absent în 10 g
Staphylococcus aureus Absent în 10 g
Pseudomonas aeruginosa Absent în 10 g
Mucegaiuri Maxim 100/g
Drojdii Maxim 100/g
E 950 ACESULFAM K
Sinonime Acesulfam de potasiu, acesulfam, sare de potasiu a 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oxatiazin-4-ona-2,2 dioxid
Definiţie
Denumire chimică Sare de potasiu a 6-metil-1,2,3-oxatiazin-4 (3H)-ona-2,2-dioxid
Einecs 259-715-3
Formula chimică C4H4NO4SK
Masa moleculară 201,24
Compoziţie Minim 99% C4H4NO4SK raportat la substanţa uscată
Descriere Pudră cristalină albă, inodoră. Este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât sucroza.
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubilă în apă, foarte puţin solubilă în etanol
B. Absorbţie în ultraviolet Maxim 227 ± 2 nm pentru o soluţie de 10 mg în 1.000 ml de apă.
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 1% (105°C, două ore)
Impurităţi organice Test pozitiv pentru 20 mg/kg componenţi activi în UV.
Fluor Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 1 mg/kg

7. La Anexa XVII la Norme "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari" se adaugă criterii specifice de puritate pentru următorii aditivi alimentari:

E 170 (i) CARBONAT DE CALCIU
Sinonime Pigment alb Cl 18, cretă
Definiţie Carbonatul de calciu este produsul obţinut din calcar brut sau prin precipitarea ionilor de calciu cu ioni de carbonat.
Clasa Anorganic
Index culoare nr. 77220
Einecs Carbonat de calciu: 207-439-9
Calcar: 215-279-6
Denumire chimică Carbonat de calciu
Formula chimică CaCO3
Masa moleculară 100,1
Compoziţie Conţine minim 98% raportat la substanţa anhidră
Descriere Pudră cristalină albă sau amorfă, inodoră şi insipidă
Identificare Practic insolubil în apă şi alcool. Se dizolvă cu efervescenţă în acid acetic diluat, în acid clorhidric diluat şi acid azoic diluat, iar soluţiile rezultante, după fierbere, dau rezultate pozitive pentru testele de verificare pentru calciu.
Solubilitate
Puritate
Pierdere la uscare Maxim 2% (200°C, 4 ore)
Substanţe insolubile în acid Maxim 0,2%
Săruri de magneziu şi bazice Maxim 1,5%
Fluorură Maxim 50 mg/kg
Stibiu (Sb)
Cupru (Cu)
Crom (Cr) Maxim 100 mg/kg, separat sau în combinaţie
Zinc (Zn)
Bariu (Ba)
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 10 mg/kg
Cadmiu Maxim 1 mg/kg
E 353 ACID METATARTARIC
Sinonime Acid ditartaric
Definiţie
Denumire chimică Acid metatartaric
Formula chimică C4H6O6
Compoziţie Minim 99,5%
Descriere Pudră sau cristale de culoare albă sau gălbuie. Foarte delicvescent cu un uşor miros de caramel.
Identificare
A. Foarte solubil în apă şi etanol.
B. Puneţi o probă de 1 până la 10 mg din această substanţă într-un tub test cu 2 ml de acid sulfuric concentrat şi 2 picături de reactiv sulfo-resorcinol. Prin încălzire la 150°C apare o coloraţie violetă intensă.
Puritate
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
E 354 TARTRAT DE CALCIU
Sinonime L-Tartrat de calciu
Definiţie
Denumire chimică L(+)-2,3 dihidroxibutandionat de calciu dihidrat
Formula chimică C4H4CaO6▪2H20
asa moleculară 224,18
Compoziţie Minim 98,0%
Descriere Pudră cristalină fină de culoare albă sau crem
Identificare
A. Uşor solubil în apă.
Solubilitatea aproximativ 0,01 g/100 ml apă (20°C).
Greu solubil în etanol.
Uşor solubil în dietil eter. Solubil în acizi. De la +7,0° la +7,4° (0,1% în soluţie de HCl 1 N)
B. Rotaţia specifică [a]20D Între 6,0 şi 9,0
C. pH-ul unei soluţii apoase de 5%
Puritate Maxim 1 g/kg
Sulfaţi (ca H2SO4) Maxim 3 mg/kg
Arsen Maxim 5 mg/kg
Plumb Maxim 1 mg/kg
Mercur
E 356 ADIPAT DE SODIU
Definiţie
Denumire chimică Adipat de sodiu
EINECS 231-293-5
Formula chimică C6H8Na2O4
Masa moleculară 190,11
Compoziţie Minim 99,0% (în baza anhidră)
Descriere Cristale albe inodore sau pudră cristalină
Identificare
A. Intervalul de topire 151°C – 152°C (pentru acidul adipic)
B. Solubilitate Aproximativ 50 g/100 ml apă (20°C)
C. Testul pozitiv pentru sodiu
Puritate
Apă Maxim 3% (Karl Fischer)
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
E 357 ADIPAT DE POTASIU
Definiţie
Denumire chimică Adipat de potasiu
EINECS 242-838-1
Formula chimică C6H8K2O4
Masa moleculară 222,32
Compoziţie Minim 99,0% (în baza anhidră)
Descriere Cristale albe inodore sau pudră cristalină
Identificare
A. Intervalul de topire 151°C – 152°C (pentru acidul adipic)
B. Solubilitate Aproximativ 60 g/100 ml apă (20°C)
C. Testul pozitiv pentru potasiu
Puritate
Apă Maxim 3% (Karl Fischer)
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
E 420 (i) SORBITOL
Sinonime D-glucitol, D-sorbitol
Definiţie
Denumire chimică D-glucitol
EINECS 200-061-5
Număr E E 420 (i)
Formula chimică C6H14O6
Masa moleculară relativă 182,17
Compoziţie Minim 97% conţinut de polioli totali şi D-sorbitol minim 91%, raportat la substanţa uscată.
Poliolii sunt compuşi care au formula structurală CH2OH-(CHOH)n-, unde "n" este un număr întreg.
Descriere Pudră higroscopică albă, pudră cristalină, fulgi sau granule cu gust dulce.
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubilă în apă, uşor solubilă în etanol.
B. Intervalul de topire 88 la 102°C
C. Derivat de monobenziliden al sorbitolului La 5 g de probă se adaugă 7 ml metanol, 1 ml benzaldehidă şi 1 ml acid clorhidric. Se amestecă şi se agită soluţia într-un agitator mecanic până când se formează cristale. Se filtrează prin aspiraţie, se dizolvă cristalele în 20 ml apă fiartă care conţine 1 g bicarbonat de sodiu, se filtrează cât este încă fierbinte, se răceşte soluţia filtrată, se filtrează prin aspiraţie, se spală cu 5 ml amestec metanol şi apă (1 vol metanol la 2 vol apă) şi se usucă în aer. Cristalele astfel obţinute se topesc la temperaturi cuprinse între 173 şi 179°C.
