PROCEDURĂ din 4 noiembrie 2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 24/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 824 din 8 decembrie 2008
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 515 14/05/2008
ActulREFERIRE LAORDIN 67 12/07/2005
ActulREFERIRE LAORDIN 66 12/07/2005
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 96 04/11/2008
ActulCONTINUT DEORDIN 96 04/11/2008

de vaccinare de urgenţă contra pestei porcine clasice la mistreţi



1. Obiective ale procedurii de vaccinare şi parametri de evaluare a eficienţei acesteia1.1. Mistreţii împuşcaţi sau găsiţi morţi, inclusiv în zona de vaccinare, sunt supuşi examenelor de laborator pentru pesta porcină clasică, conform prevederilor art. 17 din Norma sanitară veterinară cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, care transpune Directiva Consiliului 2001/89/CE.1.2. Evaluarea rezultatelor vaccinării se realizează separat, pe judeţe şi pe grupe de vârstă, de către laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar în cazuri de expertiză, de către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Clasică din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.1.3. Principiul de evaluare a eficienţei vaccinării antipestoase îl constituie estimarea raportului dintre mistreţii serologic negativi şi incidenţa virusului la mistreţii virusologic pozitivi; probele virusologic pozitive sunt investigate în primele 28 de zile după distribuirea momelilor, pentru tipizare prin secvenţializare în vederea diferenţierii între virusul vaccinal şi virusul sălbatic; trimestrial se realizează tipizarea tulpinilor izolate.2. Definirea zonelor2.1. Zonă infectată – zona definită conform art. 2 şi art. 15 alin. (2) lit. a) coroborat cu art. 16 alin. (7) lit. b) din Norma sanitară veterinară cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005.2.2. Zonă de vaccinare pentru mistreţi – fondurile de vânătoare în care sunt identificate populaţii de mistreţi.2.3. Loc specific de vaccinare – locul ales de către gestionarul fondului de vânătoare din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, în colaborare cu medicul veterinar oficial, în care se distribuie hrană pentru mistreţi pentru inducerea unui reflex condiţionat de loc şi în care, ulterior, se distribuie momelile vaccinale în vederea imunizării orale a mistreţilor; monitorizarea aplicării planului de vaccinare de urgenţă a mistreţilor se realizează prin testarea probelor prelevate de la toţi mistreţii găsiţi morţi sau împuşcaţi, în vederea depistării cazurilor pozitive şi pentru testarea eficienţei imunizării porcinelor.2.4. Centru de colectare vânat sălbatic – unitatea cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, identificarea, sortarea, răcirea şi prelucrarea primară a vânatului sălbatic provenit direct din fondurile de vânătoare, respectiv decapitare, recoltarea trofeului, toaletare, curăţare, eviscerare, jupuire parţială şi livrarea produselor rezultate către unităţi autorizate sanitar-veterinar, vânzare cu amănuntul, în conformitate cu legislaţia în vigoare.3. Autorităţile competente pentru implementarea Procedurii de vaccinare de urgenţă contra pestei porcine clasice la mistreţi3.1. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care coordonează implementarea procedurii3.2. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în cooperare cu institutele veterinare centrale3.3. Alte instituţii publice, conform prevederilor anexei la Programul privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România pentru anul 2008, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 515/2008 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi alte acţiuni prevăzute în alte programe naţionale, precum şi a tarifelor aferente acestora pentru anul 2008.4. Expertiza de laborator4.1. Examenele de laborator pentru depistarea bolii la mistreţi sunt realizate de către laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, abilitate pentru efectuarea investigaţiilor în vederea diagnosticării pestei porcine clasice; pentru judeţele în care laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor nu sunt abilitate pentru realizarea unor astfel de investigaţii, probele prelevate de la mistreţi se trimit la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.4.2. Expertiza de diagnostic şi examenele pentru testarea eficienţei imunizărilor antipestoase la mistreţi se realizează de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.4.3. Tipizarea prin secvenţializarea tulpinilor de virus pestos porcin, precum şi definirea relaţiilor epidemiologice ale acestora se realizează de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Clasică şi de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Biologie Moleculară şi Biochimie din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.5. Evaluarea vaccinării de urgenţă la mistreţi5.1. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în cooperare cu inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, coordonează campania locală de vaccinare antipestoasă.5.2. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor examinează lunar rezultatele campaniei de vaccinare, prin analiza cazurilor pozitive diagnosticate la mistreţi şi a testelor referitoare la evaluarea eficacităţii vaccinării orale.5.3. Inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, în colaborare cu direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, stabilesc numărul de mistreţi ce urmează a fi supuşi vaccinării în anul 2008.5.4. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti au responsabilitatea organizării procedurii de achiziţie a momelilor vaccinale pentru anul 2008.5.5. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti gestionează momelile în condiţii de depozitare corespunzătoare şi cu respectarea prevederilor producătorului şi le distribuie gestionarilor fondurilor de vânătoare în momentul în care este preconizată efectuarea vaccinării orale de urgenţă, conform formularului prevăzut în anexa nr. 1.5.6. În baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 515/2008, gestionarii fondurilor de vânătoare, sub supravegherea medicului veterinar oficial, distribuie momelile vaccinale la locurile stabilite pentru a fi consumate de mistreţi.5.7. Cu ocazia vânătorilor, gestionarii fondurilor de vânătoare, în prezenţa medicului veterinar oficial, prelevă probe pentru depistarea cazurilor de pestă porcină clasică şi pentru testarea eficacităţii imunizării orale; probe similare se prelevă şi de la mistreţii morţi; acestea se trimit la laboratoarele sanitar-veterinare acreditate pentru realizarea investigaţiilor specifice.6. Aria geografică de vaccinare Vaccinarea de urgenţă contra pestei porcine clasice se efectuează la întreaga populaţie de mistreţi aflată pe teritoriul României, conform situaţiei prevăzute în anexa nr. 7.7. Procedura de vaccinare şi vaccinul utilizat7.1. Obiectivele vaccinării de urgenţă împotriva pestei porcine clasice la mistreţi sunt următoarele:a) asigurarea unei perioade de linişte epidemiologică prin protejarea populaţiei de mistreţi împotriva virusului pestei porcine clasice, astfel încât boala să nu mai prezinte un risc major pentru populaţia de porcine domestice;b) menţinerea statusului imun al mistreţilor din fondul cinegetic, pentru a fi protejaţi împotriva virusului pestei porcine clasice;c) supravegherea sanitar-veterinară continuă a efectivelor de mistreţi prin examene anatomopatologice şi de laborator efectuate la toţi mistreţii morţi sau vânaţi;d) diminuarea presiunii virale în relaţia cu virusul pestei porcine clasice în fondul cinegetic şi reducerea semnificativă a numărului de mistreţi afectaţi de boală.7.2. Vaccinul utilizat pentru vaccinarea de urgenţă a mistreţilor împotriva pestei porcine clasice este un vaccin viu, înglobat în momeli vaccinale, astfel încât să fie protejat faţă de variaţiile de temperatură din mediul extern.7.3. Produsul medicinal veterinar utilizat trebuie să fie autorizat pentru comercializare conform legislaţiei în vigoare.7.4. Medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti instruiesc gestionarii fondurilor de vânătoare şi personalul implicat în plasarea momelilor cu privire la condiţiile de depozitare şi utilizare a produsului precizate de producător.7.5. Personalul din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare judeţene răspund de plasarea momelilor vaccinale în locurile stabilite, sub coordonarea şi responsabilitatea medicului veterinar oficial.7.6. Efectuarea campaniei de toamnă cu rapel, din cele 3 campanii cu rapel aprobate de Comisia Europeană prin Decizia Comisiei 2008/870/CE7.7. Plasarea momelilor vaccinale se face la locurile de hrănire, iar numărul de momeli va fi calculat în funcţie de numărul de mistreţi care se hrănesc în fiecare dintre aceste locuri; la fiecare administrare trebuie să fie plasate câte două momeli vaccinale pentru fiecare mistreţ.7.8. După fiecare plasare de momeli, se interzice vânătoarea la locurile specifice de vaccinare timp de 4 zile, pentru a nu deranja mistreţii şi a se asigura consumul în totalitate al momelilor; momelile neconsumate şi eventual capsulele momelilor consumate sunt colectate de către vânători şi returnate prin responsabilitatea medicului veterinar oficial la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, conform precizărilor pct. 7.22 lit. f).7.9. Distribuirea momelilor vaccinale este organizată de gestionarii fondurilor de vânătoare împreună cu medicul veterinar oficial de la circumscripţia sanitar-veterinară zonală; acesta notifică direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti datele referitoare la efectuarea vaccinării orale de urgenţă a mistreţilor, conform formularului prevăzut în anexa nr. 1.7.10. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti organizează activităţi de informare a populaţiei şi de instruire a personalului propriu şi a gestionarilor fondurilor de vânătoare cu referire la modalităţile practice detaliate de efectuare a vaccinării orale de urgenţă contra pestei porcine clasice, monitorizarea mistreţilor vaccinaţi şi prelevarea de probe în vederea efectuării examenelor de laborator.7.11. În vederea obţinerii unei imunizări eficiente a mistreţilor din categoria tineret, pentru vaccinarea acestora trebuie să se utilizeze cuşti sau ţarcuri de aproximativ 1,5 m înălţime, confecţionate din bare, astfel încât să permită numai accesul mistreţilor din categoria tineret.7.12. Locul specific de vaccinare trebuie să aibă o arie de cel puţin 200 mp, care să permită accesul tuturor mistreţilor din arealul arondat.7.13. Numărul de mistreţi ce trebuie vaccinaţi se determină pe baza unor evaluări efectuate de gestionarii fondurilor de vânătoare din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, de paznici, vânători, gestionari ai fondurilor de vânătoare, la sfârşitul fiecărui sezon de vânătoare; numărul de mistreţi ce trebuie vaccinaţi în toamna anului 2008 este de aproximativ 55.000.7.14. Numărul estimat de mistreţi ce trebuie vaccinaţi în fiecare judeţ în anul 2008, precum şi cota de vânat aprobată sunt prevăzute în tabelul din anexa nr. 2.7.15. Cota anuală de vânat este alcătuită din aproximativ 30% mistreţi din categoria tineret în vârstă de până într-un an, 10% mistreţi între 1 şi 2 ani şi 60% mistreţi adulţi în vârstă de peste 2 ani.7.16. Mistreţii din categoria tineret sunt purtători şi eliminatori ai virusului pestei porcine clasice şi constituie principalul element de risc în lanţul epidemiologic al bolii. Vânarea mistreţilor din categoria tineret constituie elementul esenţial pentru reducerea presiunii virale.7.17. Durata programului de vaccinare de urgenţă a mistreţilor, aprobat pentru o perioadă de 3 ani, se poate prelungi în situaţii epidemiologice nefavorabile sau când riscul privind pesta porcină clasică se menţine; vaccinarea de urgenţă a mistreţilor trebuie să continue cel puţin un an după ultimul caz de boală diagnosticat la mistreţi.7.18. Modelul formularului pentru înregistrarea datelor privind vaccinarea de urgenţă a mistreţilor contra pestei porcine clasice de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti este prevăzut în anexa nr. 3.7.19. Gestionarii fondurilor de vânătoare trebuie să asigure următoarele condiţii pregătitoare pentru vaccinarea de urgenţă:a) catagrafierea populaţiei de mistreţi de pe fiecare fond de vânătoare, la sfârşitul sezonului de vânătoare, stabilind numărul de mistreţi ce urmează să fie vaccinaţi, suprafaţa fondului de vânătoare şi densitatea populaţiei de mistreţi;b) stabilirea necesarului de momeli vaccinale pentru fiecare fond de vânătoare;c) solicitarea adresată în scris direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru asigurarea necesarului de momeli vaccinale pe baza reţetei cu timbru sec;d) stabilirea de către gestionarul fondului de vânătoare a personalului responsabil pentru plasarea momelilor, sub control sanitar-veterinar;e) efectuarea instruirii teoretice şi practice a personalului prevăzut la lit. d) şi a medicilor veterinari oficiali şi de liberă practică împuterniciţi care participă la acţiunea de imunizare orală a mistreţilor.7.20. Pentru realizarea în condiţii corespunzătoare a vaccinării de urgenţă a mistreţilor contra pestei porcine clasice, gestionarii fondurilor de vânătoare trebuie să dispună asigurarea:a) necesarului de furaje la locurile de administrare a momelilor vaccinale;b) transportului, depozitării şi manipulării momelilor vaccinale în condiţiile precizate de producătorul acestora;c) ustensilelor necesare plasării momelilor vaccinale;d) echipamentelor de protecţie constituite din: halat, bonetă, salopetă, combinezon de unică folosinţă, cizme de cauciuc, mănuşi de unică folosinţă;e) hărţii fondului de vânătoare şi a zonei în care se aplică vaccinarea.7.21. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti trebuie să asigure formularele necesare întocmirii evidenţelor sanitare veterinare:a) formular pentru acceptarea momelilor de către gestionarii fondurilor de vânătoare, prevăzut în anexa nr. 1;b) formular pentru înregistrarea datelor privind vaccinarea de urgenţă, prevăzut în anexa nr. 3;c) formular pentru examinarea de laborator a mistreţilor, prevăzut în anexa nr. 4.7.22. Pentru efectuarea vaccinării, personalul prevăzut la pct. 7.19 lit. d), instruit pentru aplicarea momelilor, în coordonarea şi supravegherea medicului veterinar oficial sau de liberă practică împuternicit, urmăreşte:a) stabilirea locurilor de aplicare a momelilor vaccinale pe fiecare fond de vânătoare;b) marcarea locurilor unde sunt administrate momelile vaccinale;c) furajarea continuă a mistreţilor pe o perioadă de 10-14 zile înainte de plasarea momelilor vaccinale;d) plasarea momelilor vaccinale şi a furajului în gropi aflate în perimetrul delimitat din 2 în 2 metri şi acoperite cu pământ ce nu trebuie tasat, în vederea protejării vaccinului;e) interzicerea vânătorilor şi a circulaţiei persoanelor în zonele specifice de vaccinare;f) colectarea momelilor vaccinale neconsumate şi a capsulelor după 5 zile de la administrarea acestora, în vederea predării acestora la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.8. Măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului vaccinal la porcinele domestice8.1. Pentru prevenirea răspândirii virusului vaccinal la porcinele domestice, momelile trebuie plasate manual în locurile specifice de vaccinare, îngropate în sol la o adâncime de cel mult 20 de cm, pentru a le proteja faţă de variaţiile de temperatură din mediu şi faţă de alte specii de animale existente în biotop.8.2. Măsurile ce se aplică pentru porcinele domestice şi mistreţi în zona infectată sunt cele prevăzute de Norma sanitară veterinară cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, precum şi alte măsuri aplicate în vecinătatea fondurilor de vânătoare în care se execută vaccinarea de urgenţă orală a mistreţilor:a) interzicerea creşterii libere a porcinelor domestice;b) gestionarea resturilor menajere, a gunoiului şi a aşternutului în exploataţiile de porcine, astfel încât acestea să nu vină în contact sau să fie accesibile mistreţilor;c) interzicerea accesului vânătorilor în exploataţiile de porcine cel puţin 21 de zile după participarea la vânători;d) depistarea şi declararea de către gestionarii fondurilor de vânătoare a mistreţilor morţi, prelevarea de probe pentru stabilirea cauzelor care au dus la moartea acestora;e) asigurarea ecarisării în spaţiul cinegetic naţional;f) depistarea şi sancţionarea braconierilor, confiscarea şi denaturarea vânatului ilegal;g) expertiza sanitar-veterinară a carcaselor de mistreţi.8.3. Se prelevă probe de la mistreţii morţi, vânaţi şi accidentaţi, pentru examene de laborator, care se efectuează conform Manualului de diagnostic aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 66/2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care aprobă un manual de diagnostic stabilind proceduri de diagnostic, metode de prelevare a probelor şi criterii pentru evaluarea testelor de laborator pentru confirmarea pestei porcine clasice.8.4. Se interzice comercializarea mistreţilor vii şi a cărnii proaspete de mistreţi vânaţi din zonele infectate, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005.9. Măsuri suplimentare pentru controlul vânatului9.1. Imediat după vânătoare, fiecărui mistreţ împuşcat i se aplică un număr de identificare de către gestionarul fondului de vânătoare din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, conform instrucţiunilor medicului veterinar oficial în a cărui arie de competenţă are loc vânătoarea.9.2. Mistreţii vânaţi trebuie să fie transportaţi, prin grija gestionarului fondului de vânătoare, la centrul de colectare vânat sălbatic; pe durata transportului trebuie să se evite contactul direct sau indirect cu porcinele din exploataţiile de porcine domestice; carcasele de mistreţi se păstrează în aceste centre de colectare, până când rezultatele de laborator privind pesta porcină clasică sunt disponibile, pentru a se asigura trasabilitatea, conform Normei sanitare veterinare cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005; probele prelevate de la mistreţi în centrele de colectare vânat sălbatic se trimit la laborator pentru efectuarea examenelor în relaţie cu pesta porcină clasică, însoţite de un formular, prevăzut în anexa nr. 4, conform Normei sanitare veterinare cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, completat de medicul veterinar oficial în a cărui responsabilitate se află centrul de colectare vânat sălbatic.9.3. Copia formularului prevăzut în Norma sanitară veterinară cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, este păstrată la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul respectiv.9.4. În cazul unui rezultat pozitiv, copii ale buletinului de analiză se trimit la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti şi la medicul veterinar oficial care a trimis probele spre examinare.9.5. Distrugerea cadavrelor şi a carcaselor de mistreţi pentru care investigaţiile de laborator au relevat rezultate pozitive este în responsabilitatea gestionarilor centrelor de colectare vânat sălbatic.9.6. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti controlează distrugerea în siguranţă a cadavrelor şi a carcaselor de mistreţi; măsurile trebuie să asigure că nicio carcasă provenită de la mistreţi la care investigaţiile de laborator au fost pozitive nu este scoasă din centrul de colectare vânat sălbatic sau din zona infectată, inclusiv în cazul cadavrelor de mistreţi.9.7. Pentru examinarea de laborator a mistreţilor se foloseşte modelul formularului prevăzut în anexa nr. 4.10. Marcarea cărnii de mistreţiPentru comercializarea carcasei de mistreţi, aceasta se marchează cu:a) marca de sănătate pentru carnea proaspătă de porcine sălbatice, respectiv mistreţi, obţinută şi comercializată pe teritoriul României, prevăzută în anexa nr. 5;b) marca de identificare pentru carnea tocată, carnea preparată, produse din carne şi produse care conţin carne de porcine sălbatice, respectiv mistreţi, obţinute şi comercializate pe teritoriul României, prevăzută în anexa nr. 6.11. Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta procedură. +
Anexa 1la procedură–––– Formularul pentru acceptarea momelilor de către gestionarii fondurilor de vânătoare – model –┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ ││ ││ Controlul acceptării momelilor vaccinate ││ ││ │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ Atenţie! Pentru fiecare loc de plasare se completează un formular. Bifaţi căsuţele chestionarului. Judeţul …………… Teren de vânătoare ……… Localitatea ……….. Gestionar ……………. Identificarea locului de plasare/Nr. cadastral ……… Informaţii despre locul de plasare Dimensiune (mp): ……………. ─────────── Localizare*): Pădure [] Conifere [] Foioase [] Mixtă [] Hăţiş [] ─────────── Câmpie [] Zona verde [] Margine pădure [] Altele …….. Vegetaţie: joasă, până la 10 cm [] medie, până la 50 cm [] ───────── înaltă, peste 50 cm [] Timp destinat momirii: ────────────────────── tot anul [] ≥ 10 zile înainte de vaccinare [] <10 zile înainte de vaccinare [] (…… zile) Distribuţia │Data│Ora│Număr de│ Starea momelilor ─────────── │ │ │momeli │ ──────────────── momelilor: │ │ │ │ ────────── │ │ │ │decongelate│congelate ────────────┼────┼───┼────────┼───────────┼────────────── vaccinarea 1│ │ │ │ [] │ [] vaccinarea 2│ │ │ │ [] │ [] Acoperirea momelilor: ───────────────────── Sol [] adâncimea de săpat: [] cca 5 cm [] lăţime cazma [] mai adânc cca … cm Alt mod de acoperire [] Care? …….. Control: ──────── vaccinarea 1: nu [] da [] vaccinarea 2: nu [] da [] Ultima momeală găsită după vaccinare: ────────────────────────────────────── [] 1-3 zile [] 3-6 zile [] mai mult de 6 zile Momeli nefolosite: ─────────────────── (indicati: 0 sau 1) │ Total │Număr de momeli │ │ distruse ─────────────┼─────────┼──────────────────── vaccinarea 1 │ │ vaccinarea 2 │ │ Acceptarea locului de plasare: ─────────────────────────────── nefolosit [] folosit [] de: ────────────────── ≤ 5 mistreţi [] ) 5-10 mistreţi [] ) ≥ 10 mistreţi [] ) – număr necunoscut [] )┌──────────────┬─────┬──────┬────┬────┬──────┬──────┬─────┬───┬───┬──────┐│Animale │Vulpe│Bursuc│Jder│Cerb│Căpri-│Cioară│Coţo-│Urs│Lup│Altele││competitoare**│ │ │ │ │oară │ │fană │ │ │(….)│├──────────────┼─────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼───┼───┼──────┤│vaccinarea 1: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ nu [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ []│ []│ [] ││ da [] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────┼─────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼───┼───┼──────┤│vaccinarea 1: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ nu [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ []│ []│ [] ││ da [] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────┼─────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼───┼───┼──────┤│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │└──────────────┴─────┴──────┴────┴────┴──────┴──────┴─────┴───┴───┴──────┘ Data începutului vânătorii după vaccinare:……………………. ………………………………………………….. Gestionarul fondului de vânătoare, ……………………………… (dată/nume/semnătură)–––– *) Bifaţi doar câte o căsuţă. **) Mai multe opţiuni posibile.Acest formular se trimite de către gestionarul fondului de vânătoare la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ………….. în cel mult 10 zile după a doua vaccinare. +
