CELEX:32025R1784: Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2025/1784 al Comisiei din 9 septembrie 2025 privind autorizarea capsaicinei ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 30/09/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria L2025/178410.9.2025REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/1784 AL COMISIEI din 9 septembrie 2025 privind autorizarea capsaicinei ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale(Text cu relevanță pentru SEE)COMISIA EUROPEANĂ,având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii...

Informatii

Data documentului: 09/09/2025; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 30/09/2025; intrare în vigoare data publicării +20 a se vedea articolul 2
Data încetării: No end date
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară
Formă: Repertoriu EUR-Lex
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2025/1784

10.9.2025

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/1784 AL COMISIEI

din 9 septembrie 2025

privind autorizarea capsaicinei ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (1), în special articolul 9 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 prevede autorizarea aditivilor destinați hranei animalelor, precum și motivele și procedurile de acordare a acestei autorizații.

(2)

În conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003, a fost transmisă o cerere de autorizare a capsaicinei. Respectiva cerere a fost însoțită de informațiile și documentele necesare în temeiul articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.

(3)

Cererea privește autorizarea capsaicinei ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale, solicitând ca aditivul respectiv să fie clasificat în categoria „aditivi senzoriali” și în grupa funcțională „compuși aromatizanți”.

(4)

În avizul său din 18 martie 2025 (2), Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”) a concluzionat că, în condițiile de utilizare propuse, capsaicina este sigură pentru toate speciile de animale, pentru consumatori și pentru mediu. Autoritatea a concluzionat, de asemenea, că capsaicina este iritantă pentru căile respiratorii și pentru piele și se presupune că este iritantă pentru ochi. Capsaicina nu este sensibilizantă pentru piele. În cele din urmă, orice expunere la capsaicină a utilizatorilor este considerată un risc. Autoritatea a concluzionat, de asemenea, că, dat fiind că capsaicina este recunoscută ca aromatizant pentru produsele alimentare, iar funcția sa în hrana pentru animale ar fi în esență aceeași ca în cazul produselor alimentare, nu este necesară nicio demonstrare suplimentară a eficacității sale. Autoritatea nu a considerat necesară prevederea unor cerințe specifice de monitorizare după introducerea pe piață. În plus, autoritatea a verificat raportul referitor la metoda de analiză a aditivului din hrana pentru animale, transmis de laboratorul de referință înființat prin Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.

(5)

Având în vedere cele de mai sus, Comisia consideră că substanța capsaicină îndeplinește condițiile de la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003. În consecință, utilizarea aditivului respectiv trebuie autorizată pentru toate speciile de animale. Capsaicina este un aditiv care are efecte zootehnice și medicinale, cum ar fi efecte pozitive în ceea ce privește performanța sau protecția împotriva anumitor agenți patogeni. Pentru a preveni utilizarea dozelor de aditiv care ar putea conduce la astfel de efecte zootehnice sau medicinale asupra animalelor, este necesar să se stabilească un conținut maxim de capsaicină în hrana pentru animale. În plus, Comisia consideră că este necesar să fie luate măsuri de protecție adecvate pentru a se preveni efectele adverse asupra sănătății utilizatorilor aditivului.

(6)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Autorizare

Se autorizează substanța specificată în anexă, aparținând categoriei „aditivi senzoriali” și grupei funcționale „compuși aromatizanți”, ca aditiv destinat hranei pentru animale, în condițiile stabilite în anexa respectivă.

Articolul 2

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 9 septembrie 2025.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  
JO L 268, 18.10.2003, p. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.

(2)  
EFSA Journal 2025; 23:e9340, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2025.9340.


ANEXĂ

Numărul de identificare al aditivului destinat hranei animale

Aditivul

Compoziția, formula chimică, descrierea, metoda analitică

Specia sau categoria de animale

Vârsta maximă

Conținutul minim

Conținutul maxim

Alte dispoziții

Sfârșitul perioadei de autorizare

mg de substanță activă/kg de hrană completă pentru animale cu un conținut de umiditate de 12 %

Categorie: aditivi senzoriali. Grupa funcțională: compuși aromatizanți

2b92458

Capsaicină

Compoziția aditivului

Capsaicină

Formă solidă

Caracterizarea substanței active

Capsaicină

Produs prin sinteză chimică

Formula chimică: C18H27NO3

Număr CAS: 404-86-4

Număr FEMA: 3404

Puritate: minimum 98 %

Raportul (E) capsaicină (trans-capsaicină)-(Z) capsaicină (cis-capsaicină) (E)/(Z): ≥ 6:1

Metoda analitică (1)

Pentru determinarea capsaicinei în aditivul pentru hrana animalelor, în preamestecuri și în hrana combinată pentru animale: cromatografie în fază lichidă de înaltă performanță cuplată cu detecție spectrofotometrică

(HPLC-UV)

Păsări de curte

6,5

1.

Aditivul se adaugă în hrana pentru animale sub formă de preamestec.

2.

A se menționa condițiile de depozitare și stabilitatea la tratament termic în instrucțiunile de utilizare a aditivului și a preamestecurilor.

3.

Pentru utilizatorii aditivului și ai preamestecurilor, operatorii din sectorul hranei pentru animale trebuie să stabilească proceduri operaționale și măsuri organizatorice pentru a contracara riscurile potențiale care rezultă din utilizarea lor. În cazul în care riscurile respective nu pot fi eliminate prin astfel de proceduri și de măsuri, aditivul și preamestecurile se utilizează cu echipamente individuale de protecție cutanată, oculară și respiratorie.

30 septembrie 2035

Păsări ornamentale

6,5

Specii porcine

6,5

Rumegătoare și camelide

6,5

Ecvidee

6,5

Leporide

6,5

Salmonide și pești cu înotătoare minori

6,5

Pești ornamentali

6,5

Câini

6,5

Pisici

5,3

Alte specii și categorii

5,3


(1)  Detaliile metodelor analitice sunt disponibile la următoarea adresă a laboratorului de referință: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2025/1784/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
Post
Filter
Apply Filters