Puritate
Conţinut de apă Maxim 1% (metoda Karl Fischer)
Cenuşa sulfatată Maxim 0,1% raportat la substanţa uscată
Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
Zaharuri totale Maxim 1% exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
Cloruri Maxim 50 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Sulfaţi Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată
E 420 (ii) SORBITOL SIROP
Sinonime Sirop D-glucitol
Definiţie
Denumire chimică Siropul D-sorbitol format prin hidrogenarea siropului de glucoză are în componenţă D-sorbitol, D-manitol şi zaharuri (zaharide) hidrogenate.
Procentul din acest produs care nu este D-sorbitol este compus în primul rând din oligozaharide hidrogenate formate prin hidrogenarea siropului de glucoză utilizat ca materie primă (în acest caz siropul nu se cristalizează) sau manitol. Pot fi prezente şi mici cantităţi de polioli, unde n <= 4. Poliolii sunt compuşi care au formula structurală CH2OH-(CHOH)n-, unde "n" este un număr întreg.
EINECS 270-337-8
Număr E E 420 (ii)
Compoziţie Conţinutul de substanţă uscată totală este de minim 69% şi cel de D-sorbitol este de minim 50% raportat la substanţa uscată.
Descriere Soluţie apoasă, limpede, incoloră şi cu gust dulce.
Identificare
A. Solubilitate Miscibil în apă, glicerină şi propan-1,2-diol.
B. Derivat de monobenziliden al sorbitolului La 5 g de probă se adaugă 7 ml metanol, 1 ml benzaldehidă şi 1 ml acid clorhidric. Se amestecă şi se agită soluţia într-un agitator mecanic până când se formează cristale. Se filtrează prin aspiraţie, se dizolvă cristalele în 20 ml apă fiartă care conţine 1 g bicarbonat de sodiu, se filtrează cât este încă fierbinte, se răceşte soluţia filtrată, se filtrează prin aspiraţie, se spală cu 5 ml amestec metanol şi apă (1 vol metanol la 2 vol apă) şi se usucă în aer. Cristalele astfel obţinute se topesc la temperaturi cuprinse între 173 şi 179°C.
Puritate
Conţinut de apă Maxim 31% (metoda Karl Fischer)
Cenuşa sulfatată Maxim 0,1% raportat la substanţa uscată
Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
Cloruri Maxim 50 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Sulfaţi Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată
E 421 MANITOL
Sinonime D-manitol
Definiţie
Denumire chimică D-manitol
EINECS 200-711-8
Număr E E 421
Formula chimică C6H14O6
Masa moleculară relativă 182,2
Compoziţie Conţinutul de D-manitol este de minim 96%, raportat la substanţa uscată
Descriere Pudră cristalină albă, inodoră, dulce
Identificare
A. Solubilitate Solubil
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 0,3% (105°C, 4 ore)
pH Între 5 şi 8
La 10 ml soluţie 10% gr/vol de mostră se adaugă 0,5 ml soluţie saturată de clorură de potasiu apoi se măsoară pH-ul.
Rotaţie specifică (alfa)20(D)
Rotaţia specifică într-o soluţie borată, calculată raportat la substanţa uscată are valori între 23 şi 25°
Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%, raportat la substanţa uscată
Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
Zaharuri totale Maxim 1%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
Cloruri Maxim 70 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Sulfaţi Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată
E 425 (i) GUMA KONJAC
Definiţie Guma konjac este un hidrocoloid solubil în apă obţinut din făină Konjac prin extracţie apoasă. Făina Konjac este materia primă nepurificată din rădăcina plantei perene Amorphophallus konjac.
Principalul component al gumei Konjac este o moleculă cu greutate mare, solubilă în apă, polizaharid glucomanan, care constă în unităţi D-manoză şi D-glucoză la un raport molar de 1,6:1,0, conectate prin legături beta(1-4)-glicozidice.
Lanţurile laterale mai scurte sunt ataşate prin legături beta(1-3)-glicozidice şi grupări acetil la întâmplare la un raport de 1 grupă per 9 la 19 unităţi de zahăr.
Masa moleculară Principalul component, glucomananul, are greutatea moleculară relativă de la 200.000 la 2.000.000.
Compoziţie Minim 75% carbohidraţi
Descriere Pulbere de culoare alb-gălbui până la cafeniu deschis
Identificare
A. Solubilitate Dispersabilă în apă fierbinte sau rece cu formarea unei soluţii vâscoase cu pH cuprins între 4,0 şi 7,0
B. Formare de gel Adăugaţi 5 ml dintr-o soluţie de borat de sodiu 4% într-o soluţie 1% din probă într-un tub test şi agitaţi puternic. Se formează un gel.
C. Formarea de gel termostabil Preparaţi o soluţie 2% din probă prin încălzire în baie de aburi pentru 30 minute, prin agitare continuă şi apoi răciţi soluţia la temperatura camerei. Pentru fiecare gram de probă utilizat la prepararea a 30 grame de soluţie 2%, adăugaţi 1 ml de soluţie 10% de carbonat de potasiu până la proba hidratată complet la temperatura ambiantă. Încălziţi mixtura în baie de aburi la 85°C şi menţineţi pentru 2 ore fără să agitaţi. În aceste condiţii, se formează un gel termostabil.
D. Vâscozitate (soluţie 1%) Minim 3 kg-1s-1 la 25°C
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 12% (105°C, 5 h)
Amidon Maxim 3%
Proteină Maxim 3% (N x 5,7)
Azotul determinat prin metoda Kjeldahl. Procentul de azot în proba multiplicată de 5,7 ori, dă procentul de proteină din probă
Material solubil în eter Maxim 0,1%
Cenuşa totală Maxim 5,0% (800°C, 3-4 ore)
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 2 mg/kg