Anexa 2la procedură–––– TABEL privind numărul de mistreţi ce trebuie vaccinaţi în fiecare judeţ în anul 2008, precum şi cota de vânătoare estimată┌─────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┬─────────────────────┐│Nr. │ │Nr. de mistreţi│Nr. de mistreţi│Nr. de mistreţi ce se││crt. │ Judeţul │ estimaţi │ estimaţi a fi │pot vâna în sezonul ││ │ │ │ vânaţi │2008-2009 suplimentar││ │ │ │ │cotei de recoltă ││ │ │ │ │aprobate │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 1. │ALBA │ 1.738 │ 652 │ 98 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 2. │ARAD │ 3.748 │ 1.172 │ 194 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 3. │ARGEŞ │ 1.866 │ 382 │ 98 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 4. │BACĂU │ 1.334 │ 299 │ 76 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 5. │BIHOR │ 2.176 │ 784 │ 127 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 6. │BISTRIŢA-NĂSĂUD│ 881 │ 216 │ 50 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 7. │BRAŞOV │ 613 │ 154 │ 96 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 8. │BRĂILA │ 324 │ 112 │ 67 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 9. │BOTOŞANI │ 1.682 │ 464 │ 74 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 10. │BUZĂU │ 1.335 │ 465 │ 37 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 11. │CARAŞ-SEVERIN │ 915 │ 544 │ 147 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 12. │CĂLĂRAŞI │ 2.642 │ 419 │ 53 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 13. │CLUJ │ 2.124 │ 581 │ 116 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 14. │CONSTANŢA │ 633 │ 376 │ 40 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 15. │COVASNA │ 2.125 │ 687 │ 127 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 16. │DÂMBOVIŢA │ 483 │ 68 │ 32 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 17. │DOLJ │ 550 │ 158 │ 32 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 18. │GALAŢI │ 494 │ 157 │ 32 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 19. │GIURGIU │ 517 │ 246 │ 32 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 20. │GORJ │ 1.128 │ 105 │ 60 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 21. │HARGHITA │ 3.018 │ 1.070 │ 163 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 22. │HUNEDOARA │ 2.505 │ 636 │ 138 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 23. │IALOMIŢA │ 589 │ 331 │ 35 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 24. │IAŞI │ 822 │ 268 │ 41 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 25. │ILFOV │ 460 │ 127 │ 32 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 26. │MARAMUREŞ │ 1.403 │ 236 │ 78 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 27. │MEHEDINŢI │ 956 │ 135 │ 46 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 28. │MUREŞ │ 2.647 │ 1.075 │ 114 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 29. │NEAMŢ │ 1.018 │ 92 │ 58 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 30. │OLT │ 841 │ 287 │ 48 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 31. │PRAHOVA │ 1.133 │ 209 │ 66 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 32. │SATU MARE │ 1.019 │ 353 │ 55 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 33. │SĂLAJ │ 963 │ 366 │ 58 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 34. │SIBIU │ 2.276 │ 544 │ 91 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 35. │SUCEAVA │ 2.548 │ 368 │ 144 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 36. │TELEORMAN │ 903 │ 393 │ 52 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 37. │TIMIŞ │ 1.899 │ 712 │ 105 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 38. │TULCEA │ 1.195 │ 317 │ 64 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 39. │VASLUI │ 1.332 │ 357 │ 32 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 40. │VÂLCEA │ 703 │ 197 │ 74 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ 41. │VRANCEA │ 1.187 │ 305 │ 38 │├─────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────────┤│ │TOTAL: │ 54.793 │ 16.483 │ 3.120 │└─────┴───────────────┴───────────────┴───────────────┴─────────────────────┘
+
Anexa 3la procedură––––- Formularul pentru înregistrarea datelor privind vaccinarea de urgenţă – model- Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ………….. Identificarea campaniei de vaccinare ………………………………. Datele vaccinărilor …………………………………. Datele livrării momelilor ………………………………………… Seria şi valabilitatea momelilor ………………………………….. Depozitarea: Locul ………………………………………………………….. Temperatura de depozitare ……………………………………….. Data livrării momelilor către vânători: Vaccinarea/Administrarea 1 ………………………………………. Vaccinarea/Administrarea 2 (rapel) ……………………………….. Temperatura exterioară în primele 3 zile de vaccinare: – la vaccinarea/administrarea 1: ziua 1 ziua 2 ziua 3 ……… ……… ………. – la vaccinarea 2: ziua 1 ziua 2 ziua 3 ……… ……… ………. Condiţii atmosferice: – la vaccinarea 1: Noros [] Senin [] Însorit [] Ploios [] Îngheţat [] Vreme schimbătoare [] Ninsoare [] – la vaccinarea/administrarea 2: Noros [] Senin [] Însorit [] Ploios [] Îngheţat [] Vreme schimbătoare [] Ninsoare [] Numărul de locuri de plasare în judeţ ……………………….. …………………………………………………………. Gestionarul fondului de vânătoare, …………………………………. (dată/nume/semnătură)Acest formular se transmite de către gestionarul fondului de vânătoare la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor …………….. în cel mult 10 zile de la a doua vaccinare/administrare – rapel.