Salmonella spp. Absentă în 12,5 g
E. coli Absentă în 5 g
E 425 (ii) GLUCOMANAN KONJAC
Definiţie Konjac glucomannan este un hidrocoloid solubil în apă obţinut din făina Konjac prin spălare cu etanol conţinând apă. Făina Konjac este materia primă nepurificată din rădăcina plantei perene Amorphophallus konjac. Principalul component este o moleculă cu greutate mare, solubilă în apă, polizaharid glucomanan, care constă în unităţi D-manoză şi D-glucoză la un raport molar de 1,6:1,0, conectate prin legături beta(1-4)-glicozidice cu o ramificaţie la fiecare 50-60 a unităţi.
Masa moleculară Fiecare al 19-lea reziduu de zahăr este acetilat 500.000 la 2.000.000.
Compoziţie Fibre totale: minim 95% din greutatea uscată
Descriere Alb cu particule fine uşor maronii, care se mişcă liber şi pudră incoloră
Identificare
A. Solubilitate Dispersabilă în apă fierbinte sau rece cu formarea unei soluţii foarte vâscoase cu pH cuprins între 5,0 şi 7,0. Solubilitatea este crescută de temperatură şi agitare mecanică
B. Formarea de gel termostabil Preparaţi o soluţie 2% din probă prin încălzire în baie de aburi pentru 30 minute, prin agitare continuă şi apoi răciţi soluţia la temperatura camerei. Pentru fiecare gram de probă utilizat la prepararea a 30 grame de soluţie 2%, adăugaţi 1 ml de soluţie 10% de carbonat de potasiu până la proba hidratată complet la temperatura ambiantă. Încălziţi mixtura în baie de aburi la 85°C şi menţineţi pentru 2 ore fără să agitaţi. În aceste condiţii, se formează un gel termostabil.
C. Vâscozitate (soluţie 1%) Minim 20 kg-1s-1 la 25°C
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 8% (105°C, 5 ore)
Amidon Maxim 1%
Proteină Maxim 1,5% (N x 5,7)
Azotul determinat prin metoda Kjeldahl. Procentul de azot în proba multiplicată de 5,7 ori, dă procentul de proteină din probă
Material solubil în eter Maxim 0,5%
Sulfiţi (ca SO2) Maxim 4 mg/kg
Cloruri Maxim 0,02%
50% Solubil în alcool Maxim 2,0% material
Cenuşa totală Maxim 2,0% (800°C, 3-4 ore)
Plumb Maxim 1 mg/kg
Salmonella spp. Absentă în 12,5 g
E. coli Absentă în 5 g
E 504 (ii) CARBONAT ACID DE MAGNEZIU
Sinonime Magneziu hidrogen carbonat, subcarbonat de magneziu (uşor sau greu), carbonat de magneziu alcalin hidratat, hidroxid de carbonat de magneziu
Definiţie
Denumire chimică Carbonat acid de magneziu hidratat
EINECS 235-192-7
Formula chimică 4MgCO3Mg(OH)25H2O
Masa moleculară 485
Compoziţie Mg minim 40,0% şi maxim 45,0% calculat ca MgO
Descriere Masă albă friabilă sau pudră albă
Identificare
A. Teste pozitive pentru magneziu şi carbonat
B. Solubilitate Practic insolubil în apă. Insolubil în etanol.
Puritate
Materie insolubilă acidă Maxim 0,05%
Materie hidrosolubilă Maxim 1,0%
Calciu Maxim 1,0%
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 10 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
E 553b TALC
Sinonime Talcum
Definiţie Forma naturală a silicatului de magneziu hidratat conţinând proporţii variate de minerale asociate ca alfa-cuarţ, calcită, clorită, dolomită, magnezită şi flogopită
Denumire chimică Metasilicat acid de magneziu
EINECS 238-877-9
Formula chimică Mg3(Si4O10)(OH)2
Masa moleculară 379,22
Descriere Pudră albă sau aproape albă omogenă, grasă la atingere
Identificare
A. Absorbţie IR Vârfuri caracteristice la 3677,1018 şi 669 cm-1
B. Difracţie de raze X Vârfuri la 9,34/4,66/3,12 A
C. Solubilitate Insolubil în apă şi etanol
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 0,5% (105°C, 1 oră)
Materie solubilă acidă Maxim 6%
Materie hidrosolubilă Maxim 0,2%
Fier solubil în acid Nedetectabil
Arsen Maxim 10 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
E 554 SILICAT ALUMINO-SODIC
Sinonime Silicoaluminat de sodiu, aluminosilicat de sodiu, silicat de aluminiu şi sodiu
Definiţie
Denumire chimică Silicat alumino-sodic
Compoziţie Conţinut în bază anhidră:
– SiO2 minim 66,0% şi maxim 88,0%
– Al2O3 minim 5,0% şi maxim 15,0%
Descriere Pudră fină, albă, amorfă sau granule
Identificare
A. Teste pozitive pentru sodiu, aluminiu şi silicat
B. pH-ul unei soluţii apoase de 5% Între 6,5 şi 11,5
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 8,0% (105°C, 2 ore)
Pierderi la aprindere Minim 5,0% şi maxim 11,0% în baza anhidră (1.000°C, greutate constantă)
Sodiu Minim 5% şi maxim 8,5% (ca Na2O) în baza anhidră
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
E 555 SILICAT ALUMINO-POTASIC
Sinonime Mica
Definiţie Mica naturală constă în principal din silicat de alumino-potasic (muscovit)
EINECS 310-127-6
Denumire chimică Silicat alumino-potasic
Formulă chimică KAl2[AlSi3O10](OH)
Greutate moleculară 398
Compoziţie Conţinut minim 98%
Descriere Pudră sau granule gri sau albe
Identificare
A. Solubilitate Insolubil în apă, acizi diluaţi şi solvenţi alcalini sau organici
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 0,5% (105°C, 2 ore)
Antimoniu Maxim 20 mg/kg
Zinc Maxim 25 mg/kg
Bariu Maxim 25 mg/kg
Crom Maxim 100 mg/kg
Cupru Maxim 25 mg/kg
Nichel Maxim 50 mg/kg
Arsen Maxim 3 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
Cadmiu Maxim 2 mg/kg
Plumb Maxim 10 mg/kg
E 556 SILICAT ALUMINO-CALCIC
Sinonime Aluminosilicat de calciu, silicoaluminat de calciu, silicat de aluminiu şi calciu
Definiţie
Denumire chimică Silicat alumino-calcic
Compoziţie Conţinut în baza anhidră:
– SiO2 minim 44,0% şi maxim 50,0%
– Al2O3 minim 3,0% şi maxim 5,0%
– CaO minim 32,0% şi maxim 38,0%
Descriere Pudră fină, albă
Identificare
A. Teste pozitive pentru calciu, aluminiu şi silicat
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 10,0% (105°C, 2 ore)
Pierderi la aprindere Minim 14% şi maxim 18,0% în baza anhidră (1.000°C, greutate constantă)
Fluoruri Maxim 50 mg/kg
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 10 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
E 558 BENTONITA
Definiţie Bentonita este o argilă naturală conţinând într-o proporţie ridicată montmorilonit, un silicat acid de aluminiu în care unii atomi de aluminiu şi silicat au fost înlocuiţi în mod natural de alţi atomi cum ar fi magneziu şi fier. Ionii de calciu şi sodiu sunt între starturile minerale. Există 4 tipuri comune de bentonită: bentonita naturală de sodiu, bentonita naturală de calciu, bentonita activată de sodiu şi bentonita acid activată
EINECS 215-108-5
Formulă chimică (Al, Mg)8(Si4O10)4(OH)8 ▪ 12H2O
Greutate moleculară 819
Compoziţie Conţinut minim de montmorillonite de 80%
Descriere Granule sau pudră foarte fine, albă gălbuie sau gri.
Structura bentonitei îi permite să absoarbă apă în structura sa sau în stratul său exterior (proprietăţi de umflare)
Identificare
A. Testul cu albastru de metilen
B. Difracţie cu raze X Vârfuri caracteristice la 12,5/15 A
C. Absorbţie IR Vârfuri la 428/470/530/1110-1020/3750-3400 cm-1
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 15% (105°C, 2 ore)
Arsen Maxim 2 mg/kg
Plumb Maxim 20 mg/kg
E 559 SILICAT DE ALUMINIU (KAOLIN)
Sinonime caolin, uşor sau greu
Definiţie Silicatul de aluminiu hidrat (caolin) este o argilă elastică, albă purificată, compusă din caolinit, silicat alumino-potasic, feldspar şi cuarţ. Procesarea nu trebuie să includă calcinarea.
EINECS 215-286-4 (caolinită)
Formulă chimică Al2Si2O5(OH)4 (caolinit)
Greutate moleculară 264
Compoziţie Minim 90% (suma dintre dioxid de siliciu şi alumina, după aprindere)
Dioxid de siliciu (SiO2) între 45% şi 55%
Alumina (Al2O3) între 30% şi 39%
Descriere Pudră, fină, albă sau alb-cenuşie, onctuoasă.
Caolinul este format prin agregarea haotică a flocoanelor de caolină sau a flocoanelor hexagonale
Identificare
A. Teste pozitive pentru alumina şi dioxid de siliciu
B. Difracţie cu raze X Vârfuri caracteristice la 7,18/3,58/2,38/1,78 A
C. Absorbţie IR Vârfuri la 3700 şi 3620 cm-1
Puritate
Pierderi la aprindere Între 10 şi 14% (1.000°C, greutate constantă)
Materie solubilă în apă Maxim 0,3%
Materie solubilă acidă Maxim 2,0%
Fier Maxim 5%
Oxid de potasiu (K2O) Maxim 5%
Carbon Maxim 0,5%
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
E 620 ACID GLUTAMIC
Sinonime Acid L-glutamic, Acid L-alfa-aminoglutaric
Definiţie
Denumire chimică Acid L-glutamic, acid L-2-amino-pentandioic
EINECS 200-293-7
Formulă chimică C5H9NO4
Greutate moleculară 147,13
Compoziţie Minim 99,0% şi maxim 101,0% în baza anhidră
Descriere Cristale albe sau pudră cristalină
Identificare
A. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire
B. Rotaţia specifică Între +31,5° şi +32,2°
[a]20D (10% soluţie (baza anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)
C. pH-ul unei soluţii Între 3,0 şi 3,5
saturate
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 0,2% (80°C, 3 ore)
Cenuşa sulfatată Maxim 0,2%
Clorură Maxim 0,2%
Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 621 GLUTAMAT MONOSODIC
Sinonime Glutamat de sodiu, MSG
Definiţie
Denumire chimică L-glutamat monosodic monohidrat
EINECS 205-538-1
Formula chimică C5H8NaNO4▪H2O
Greutate moleculară 187,13
Compoziţie Minim 99,0% şi maxim 101,0% în bază anhidră
Descriere Cristale albe, inodore sau pudră cristalină
Identificare
A. Test pozitiv pentru sodiu
B. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire
C. Rotaţia specifică [a]20D Între +24,8° şi +25,3° (10% soluţie (bază anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)
D. pH-ul unei soluţii 5% Între 6,7 şi 7,2
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 0,5% (98°C, 5 ore)
Clorura Maxim 0,2%
Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 622 GLUTAMAT MONOPOTASIC
Sinonime Glutamat de potasiu, MPG
Definiţie
Denumire chimică L-glutamat monopotasic monohidrat
EINECS 243-094-0
Formula chimică C5H8KNO4▪H2O
Greutate moleculară 203,24
Compoziţie Minim 99,0% şi maxim 101,0% în bază anhidră
Descriere Cristale albe, inodore sau pudră cristalină
Identificare
A. Test pozitiv pentru potasiu
B. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire
C. Rotaţia specifică [a]20D Între +22,5° şi +24,0° (10% soluţie (bază anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)
D. pH-ul unei soluţii 2% Între 6,7 şi 7,3
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 0,2% (80°C, 5 ore)
Clorura Maxim 0,2%
Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 623 DIGLUTAMAT DE CALCIU
Sinonime Glutamat de calciu
Definiţie
Denumire chimică di-L-glutamat monocalcic
EINECS 242-905-5
Formula chimică C10H16CaN2O8 ▪ xH2O (x = 0, 1, 2 sau 4)
Greutate moleculară 332,32 (anhidră)
Compoziţie Minim 98,0% şi maxim 102,0% în bază anhidră
Descriere Cristale albe, inodore sau pudră cristalină
Identificare
A. Test pozitiv pentru calciu
B. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire
C. Rotaţia specifică [a]20D Între +27,4° şi +29,2° (pentru diglutamat de calciu cu x = 4) (10% soluţie (bază anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)
Puritate Între 6,7 şi 7,3
Apă
Maxim 19,0% (pentru diglutamat de calciu cu x = 4) (Karl Fischer)
Clorura Maxim 0,2%
Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 624 GLUTAMAT MONOAMONIC
Sinonime Glutamat de amoniu
Definiţie