+
Anexa 4la procedură–––– Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ………… FORMULAR pentru examinarea de laborator a mistreţilor Nr. ………… Eliberat de: Expeditor: Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ………….. Telefon, fax ……………………………………………………. Medic veterinar de liberă practică împuternicit …………………….. Telefon, fax ……………………. Număr certificat de sănătate ……………… Alte date ……………………………………………………… Număr de identificare a mistreţului aplicat după vânătoare: …………… ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ – Nr. cadastru: ………………………….. Fondul de vânătoare: ………………………………………….. Probele: Gestionar: ──────── …………………….. …………………………. Vânător, …………………. (alţii): …………………. Categoria de vârstă: [] matur [] tineret Probe luate de: …………………. [] adult În: ……………………. Sex: [] mascul [] femelă Mod de plată: [] proprietar [] medic [] alţii: …………. Date despre animal: [] vânat conform uzanţelor [] vânat neconform uzanţelor [] găsit mort De completat la laborator [] viu ───────────────────────── Organe trimise: [] amigdale Data intrării: …………………. [] splină Ora intrării: ………………….. [] rinichi Mod de livrare: [] specializat [] inimă [] curier [] sânge [] expres [] pilier diafragmatic [] mail [] limfonoduli Nr.: [] altele altele: …………. Examinări cerute: [] pesta porcină clasică [] trichineloză altele: …………………………………… Confirmarea proprietarului: Sunt de acord cu examinarea mistreţului împuşcat. Număr de identificare al organizaţiei …………………… căreia îiaparţine fondul de vânătoare ……….. Semnătura şi ştampila proprietarului Semnătura şi ştampila expeditorului În ………………… ……………….. Rezultatele sunt trimise la: [] Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor …… [] medicul veterinar oficial [] Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Formularul trebuie trimis separat pentru fiecare mistreţ.
+
Anexa 5la procedură––––MARCA DE SĂNĂTATEpentru carnea proaspătă de porcine sălbatice,respectiv mistreţi vaccinaţi, obţinută şicomercializată pe teritoriul RomânieiFigura nr. 1 – Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de porcine sălbatice, respectiv mistreţi vaccinaţi, obţinută în unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimb intracomunitar–––––NOTĂ(CTCE)Figura nr. 1 – Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de porcine sălbatice, respectiv mistreţi vaccinaţi, obţinută în unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimb intracomunitar, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 824 din 8 decembrie 2008, la pag. 35 (a se vedea imaginea asociată).Figura nr. 2 – Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de porcine sălbatice, respectiv mistreţi vaccinaţi, obţinută în unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru perioada de tranziţie şi utilizată numai pe teritoriul României–––––NOTĂ(CTCE)Figura nr. 2 – Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de porcine sălbatice, respectiv mistreţi vaccinaţi, obţinută în unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru perioada de tranziţie şi utilizată numai pe teritoriul României, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 824 din 8 decembrie 2008, la pag. 35 (a se vedea imaginea asociată).
+
Anexa 6la procedură––––MARCA DE IDENTIFICAREpentru carnea tocată, carnea preparată, produsedin carne şi produse care conţin carne deporcine sălbatice, respectiv mistreţi,obţinute şi comercializate pe teritoriul RomânieiFigura nr. 1 – Modelul mărcii de identificare pentru carnea tocată, carnea preparată şi produse din carne proaspătă de la porcine sălbatice, respectiv mistreţi, obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimb intracomunitar–––––NOTĂ(CTCE)Figura nr. 1 – Modelul mărcii de identificare pentru carnea tocată, carnea preparată şi produse din carne proaspătă de la porcine sălbatice, respectiv mistreţi, obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimb intracomunitar, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 824 din 8 decembrie 2008, la pag. 35 (a se vedea imaginea asociată).Figura nr. 2 – Modelul mărcii de identificare pentru carnea tocată, carnea preparată şi produse din carne proaspătă de la porcine sălbatice, respectiv mistreţi, obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar şi utilizate numai pe teritoriul României–––––NOTĂ(CTCE)Figura nr. 2 – Modelul mărcii de identificare pentru carnea tocată, carnea preparată şi produse din carne proaspătă de la porcine sălbatice, respectiv mistreţi, obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar şi utilizate numai pe teritoriul României, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 824 din 8 decembrie 2008, la pag. 35 (a se vedea imaginea asociată).