Denumire chimică L-glutamat monoamonic monohidrat
EINECS 231-447-1
Formula chimică C5H12N2O4▪H2O
Greutate moleculară 182,18
Compoziţie Minim 98,0% şi maxim 101,0% în bază anhidră
Descriere Cristale albe, inodore sau pudră cristalină
Identificare
A. Test pozitiv pentru amoniu
B. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire
C. Rotaţia specifică [a]20D Între +25,4° şi +26,4° (10% soluţie (bază anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)
D. pH-ul unei soluţii 5% Între 6,0 şi 7,0
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 0,5% (50°C, 4 ore)
Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%
Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 625 DIGLUTAMAT DE MAGNEZIU
Sinonime Glutamat de magneziu
Definiţie
Denumire chimică di-L-glutamat monomagneziu tetrahidrat
EINECS 242-413-0
Formula chimică C10H16MgN2O8▪4H2O
Greutate moleculară 388,62
Compoziţie Minim 95,0% şi maxim 105,0% în bază anhidră
Descriere Cristale albe sau gri, inodore sau pudră
Identificare
A. Test pozitiv pentru magneziu
B. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire
C. Rotaţia specifică [a]20D Între +23,8° şi +24,4° (10% soluţie (bază anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)
D. pH-ul unei soluţii 10% Între 6,4 şi 7,5
Puritate
Apă Maxim 24% (Karl Fischer)
Clorura Maxim 0,2%
Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 626 ACID GUANILIC
Sinonime Acid guanilic
Definiţie
Denumire chimică Acid guanozin-5'-monofosforic
EINECS 201-598-8
Formula chimică C10H14N5O8P
Greutate moleculară 363,22
Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră
Descriere Cristale albe sau incolore, inodore sau pudră albă cristalină
Identificare
A. Test pozitiv pentru riboză şi fosfat organic
B. pH-ul unei soluţii 0,25% Între 1,5 şi 2,5
C. Spectrometrie Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de HCl la 256 nm
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 1,5% (120°C, 4 ore)
Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 627 GUANILAT DISODIC
Sinonime Guanilat de sodiu, 5'-guanilat de sodiu
Definiţie
Denumire chimică Guanozin-5'-monofosfat disodic
EINECS 221-849-5
Formula chimică C10H12N5Na2O8P ▪ xH2O (x = cca. 7)
Greutate moleculară 407,19 (anhidră)
Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră
Descriere Cristale albe sau incolore, inodore sau pudră albă cristalină
Identificare
A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi sodiu
B. pH-ul unei soluţii 5% Între 7,0 şi 8,5
C. Spectrometrie Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de HCl la 256 nm
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 25% (120°C, 4 ore)
Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 628 GUANILAT DIPOTASIC
Sinonime Guanilat de potasiu, 5'-guanilat de potasiu
Definiţie
Denumire chimică Guanozin-5'-monofosfat dipotasic
EINECS 226-914-1
Formula chimică C10H12K2N5O8P
Greutate moleculară 439,40
Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră
Descriere Cristale albe sau incolore, inodore sau pudră albă cristalină
Identificare
A. Test pozitiv pentru
riboză, fosfat organic şi potasiu
B. pH-ul unei soluţii 5% Între 7,0 şi 8,5
C. Spectrometrie Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de HCl la 256 nm
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 25% (120°C, 4 ore)
Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 629 GUANILAT DE CALCIU
Sinonime 5'-guanilat de calciu
Definiţie
Denumire chimică Guanozin-5'-monofosfat de calciu
Formula chimică C10H12Ca2N5O8P ▪ nH2O
Greutate moleculară 401,20 (anhidră)
Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră
Descriere Cristale sau pudră incolore, albe sau gri
Identificare
A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi calciu Între 7,0 şi 8,0
B. pH-ul unei soluţii 0,05% Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de
C. Spectrometrie HCl la 256 nm
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 23,0% (120°C, 4 ore)
Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 630 ACID INOZINIC
Sinonime Acid 5'-inozinic
Definiţie
Denumire chimică Acid inozin-5'-monofosforic
EINECS 205-045-1
Formula chimică C10H13N4O8P
Greutate moleculară 348,21
Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră
Descriere Cristale sau pudră inodore, incolore sau albe
Identificare
A. Test pozitiv pentru riboză şi fosfat organic
B. pH-ul unei soluţii 5% Între 1,0 şi 2,0
C. Spectrometrie Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de HCl la 250 nm
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 3,0% (120°C, 4 ore)
Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 631 INOZINAT DISODIC
Sinonime Inozinat de sodiu, 5'-inozinat de sodiu
Definiţie
Denumire chimică Inozinat-5'-monofosfat disodic
EINECS 225-146-4
Formula chimică C10H11N5Na2O8P ▪ H2O
Greutate moleculară 392,17 (anhidră)
Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră
Descriere Cristale sau pudră inodore, incolore sau albe
Identificare
A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi sodiu Între 7,0 şi 8,0
B. pH-ul unei soluţii 5% Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de
C. Spectrometrie HCl la 250 nm
Puritate
Apă Maxim 28,5% (Karl Fischer)
Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 632 INOZINAT DIPOTASIC
Sinonime Inozinat de potasiu, 5'-inozinat de potasiu
Definiţie
Denumire chimică Inozinat-5'-monofosfat disodic
EINECS 243-652-3
Formula chimică C10H11K2N4O8P
Greutate moleculară 424,39
Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră
Descriere Cristale sau pudră inodore, incolore sau albe
Identificare
A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi potasiu Între 7,0 şi 8,5
B. pH-ul unei soluţii 5% Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de
C. Spectrometrie HCl la 250 nm
Puritate
Apă Maxim 10,0% (Karl Fischer)
Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 633 INOZINAT DE CALCIU
Sinonime 5'-inozinat de calciu
Definiţie
Denumire chimică Inozinat-5'-monofosfat de calciu
Formula chimică C10H11CaN4O8P ▪ nH2O
Greutate moleculară 386,19 (anhidră)
Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră
Descriere Cristale sau pudră inodore, incolore sau albe
Identificare
A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi calciu
B. pH-ul unei soluţii 0,05% Între 7,0 şi 8,0
C. Spectrometrie Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de HCl la 250 nm
Puritate
Apă Maxim 23,0% (Karl Fischer)
Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 634 5'-RIBONUCLEOTID DE CALCIU
Definiţie 5'-ribonucleotid de calciu este o mixtură de inozin-
Denumire chimică 5'-monofosfat de calciu şi guanozin-5'-monofosfat de calciu
Formula chimică C10H11N4CaO8P ▪ nH2Oy
C10H12N5CaO8P ▪ nH2O
Compoziţie Conţinutul în ambele componente majore de minim 97,0% şi a fiecărui component de minim 47,0% şi maxim 53%, în bază anhidră
Descriere Cristale sau pudră inodore, albe sau aproape albe
Identificare
A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi calciu
B. pH-ul unei soluţii 0,05% Între 7,0 şi 8,0
Puritate
Apă Maxim 23,0% (Karl Fischer)
Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 635 5'-RIBONUCLEOTID DISODIC
Sinonime 5'-ribonucleotid sodic
Definiţie 5'-ribonucleotid sodic este o mixtură de inozin-5'- monofofat disodic şi guanozin-5'-monofosfat disodic
Denumire chimică
Formula chimică C10H11N4O8P ▪ nH2O şi
C10H12N5Na2O8P ▪ nH2O
Compoziţie Conţinutul în ambele componente majore de minim 97,0% şi a fiecărui component de minim 47,0% şi maxim 53% în bază anhidră
Descriere Cristale sau pudră inodore, albe sau aproape albe
Identificare
A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi sodiu
B. pH-ul unei soluţii 5% Între 7,0 şi 8,5
Puritate
Apă Maxim 26,0% (Karl Fischer)
Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 905 CEARĂ MICROCRISTALINĂ
Sinonime Ceară petrolieră
Definiţie Denumire chimică Ceară microcristalină este o mixtură rafinată de hidrocarburi solide, saturate, în principal de parafine ramificate, obţinute din petrol
Descriere Ceară inodoră, de culoare albă până la culoarea de chihlimbar
Identificare
A. Solubilitate Insolubil în apă, foarte uşor solubil în alcool
B. Index de refracţie nD100 1,434-1,448
Puritate
Greutate moleculară În medie minim 500
Vâscozitate la 100°C Minim 1,1▪10-5m2s-1
Reziduu la aprindere Maxim 0,1%
Număr carbonic la 5% punct de distilare Maxim 5% molecule cu număr carbonic mai mic de 25
Culoare Test pozitiv
Sulfura Maxim 0,4%
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 3 mg/kg
Compuşi aromatici policiclici Hidrocarburi policiclice aromatice, obţinute prin extracţia cu dimetil sulfoxid, vor avea următoarele limite de absorbţie:
nm Absorbţie maximă/cm lungime de undă
280-289 0,15
290-299 0,12
300-359 0,08
360-400 0,02
E 912 ESTERII ACIDULUI MONTANIC
Definiţie Acizi montanici şi/sau esteri cu etilen glicol şi/sau 1,3-butandiol şi/sau glicerol
Denumire chimică Esteri ai acidului montanic
Descriere Fulgi, pudră, granule aproape albe până la gălbui
Identificare
A. Densitate (20°C) Între 0,98 şi 1,05
B. Punct de înmuiere Mai mare de 77°C
Puritate
Indice de aciditate Maxim 40
Glicerol Maxim 1% (prin gaz cromatografic)
Alţi polioli Maxim 1% (prin gaz cromatografic)
Alte tipuri de ceară Nedetectabile (prin calorimetrie de scanare diferenţială şi/sau spectroscopie în infraroşu)
Arsen Maxim 2 mg/kg
Crom Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 914 CEARA DE POLIETILENĂ OXIDATĂ
Definiţie Produşi de reacţie polară prin oxidarea blândă a polietilenei
Denumire chimică Polietilena oxidată
Descriere Fulgi, pudră, granule aproape albe
Identificare
A. Densitate (20°C) Între 0,98 şi 1,05
B. Punct de înmuiere Mai mare de 95°C
Puritate
Indice de aciditate Maxim 70
Vâscozitate la 120°C Minim 8,1 ▪ 10-5 m2s-1
Alte tipuri de ceară Maxim 1% (prin gaz cromatografic)
Nedetectabile (prin calorimetrie de scanare diferenţială şi/sau spectroscopie în infraroşu)
Oxigen Maxim 9,5%
Crom Maxim 5 mg/kg
Plumb Maxim 2 mg/kg
E 950 ACESULFAM K
Sinonime Acesulfam de potasiu, acesulfam, sare de potasiu a 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oxatiazin-4-on-2,2-dioxid
Definiţie
Denumire chimică Einecs Sare de potasiu a 6-metil-1,2,3-oxatiazin-4(3H)on-2,2-dioxid 259-715-3
Număr E E 950
Formula chimică C4H4NO4SK
Masa moleculară relativă 201,240
Compoziţie Minim 99% C4H4NO4SK raportat la substanţa uscată
Descriere Pudră cristalină albă, inodoră, cu un gust foarte dulce. Este de aproximativ 200 ori mai dulce decât sucroza.
Identificare
C. Solubilitate Foarte solubilă în apă, foarte puţin solubilă în etanol
D. Absorbţie ultraviolete Maxim 22% ± 2 nm pentru o soluţie de 10 mg în 1.000 ml de apă
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 1% (105°C, două ore)
Arsen Maxim 3 mg/kg raportat la substanţa uscată
Seleniu Maxim 30 mg/kg raportat la substanţa uscată
Fluor Maxim 3 mg/1 kg, raportat la substanţa uscată
Plumb Maxim 1 mg/kg raportat la substanţa uscată
Metale grele Maxim 10 mg/kg ca Pb raportat la substanţa uscată

E 951-ASPARTAM

Sinonime Esterul metilic al aspartil fenilalaninei
Definiţie
Denumire chimică Ester N-metilic al N-L-alfa-aspartil-L-fenilalanina
Ester N-metilic al acidului 3-amino-N-(alfa-carbometoxi-fenetil) succinamic
Einecs 245-261-3
Număr E E 951
Formula chimică C14H18N2O5
Masa moleculară relativă 294,31
Compoziţie Minim 98% şi maxim 102% C14H18N2O5 raportat la substanţa uscată.
Descriere Pudră cristalină albă, inodoră, cu un gust foarte dulce. Putere de îndulcire de 200 ori mai mare decât sucroza.
Identificare
Solubilitate Puţin solubilă în apă şi în etanol.
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 4,5% (105°C, patru ore)
Cenuşa sulfatată Maxim 0,2% raportat la substanţa uscată
pH Între 4,5 şi 6,0 (soluţie de 1 la 125)
Transmitanţa Transmitanţa unei soluţii de 1% în acid clorhidric 2N, determinată într-o cuvă de 1 cm la 430 nm, cu un spectometru adecvat, utilizând acidul clorhidric 2N ca soluţie de referinţă este de minim 0,95, echivalentul unui coeficient de absorbanţă care să nu depăşească aproximativ 0,022.
Rotaţie specifică (a) d20 de la + 16,50
Se determină într-o soluţie de 4 în 100/15 N de acid formic, în 30 minute de la prepararea soluţiei din probă.
Arsen Maxim 3 mg/kg raportat la substanţa uscată
Plumb Maxim 1 mg/kg raportat la substanţa uscată
Metale grele Maxim 10 mg/kg ca Pb raportat la substanţa uscată
Acid 5-benzil-3, 6-dioxo-2-piperazin-acetic Maxim 1,5% raportat la substanţa uscată

E 953 IZOMALT

Sinonime Izomaltutoza hidrogenată, palatinoza hidrogenată
Definiţie
Denumire chimică Izomatul este un amestec de monozaharide şi dizaharide hidrogenate ai căror principali componenţi sunt dizaharidele: 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol (1,6-GPS) şi
Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol (1,1-GPM)
Formula chimică 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol: C12H24O11
Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol C12H24O11*2H2O
Masa moleculară relativă 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol: 344,32
Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol 380,32
Analiză Peste 98% monozaharide şi dizaharide hidrogenate şi peste 86% amestec de 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol şi dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol, determinate raportat la substanţa anhidră.
Descriere Substanţă cristalină foarte hidroscopică, inodoră, de culoare albă.
Identificare
A. Solubilitate Solubil în apă, solubilitate foarte redusă în etanol
B. Cromatografie în strat subţire Se examinează prin cromatografie în strat subţire, prin utilizarea unei plăcuţe acoperite cu un strat de silicagel cromatografic, de aproximativ 0,2 mm.
Principalele pete de pe cromatogramă sunt cele care corespund 1,1-GPM şi 1,6-GPS
Puritate
Conţinut de apă Maxim 7% (metoda Karl Fischer)
Cenuşa sulfatată Maxim 0,05%, raportat la substanţa uscată
D-manitol Maxim 3%
D-sorbitol Maxim 6%
Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată1)

E 957 TAUMATINA

Sinonime
Definiţie
Denumirea chimică Taumatina se obţine prin extracţia apoasă (pH 2,5-4) a fructului din familia Thaumatococcus daniellii (Benth) şi se formează în principal din proteinele de taumatina I şi taumatina II şi din cantităţi neînsemnate de constituenţi ai plantelor provenind din materii prime.
Einecs 258-822-2-
Numărul E E 957
Formula chimică Polipeptida de 207 aminoacizi
Masa moleculară relativă Taumatina I 22209
Taumatina II 22293
Compoziţie Minim 16% azot raportat la substanţa uscată, echivalent cu minim 94% proteine (N x 5,8) pudră de culoarea smântânii, inodoră şi cu gust dulce intens.
Descriere
Putere de îndulcire de aproximativ 2000-3000 de ori mai mare decât zaharoza.
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubilă în apă, insolubilă în acetonă
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 9% (105°C la greutatea constantă).
Carbohidraţi Maxim 3% raportat la substanţa uscată
Cenuşa sulfatată Maxim 2% raportat la substanţa uscată
Aluminiu Maxim 100 mg/kg raportat la substanţa uscată
Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb 3 mg/kg raportat la substanţa uscată
Criterii microbiologice număr total de aerobi: 1000/g. Escherichia coli: absent la 1 g.