+
Anexa 7la procedură––––Tabel privind aria geografică de vaccinare┌───────────────┬───────────┬───────────┬─────────────┐│ Judeţul │Dimensiunea│Dimensiunea│Număr fonduri││ │ – kmp – │ ariei de │de vânătoare ││ │ │ vânătoare │ ││ │ │ – kmp – │ │├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│ALBA*** │ 5.872,73│ 2.256,83│ 54│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│ARAD* │ 7.431,13│ 2.153,65│ 74│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│ARGEŞ*** │ 6.419,33│ 2.640,36│ 51│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│BACĂU*** │ 6.113,41│ 2.700,88│ 56│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│BIHOR*** │ 7.005,52│ 1.779,89│ 70│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│BISTRIŢA-NĂSĂUD│ 4.968,87│ 1.766,66│ 39│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│BOTOŞANI │ 4.491,66│ 363,10│ 49│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│BRĂILA │ 4.629,55│ 1.876,26│ 50│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│BRAŞOV*** │ 5.099,32│ 486,12│ 45│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│BUZĂU*** │ 5.736,83│ 1.562,70│ 58│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│CĂLĂRAŞI │ 4.837,25│ 363,10│ 50│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│CARAŞ-SEVERIN**│ 8.274,45│ 4.128,50│ 76│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│CLUJ** │ 5.994,07│ 1.683,19│ 56│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│CONSTANŢA │ 6.583,44│ 178,81│ 56│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│COVASNA*** │ 3.704,66│ 1.730,40│ 34│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│DÂMBOVIŢA │ 3.685,59│ 1.099,53│ 41│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│DOLJ │ 6.931,49│ 602,20│ 73│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│GALAŢI │ 4.183,12│ 610,50│ 86│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│GIURGIU │ 3.274,31│ 609,78│ 43│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│GORJ*** │ 4.972,45│ 2.152,00│ 44│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│HARGHITA** │ 5.939,44│ 1.990,96│ 45│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│HUNEDOARA** │ 6.764,46│ 3.394,11│ 70│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│IALOMIŢA │ 4.244,27│ 229,19│ 46│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│IAŞI │ 5.188,74│ 1.011,12│ 55│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│ILFOV │ 1.577,52│ 236,16│ 22│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│MARAMUREŞ*** │ 5.857,43│ 2.504,61│ 54│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│MEHEDINŢI*** │ 4.817,19│ 1.254,60│ 43│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│MUREŞ** │ 6.398,08│ 1.961,05│ 63│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│NEAMŢ │ 5.359,86│ 2.515,50│ 51│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│OLT │ 4.929,73│ 437,86│ 33│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│PRAHOVA*** │ 4.112,04│ 1.412,80│ 53│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│SĂLAJ │ 3.541,25│ 959,00│ 33│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│SATU MARE │ 3.978,91│ 586,80│ 49│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│SIBIU** │ 5.217,77│ 1.575,20│ 46│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│SUCEAVA** │ 7.862,06│ 4.236,85│ 71│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│TELEORMAN │ 5.630,94│ 675,67│ 62│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│TIMIŞ*** │ 8.272,68│ 1.202,49│ 86│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│TULCEA*** │ 5.987,01│ 1.149,32│ 54│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│VÂLCEA*** │ 5.292,65│ 2.670,32│ 47│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│VASLUI │ 4.776,55│ 695,06│ 49│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│VRANCEA*** │ 4.543,40│ 1.780,26│ 44│├───────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤│TOTAL: │ 220.492,17│ 63.246,49│ 2.100│└───────────────┴───────────┴───────────┴─────────────┘––– * Judeţ cu peste 3.000 de mistreţi. ** Judeţe cu un număr între 2.000 şi 3.000 de mistreţi. *** Judeţe cu un număr între 1.000 şi 2.000 de mistreţi. Zona de vaccinare are aproximativ 63.246,49 kmp. Restul judeţelor au sub 1.000 de mistreţi.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
Post
Filter
Apply Filters