E 959 DIHYDROCHALCON DE NEOHESPERIDINA

Sinonime Neohesperidină dihydrochalcon, NHDC, hesperidină dihidrochalcon-4'-beta-neohesperidosită, neohesperidină DC
Definiţie
Denumirea chimică 2-O-alfa-L-ramnopiranozil-4'-beta-D-glucopiranosil hesperidină dihidrocalcon; se obţine prin hidrogenare catalitică a neohesperidinei
Einecs 243-978-6
Numărul E E 959
Formula chimică C28H36O12
Masa moleculară relativă 612,6
Compoziţie Minim 96% raportat la substanţa uscată
Descriere Pudră cristalină de culoare albă, inodoră şi cu gust dulce intens. Putere de îndulcire de aproximativ 1000-1800 de ori mai mare decât zaharoza.
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubilă în apă caldă, puţin solubil în apă rece, insolubilă în eter şi benzen.
B. Absorbţia maximă în ultraviolet 282 – 283 nm pentru o soluţie de 2 mg în 100 ml metanol
C. Testul Neu Se dizolvă aproximativ 10 mg neohesperidină DC în 1 ml de metanol, se adaugă 1 ml de soluţie metanolică, 1% de 2-aminoetil definil borat.
Se obţine culoarea galben deschis.
Puritate
Pierderi la uscare Maxim 11% (105°C, trei ore).
Cenuşa sulfatată Maxim 0,2% raportat la substanţa uscată.
Arsen Maxim 3 mg/kg raportat la substanţa uscată.
Plumb Maxim 2 mg/kg raportat la substanţa uscată.
Metale grele Maxim 10 mg/kg ca Pb, raportat la substanţa uscată.

E 965 (i) MALTITOL

Sinonime D-maltitol, maltoza hidrogenată.
Definiţie
Denumirea chimică (alfa)-D-glucopiranozil-1,4-D-glucitol
Einecs 209-567-0
Numărul E E 965 (i)
Formula chimică C12H24O11
Masa moleculară relativă 344,31
Compoziţie Conţinut de D-manitol C12H24O11 raportat la substanţa anhidră, de minim 98%.
Descriere Pudră cristalină albă, cu gust dulce.
Identificare
A. Solvabilitate Foarte solubilă în apă, cu solubilitate redusă în etanol.
B. Interval de topire 148 la 151°C
C. Rotaţia specifică (alfa)20D = + 105,5° (soluţie 5% gr/v)
Puritate
Conţinut de apă Maxim 1% (metoda Karl Fischer)
Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%, raportat la substanţa uscată
Zaharuri reducătoare Maxim 0,1%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
Cloruri Maxim 50 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Sulfaţi Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Metale grele Maxim 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată

E 965 (ii) SIROP DE MALTITOL

Sinonime Sirop de glucoză hidrogenat cu concentraţie mare de maltoză, sirop de glucoză hidrogenat.
Definiţie
Denumirea chimică Un amestec care constă în principal din maltitol cu sorbitol, oligozaharide şi polizaharide hidrogenate.
Se obţine prin hidrogenarea catalitică a siropului de glucoză cu conţinut mare de maltoză. Se comercializează sub formă de sirop şi produs solid.
Einecs 270-337-8
Numărul E E 965 (ii)
Compoziţie Se aplică următoarele proporţii raportat la substanţa uscată:
Maltitol minim 50%
Sorbitol maxim 8%
Maltotritol maxim 25%
Polizaharide hidrogenate care conţin peste trei unităţi de glucoză sau glucitol maxim 30%
Lichide vâscoase limpezi, dulci, incolore, inodore sau mase cristaline albe, cu gust dulce.
Descriere Pudră cristalină albă, cu gust dulce
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubilă în apă, uşor solubil în etanol
B. Cromatografie în strat subţire Se examinează prin cromatografia în strat subţire, prin utilizarea unei plăcuţe acoperite cu un strat de 0,25 mm, de silicagel cromatografic.
Puritate Maxim 31% (metoda Karl Fischer)
Conţinut de apă Maxim 0,1%, raportat la substanţa uscată
Cenuşa sulfatată Maxim 0,3%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
Zaharuri reducătoare Maxim 50 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Cloruri Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Sulfaţi Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Nichel Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Arsen Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată
Metale grele

E 966 LACTITOL

Sinonime Lactit, lactozitol, lactobiozit
Definiţie
Denumirea chimică 4-O-alfa-D-galactopiranozil-D-glucitol
Einecs 209-565-5
Numărul E E 966
Formula chimică C12H24O11
Masa moleculară relativă 344,32
Compoziţie Minim 95%, raportat la substanţa anhidră
Descriere Pudră cristalină dulce sau soluţie incoloră. Produsele cristaline apar ca anhidre, monohidraţi şi dihidraţi.
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubilă în apă.
B. Rotaţia specifică (alfa)20D = + 13 la + 16° (soluţie apoasă 10% gr/v), raportat la substanţa uscată.
Puritate
Conţinut de apă Produse cristaline; Maxim 10,5% (metoda Karl Fischer)
Alţi polioli Maxim 2,5%, raportat la substanţa uscată
Zaharuri reducătoare Maxim 0,2 5, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
Cloruri Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Sulfaţi Maxim 200 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%, raportat la substanţa uscată
Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată

E 967 XILITOL

Sinonime Xilitol
Definiţie
Denumirea chimică D-xilitol
Einecs 201-788-0
Numărul E E 967
Formula chimică C5H12O5
Masa moleculară relativă 152,15
Compoziţie Minim 98.5% ca xilitol raportat la substanţa uscată
Descriere Pudră cristalină albă, inodoră şi foarte dulce
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubilă în apă, mai puţin solubilă în etanol
B. Interval de topire 92 la 96°C
C. pH De la 5 la 7 (soluţie apoasă 10% gr/v)
Puritate
Pierdere la uscare Maxim 0,5%. Se usucă 0,5 g proba în vid, pe fosfor la 60°, timp de 4 ore
Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%, raportat la substanţa uscată
Zaharuri reducătoare Maxim 0,2%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
Alţi alcooli polihidrici Maxim 1%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată
Cloruri Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Sulfaţi Maxim 200 mg/kg, raportat la substanţa uscată

–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
Post
Filter
Apply Filters